Hlavní obsah

Chytré radiátory umí svému majiteli nejen pořádně zatopit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke spotřebičům a technologiím v domácnosti, které umí být tzv. chytré, patří i radiátory. Kdo by očekával, že tato zařízení slouží pouze k tomu, aby člověk otočil kohoutem a bylo teplo, velmi se asi podiví, co všechno dnešní moderní radiátory umí. A nemusí jen topit.

Foto: Zehnder

Pokud zapomínáte vypnout topení, když se rozhodnete v zimě větrat, chytré radiátory to udělají za vás – a po zavření okna se zase samostatně spustí

Článek

Velkým tématem poslední doby je schopnost domácnosti pomoci jejím obyvatelům s úsporou peněz za energie. Díky inteligentním regulačním systémům zajistí, že se doma cítíme pohodlně, je nám teplo, nebo v létě naopak příjemně chladno – a přitom se nikde zbytečně neplýtvá.

„Blíže by se daly tyto systémy přiblížit tak, že zahrnují veškeré technologie, jež souvisejí s výrobou tepla, chladu i výměnou vzduchu v domácnosti, a jejich vzájemné propojení funguje takovým způsobem, aby co nejefektivněji spolupracovaly,“ vysvětluje Luboš Kafka ze společnosti Ptáček.

Poznají, kdy se větrá

Součástí těchto systémů mohou být i chytré radiátory, které dnes už zdaleka nejsou pasivně odkázané na to, až je někdo zapne nebo vypne. Pokud patříte k lidem, kteří sice velmi správně větrají i v zimě, a to otevřením oken dokořán (byť samozřejmě na krátkou dobu), ale jaksi pozapomínají na tu dobu stáhnout topení nebo ho po vyvětrání zase pustit, určitě oceníte inteligentní radiátory, které na to budou myslet za vás, neboť otevření okna dokáží detekovat.

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Jak na to

„Vnější teplotní čidlo radiátoru snímá změny okolní teploty, na které reaguje integrovaný termostat. Pokud je tedy v místnosti delší dobu otevřené okno, ovládací jednotka radiátor automaticky vypne,“ popisuje princip funkce detekce otevřeného okna Miroslav Váša ze společnosti Zehnder a doplňuje: „Po zavření okna se radiátor sám opět spustí a vrátí do předchozího nastaveného režimu.“

Foto: Ptáček

Moderní radiátory lze ovládat na dálku pomocí mobilního telefonu

Detekce osob v místnosti

Tím ovšem detekční schopnosti radiátorů nekončí. Některé modely disponují i tzv. adaptabilní funkcí. „Jedná se o inteligentní systém, který se přizpůsobuje zvykům obyvatelů interiéru. Díky integrovanému pohybovému čidlu radiátor navíc dokáže detekovat přítomnost osob v místnosti. To v praxi znamená, že pokud se v daném prostoru nikdo nenachází, radiátor automaticky sníží teplotu – přepne se do ekonomického provozu,“ vysvětluje Váša s tím, že podobné radiátory lze pak ovládat samozřejmě nejenom pomocí integrovaného panelu, ale také mobilního telefonu.

Na chytré lze proměnit i některé stávající radiátory

Proměnit na chytré lze i některé stávající radiátory. Na trhu je k tomu určený přídavný modul s ventilátory, jehož konstrukce umožňuje dodatečnou instalaci na vybrané radiátory. „Set obsahuje ventilační jednotku, snímače teploty, napájecí konektor s adaptérem, čelní desku a příslušenství pro montáž na stávající otopné těleso. Lze také objednat boční kryty a prodlužovací kabel a samozřejmostí je výběr z více než 200 barevných odstínů,“ říká Luboš Rydlo ze společnosti Korado. Není tedy nutné měnit celý radiátor, v případě potřeby zvýšení výkonu stačí set jednoduše instalovat na stávající radiátor. Před pořízením setu je ovšem vždy nutné ověřit, zda bude s daným radiátorem kompatibilní.

Foto: Korado

Některé již instalované radiátory lze na „chytré“ proměnit pomocí speciálního setu. Umí to například Radik V-Power Set

Radiátor umí místnost i ochladit

Současné moderní radiátory jsou navržené tak, aby je bylo možné připojit k tepelnému čerpadlu. To znamená nejenom to, že si vystačí s vodou o nižší teplotě, ale zároveň dokáží v horkých dnech ve spolupráci s čerpadlem místnost ochladit. Stačí jim k tomu pouhé stisknutí tlačítka, jímž se přepnou do režimu chlazení.

V režimu dochlazování umí radiátor pracovat s chladnější vodou, kterou některé druhy tepelných čerpadel dokáží dodávat do otopné soustavy pro dochlazování budovy,“ říká Rydlo. Vše je navíc řízeno automaticky, díky snímačům teploty systém reaguje na změny požadované teploty a své parametry přenastaví.

Je možné jít ještě dál

„Inteligentní technologie jdou však mnohem dál. Kromě vytápění se moderní technologie postarají také o osvětlení, obsluhu oken a stínicí techniky. Provázání jednotlivých systémů pak přináší ještě větší úspory. Jakmile například čidla zaregistrují osvětlení skleněné plochy slunečními paprsky, využijí solární tepelné zisky a ruku v ruce s tím systém sníží intenzitu vytápění kotlem. V létě zase zabrání přehřátí domácnosti, když automaticky zatáhne žaluzie,“ uzavírá Kafka.

Anketa

Používáte doma chytré technologie?
Ano, samozřejmě.
28,7 %
Rádi bychom, ale zatím na to nejsou peníze.
21,3 %
Máme je, ale já tomu vůbec nerozumím.
1,8 %
Ne, nepoužíváme.
48,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1016 čtenářů.

Po rekonstrukci se z bytu stala inteligentní domácnost pro mladé plná světla

Bydlení

Může se vám hodit na Firmy.cz: Chytrá domácnost

Reklama

Výběr článků

Načítám