Hlavní obsah

Díky dokonale využitému odrazu z vodní hladiny shlíží kaple na vesnici jako měsíc v úplňku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdy se podaří propojit architekturu s přírodou tak dokonalým způsobem, že se člověk musí důkladně podívat, aby zjistil, kde končí jedno a začíná druhé. Architektům z ateliéru SYN architects se takové dílo podařilo. V čínské provincii Šan-tung vytvořili kapli s polokruhovým oknem, jež společně s odrazem na vodní hladině vytváří obraz úplňku.

Foto: Čeng Jen

Kaple je zasazena do nádherné dramatické krajiny.

Článek

Řetězec vesnic v horské oblasti v okolí města Tchaj-an hledá způsoby, jak podpořit místní rozvoj a nalákat turisty na nové zážitky. Součástí této snahy bylo i vybudování nové kaple, jejímiž autory jsou architekti z Pekingu.

Kaple nese romantický název Hometown Moon, což lze volně přeložit jako Měsíc nad rodným městem. Stavba natolik zdařile kombinuje architektonické a přírodní prvky, že vytváří dokonalou iluzi obřího měsíce v úplňku, který jako by sestoupil do hornaté krajiny.

Není divu, že se právě tato stavba stala tváří celého projektu a do vesniček opravdu začali proudit turisté ze všech koutů země. Mnoho mladých párů totiž touží mít svatbu v tomto romantickém prostředí.

Protipólem kaple je vyhlídková plošina Hometown Cloud (volně přeloženo jako Oblak nad rodným městem). I ta svým tvarem nápadně připomíná podlouhlý bělavý mrak, který jako by se vznášel nad okolní krajinou. Právě odtud návštěvníci kapli poprvé pořádně spatří.

Prvním dojmem za denního světla je obrázek poloviny měsíce stoupajícího nad vodní hladinu. Už to samo o sobě je působivé, ovšem za večera, když se setmí a v kapli se rozsvítí světla, dostane zářící půlkruh svého druha v podobě odrazu na vodní hladině a spolu vytvoří obraz měsíce v úplňku.

Podnikatel nechal na své náklady postavit kapli pro potěchu druhých

Tipy a trendy

Vlastní kaple, postavená z železobetonu a skrytá pod plochou střechou nesoucí jezírko s vodou, je řešena v maximální strohosti a působí dojmem jeskyně.

Vstupní prostor se sloupovím slouží jako místo pro shromáždění návštěvníků, než budou vpuštěni na obřad a zároveň je místem, kde lze přečkat eventuální nepříznivé počasí.

Foto: Čeng Jen

Půlkruhové okno společně s odrazem na hladině vody vytvářejí při pohledu ze správného úhlu téměř dokonalý kruh.

Foto: Čeng Jen

V prostředí kaple vypadá druhá půle měsíce snad ještě působivěji.

Teprve po vstupu do nitra kaple diváka čeká nové překvapení - horní část „měsíce”, jíž spatřil nad vodní hladinou, má totiž dole pokračování, které za dne přivádí do kaple světlo a působí tak opět jako zářící měsíc. Kaple má výšku přes dvě podlaží, po jejím obvodu vede galerie. Odtud se lze kochat interiérem i sledovat obřady, aniž by je kdo narušoval.

Celá stavba má užitnou plochu přes 1000 čtverečních metrů, samotný měsíc tvořený ve skutečnosti polokoulí z poloviny schovanou pod úroveň střechy a v horní půli uzavřenou prosklením, má průměr 12 metrů. Hloubka jezírka je půl metru.

Neviditelný kostel uprostřed venkovské krajiny vybízí ke čtení mezi řádky

Tipy a trendy

„Každé architektonické dílo čeká jeden ze dvou možných osudů: buď bude zničeno, anebo bude chráněno. Snažím se vytvořit stavbu, která se bude bránit zničení. Byl by to největší úspěch mé kariéry. Proto svým dílům dávám hlubší smysl a snažím se vytvořit citovější vztah mezi nimi a jejich uživateli. Doufám, že Měsíc nad rodným městem se může takovým dílem stát,” říká zakladatel studia Cou Jing-si.

Anketa

Přáli byste si mít svatbu v takovéto kapli?
Ano, moc!
64,5 %
Nevím...
8 %
Asi ne...
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 598 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám