Hlavní obsah

Ukrajinec dostavuje dům z materiálu, který má k dispozici. Z beden po ruské munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokladem toho, jak i v té nejzoufalejší situaci si někteří lidé umějí poradit, je příběh Ihora Kniazeva z ukrajinské vesnice Dovhenke v Charkovské oblasti, která leží nedaleko hranice s Doněckou oblastí a zhruba 20 kilometrů od města Izjum. Během války byla jeho farma poškozena. Když loni na podzim ukrajinská armáda vytlačila ruské vojáky z obce, pustil se do oprav. K nim použil to, čeho bylo ve vesnici dostatek - bedny po ruské munici.

Ukrajinský vesničan použil ruské muniční bedny k obnově zničeného domuVideo: Reuters

 
Článek

Obyvatelé ukrajinské vesnice Dovhenke jsou jen pár desítek kilometrů od hranice s Doněckou oblastí. Už v dubnu minulého roku se v jejich obci zabydlela ruská armáda. Tu se ale na podzim postupně podařilo vytlačit a lidé se snaží po jejím působení dát do pořádku, co se dá.

Patří mezi ně také místní farmář Ihor Kniazev, jehož farma byla během bojů poničena ostřelováním a raketami. Aby byla znovu obyvatelná, potřebovala nutně opravit. Budově chyběly části zdí, střecha atd. Standardního stavebního materiálu je ovšem v oblasti nedostatek, a tak se muž musel poohlédnout, čím by jej nahradil.

Všude kolem se válely desítky beden od ruské munice, jak dokládají i záběry agentury Reuters na jednu z nich. Ihor původně plánoval, že by krabice rozmontoval a použil prkna z nich jako obklady zdí. Když se však pustil do prvních, zjistil, že jsou velice bytelné. A tak je nyní používá i jako hlavní stavební materiál, přičemž jako pojivo používá pěnu. „Vnitřní strany těch krabic jsou hodně kvalitně udělané. Je hrozně těžké je rozebrat. Myslím, že je něčím ošetřili, aby to dřevo tak ztvrdlo,“ odhaduje Ihor.

A nejsou to jen krabice od munice, co se muž rozhodl využít. Rusové v obci zanechali také prázdné části raket. I pro ně má už farmář vymyšlené použití. Poslouží mu jako treláž k rajčatům.

Anketa

Byli jste někdy nuceni při stavbě, či opravě také použít nějaký netradiční materiál?
Ano, pamatuji situaci/e, kdy jsme také museli hodně netradičně improvizovat.
81,1 %
Nevím. Nic si nevybavuji.
7,4 %
Ne, nikdy.
11,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2166 čtenářů.

Ve Lvově vzniká městečko ze stavebních buněk pro lidi, kteří přišli ve válce o domov

Bydlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám