Hlavní obsah

Bunkr pro nejbohatší si v ničem nezadá s nejluxusnějšími sídly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že máte tolik peněz, že prakticky už nevíte, co s nimi. A tak jediné, co vás ještě pálí, je otázka bezpečnosti vašeho domova, a tedy i vás a vašich blízkých. Pak je čas na to, doplnit své luxusní sídlo o neméně luxusní úkryt. Pěkně hluboko pod zemí, tak, aby do něj žádné nebezpečí neproniklo. A ačkoli to možná zní jako ze sci-fi románů, takový úkryt lze opravdu mít.

Nahlédněte do luxusních bunkrů, kde by světová elita přežila apokalypsuVideo: AP

 
Článek

Švýcarská společnost s příznačným názvem Oppidum se specializuje na budování krytů pro nejbohatší klientelu světa. Jejich kryty proto rozhodně nestrádají nedostatkem prostoru, světla či tepla.

Naopak, jejich vzhled a interiéry odpovídají svou úrovní přesně tomu luxusu, kterým se pyšní sídla stojící nad nimi. Vše prakticky závisí jen na velikosti částky, kterou hodlá klient do krytu investovat.

Záběry nejnovějšího super luxusního bunkru nazvaného L'Héritage (Dědictví) ukazují, kam až lze při zařizování krytu zajít. Společnost na návrhu spolupracovala s francouzským architektem Marcem Prigentem.

Sama jej pak charakterizuje jako „optimalizovaný pro superluxusní každodenní životní styl a zároveň připravený na všechny povrchové hrozby“. Jeho celková rozloha činí 1000 m2, přičemž je umístěn více než 15 metrů hluboko pod zemí.

Nový účel starého protileteckého krytu nemůže být ve větším protikladu k jeho původní funkci

Tipy a trendy

První, kam majitel vstoupí, je garáž určená pro uchování jeho prestižní sbírky vozů. Pak již vstoupí do přetlakové komory, jež funguje zároveň jako dekontaminační.

Přetlaková komora je přitom z obou stran chráněna protihlukovými dveřmi, vnější jsou pak zabezpečené multibiometrickou čtečkou, jež současně snímá obličej, duhovku oka, dlaň a otisky prstů.

Anketa

Umíte si představit, že byste v takovém krytu museli strávit třeba i pár let?
Kdykoli! To je rekreační resort, a ne nouzové přístřeší do apokalypsy!
8,4 %
Kdyby nebylo možné žít na povrchu Země, určitě ano.
61,7 %
Popravdě, při vědomí, co potkalo ostatní lidi, asi bych tam měl/a divný pocit.
9 %
Asi ne. Připadal/a bych si tam jako v pasti.
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3318 čtenářů.

Dále už následuje vlastní „druhý domov“. Zde je možné objevit například soukromou uměleckou galerii, zabezpečenou zasedací místnost, pohodlné a prostorově velkorysé ložnice, spa a další vybavení pro volný čas a každodenní využití.

Protože je úkryt určený i pro dlouhodobý pobyt v délce několika měsíců, případně let, počítá se s tím, že jeho obyvatelům začne záhy chybět živá příroda a slunce. Součástí jeho vybavení je proto i živá zahrada s květinami a stromy udržovaná díky systému umělého zavlažování a ozařovaná světly ve stropě simulujícími denní světlo ve všech jeho vlnových délkách, včetně jeho proměn v závislosti na denní době a ročním období.

Pancéřovaná garáž se ze dne na den stala u sousedů žhavým zbožím

Tipy a trendy

Protože je úkryt navržen, jak společnost uvádí, do „bezprecedentních časů“, je jeho konstrukce vybudovaná podle standardů NATO pro ochranu proti výbuchům a účinkům balistických střel.

Hlavním materiálem je tak beton s vysokou hustotou a stejným složením, jaké se používá při stavbě jaderných elektráren.

Velice důležitou funkcí krytu je technologie na úrovni vybavení používaného NASA, jež umožňuje skladovat zásoby výživných potravin celé měsíce, nebo i roky. Voda je sem přiváděna z hlubokého zemního vrtu zcela nezávisle na veřejné infrastruktuře.

Bývaly tu bomby i seno aneb Jak australští manželé tráví podzim života v bunkru

Tipy a trendy

A protože je kryt určený doslova pro veškeré myslitelné situace, lze jej doplnit i vlastní zbrojnicí.

Švýcaři se svými kryty míří pouze na nejbohatší klientelu, a tak patrně nepřekvapí, že vstupní model Oppidum lze mít od 10 milionů dolarů (cca 250 milionů korun), superluxusní vlajková loď firmy L'Heritage pak vyjde od 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun) výše. Vše závisí na dalších úpravách a vylepšeních, které si klient vymyslí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obrana rozprodává staré bunkry a zlevnila

Ministerstvo obrany se snaží rozprodat bunkry z první republiky. Některé z nich zlevnilo. Zhruba dvě desítky nabídek zveřejněných na serveru Sreality.cz resort...

Bunkry v Německu: zachránit, co se dá

Po skončení studené války Německo vyřadilo z provozu tisíce krytů. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu však ministryně vnitra Nancy Faeserová další rušení zastavila...

Výběr článků

Načítám