Hlavní obsah

U Paříže roste olympijská vesnice. Může být příkladem pro spoustu dalších obcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve francouzském městě Saint-Ouen, na severním předměstí Paříže, roste pozvolna vesnice pro atlety, olympijské městečko. A bez velké nadsázky lze říci, že tak jako samotné hry jsou přehlídkou toho nejlepšího ve světě sportu, Francouzi si dávají záležet, aby olympijská vesnička byla přehlídkou toho nejlepšího v moderním stavitelství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži vzniká unikátní olympijská vesnice s nízkou uhlíkovou stopouVideo: Reuters

 
Článek

Na úctyhodně velké ploše 330 tisíc čtverečních metrů vzniká moderní zástavba zahrnující 31 budov, při níž jsou využívány nejmodernější stavební technologie zanechávající nízkou uhlíkovou stopu.

Společnost Solideo, která má výstavbu vesničky na starosti, si například klade za cíl použít až 94 procent recyklovaných materiálů a snížit emise uhlíku na čtvereční metr až na polovinu v porovnání s běžnými stavbami.

„To, nač bychom se měli zaměřovat v roce 2030, už nyní děláme v olympijské vesnici. A protože to zvládneme v takto velkém měřítku, znamená to, že to lze zvládnout i všude jinde ve Francii,“ řekl agentuře Reuters Nicolas Ferrand, generální ředitel společnosti.

Vltavská filharmonie je pro mě životní výzva, říká vítěz architektonické soutěže Bjarke Ingels

Tipy a trendy

„Všechny technologie, jimiž si lidé dosud nebyli úplně jisti, díky olympiádě ukazují, že jsou realizovatelné a že je lze nasadit všude. Platí to pro flexibilní budovy, nízkouhlíkový beton, dřevo, kvalitu vzduchu, platí to pro všechny tyto technologie, které ukazují, že stavebnictví udělalo díky olympiádě významný krok,“ doplnil Ferrand.

15 000 sportovců na 51 hektarech

Jak je patrné z vizualizací, mnoho budov má být řešeno jako stavby s vysokým podílem dřeva v konstrukcích. Jednotlivé budovy mají být pak snadno přizpůsobitelné rozličným účelům.

V době konání olympiády (v roce 2024) bude vesnice hostit na 15 tisíc sportovců. Poté, co olympiáda skončí, má se stát domovem pro 6000 lidí a stejný počet v ní má najít i pracoviště. To vše právě díky tomu, že vnitřní uspořádání budov a jejich vybavení bude možné pozměnit pro nové účely.

Foto: Solideo, Illumens, Dominique Perrault

Takto by měla vypadat olympijská vesnice na břehu Seiny.

Vesnice, jež má být v budoucnu obsluhována i pařížským metrem, se celá rozkládá na ploše 51 hektarů a má být rozdělena do několika hlavních zón: Olympic Village Plazza, mezinárodní zónu otevřenou k řece Seině, obytnou oblast kolem Cité du Cinéma a provozní oblast napojenou na silniční sítě.

Komplex depozitáře Národní galerie bude dominantou Jinonic, čtyři patra zpřístupní i veřejnosti

Tipy a trendy

Vesnice krátkých vzdáleností

Vesnice, jejíž podobu navrhl francouzský architekt Dominique Perrault, nabídne atletům možnost trénovat na sportovištích, která budou mít v maximální vzdálenosti 20 minut. Přičemž 60 procent atletů nalezne své sportoviště přímo ve vesnici samotné a 85 procent atletů pak bude ubytováno tak, aby to na vlastní závodiště, kde budou soutěžit, zvládli za méně než půl hodiny.

Foto: Reuters

Výstavba vesnice je v plném proudu.

V čase odpočinku budou mít atleti k dispozici spoustu rekreačních oblastí podél břehů řeky Seiny. Sedm hektarů vodních ploch poskytne sportovcům klidné a relaxační prostředí před i po závodech.

K dispozici pak budou mít i spoustu zelených prostranství, ať již na střechách budov, nebo ve dvorcích mezi budovami.

V Pražské tržnici v Holešovicích mají do pěti let růst stromy

Tipy a trendy

Jak je vidno ze záběrů videa, stavba vesnice je v plném proudu. Podle Ferranda by měla být hotová za 19 měsíců, tedy do konce roku 2023. Slavnostní zahájení LOH Paříž 2024 pak proběhne 26. července následujícího roku.

Anketa

Je podle vás správné, aby olympijské vesnice po olympiádě sloužily dál k bydlení a práci?
Ano, to je jediné správné řešení, co s nimi!
98,4 %
Nevím. Tomu nerozumím.
0,7 %
Ne, měli by je využít jinak, nebo zbourat.
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1588 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám