Hlavní obsah

Úsporná řešení pro bydlení v bytech a domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to vypadá ve stavebnictví? Je třetinový pokles u nově stavěných rodinných domů, ústup od zděných staveb a vyšší poptávka a zájem o menší pozemky. Důvodem jsou vyšší úrokové sazby a rostoucí ceny stavebních materiálů. Lidé proto hledají, kde ušetřit. Pojďme si projít možnosti, kde to má smysl.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Preferujeme levnější rodinné domy, modulární dřevostavby, kontejnerové a mobilní stavby. Je i časté, že původní naprojektovaný zděný dům se lidé rozhodnou předělat na dřevostavbu menší plochy. Ceny těchto typů staveb totiž mírně poklesly a svoji roli hraje i rychlost výstavby. Naopak ceny pozemků jsou v porovnání s loňským rokem dražší téměř o 16 %.

Zkroťte výdaje za energie

Topná sezona u nás začíná v druhé polovině září a trvá zhruba do začátku května. Ve špatně zateplených domech ale velká část tepla uniká do exteriéru. A my musíme přitápět dále.

Logicky tedy vyplývá, že hlavní roli v úsporách tedy hraje zateplení. Při zateplení polystyrenem či minerální vatou ušetříme až 88 % z tepelných ztrát. Důležité je přitom nepodcenit tloušťku izolačního materiálu.

Chytré radiátory umí svému majiteli nejen pořádně zatopit

Tipy a trendy

Konec přetápěných místností

Byli jsme zvyklí přetápět interiér a instalovali jsme zařízení se zbytečným výkonem. Pro současné pasivní stavby je dostačující akumulační systém vytápění s průměrným tepelným výkonem pouhých 2 kW. Objekt dostatečně tepelně vytopí, z hlediska ceny je to výrazně levnější než jiné výkonnější zařízení.

Jedině s kvalitními okny

Standardně se užívají trojskla, díky nimž jsou tepelné úniky podstatně menší. Zajímejme se ovšem o tzv. solární faktor, který určuje, kolik sluneční energie pustí sklo do interiéru. Když je vysoký, po většinu roku okna vlastně přitápí. Na trhu jsou okna, jež zohledňují oba tyto parametry. Vhodná jsou především pro severní část domu a jejich pořízení může představovat další krok úspornějšímu bydlení.

Zájem o nájemní bydlení

Vysoké ceny nemovitostí a nedostupnost hypoték způsobuje, že je vyšší poptávka po bydlení v nájmu. A s tím i stoupají i ceny nájemného. Pronajímatelé častěji také hledají cesty, jak již sjednané nájemné jednostranně v průběhu roku navýšit.

Mají přitom tři možnosti: na základě inflační doložky, souhlasu nájemce nebo rozhodnutím soudu. Největší význam má přitom inflační doložka, které ještě před několika lety ve smlouvách nikdo nevěnoval pozornost. Navíc velice často jsou ve smlouvách doložky neplatné, protože jsou podle právníků nesprávně formulované.

Správná doložka by měla zahrnovat tyto tři body:

  1. Datum zvýšení;
  2. proces, jak k navýšení dochází (např. na výzvu pronajímatele nebo automaticky);
  3. konkrétní inflační ukazatel, o který má být plnění navýšeno, protože ujednání o navýšení o „inflaci“ je neurčité.

Nízký nájem, vysoké energie

  • Při pronájmu by se nájemci měli zajímat také o energetický štítek. Pronajímatel má povinnost ze zákona ho předložit, nebo jej v krajním případě nahradit alespoň vyúčtováním energií za poslední tři roky.
  • Velká část pronajímatelných bytů je stále v energetické třídě G, tedy mimořádně nehospodárná. A nájemci často jdou za na první pohled nižším nájemným do méně hospodárných bytů. To ale pro ně nemusí být výhodné, měli by si udělat nejdříve propočet. Nižší nájemné musí vykompenzovat i vyšší poplatky za energie.

Anketa

Dali jste si letos novoroční předsevzetí související s úsporami peněz?
Ano, dali a jsme rozhodnutí ho dodržet.
6,3 %
Ano, dali, ale jestli se nám jej podaří dodržet, kdo ví...
6,1 %
Ne, dali jsme si jiné.
4,1 %
Předsevzetí na Nový rok si nedáváme.
83,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1197 čtenářů.

Vzhůru pod stan a natrvalo. Matka se synem se rozhodla pro život v přírodě. Živí se háčkováním

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Podzim přináší nové možnosti úspor

Právě startují nové dotační programy. Mají nám finančně pomoci zvládnout výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické vytápění, dále se zateplením,...

Výběr článků

Načítám