Hlavní obsah

V Pražské tržnici v Holešovicích mají do pěti let růst stromy

V mezinárodní architektonické a krajinářské soutěži na veškerá veřejná prostranství památkově chráněného areálu Pražské tržnice zvítězil místní atelier Studio Perspektiv. Proměna počítá se stromy v bulvárech pro pěší, dva roky nyní bude vznikat projekt. Hlavní část proměny veřejných prostor by se měla odehrát do pěti let, tedy do roku 2027.

Foto: Studio Perspektiv

V Pražské tržnici by mělo v příštích letech mj. přibýt několik desítek stromů.

Článek

Studio Perspektiv uspělo v konkurenci 18 návrhů, zpravidla evropských, jeden přišel z USA a jeden z Číny. „Vítězný návrh naplnil naše očekávání, nepochybuji o tom, že pomůže oživit tržnici po celý rok a zpřístupnit ji všem věkovým i příjmovým skupinám Pražanů,“ řekl primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). S návrhy je možné seznámit se v tržnici, v budově burzy, 21. dubna také v Centru architektury a městského plánování.

Pražské studio podle architekta Martina Stáry přistoupilo k tržnici s respektem. „Snažili jsme se svým návrhem nepřebít, co je tu hodnotné,“ uvedl. Tržnice mají totiž z jeho úhlu pohledu „úžasného ducha“. „Myslím, že oproti zahraničním areálům je zde ohromná výhoda, že jde o součást města,“ poznamenal.

Tržnici hodlá více otevřít a nalákat do ní nové nájemce. Prostředí tržnice je podle něj unikátní rovněž tím, že jde o největší zónu v Praze, kde nejezdí auta. Na parkování se ale ve vítězném návrhu myslelo. Autoři mysleli i na bezbariérovost a příležitosti k trávení volného času, přibydou vodní prvky či dětské hřiště, prostor by rádi doplnili modulárním mobiliářem.

Součástí návrhu je vytvoření nového náměstí, a to u bývalé vodárenské věže. Více prostoru získá tržnice díky navržené redukci současného „těžkého” plotu.

Soutěž byla podle členky poroty Štěpánky Šmídové, která je krajinářskou architektkou, dvoukolová a sešly se velmi promyšlené návrhy. Pro vítěze se porota rozhodla, protože podle ní pracuje s tématem změn klimatu.

Pandemie pozměnila chování lidí ve městech. Začali trávit více času v parcích

Tipy a trendy

„Chceme, aby prostor byl velmi inkluzivní a nefungoval jen pro Prahu 7, ale pro celé město,“ uvedla Šmídová.

Na druhém místě se umístil bratislavský ateliér Between, třetí skončilo pražské studio Boele. Vítěznému návrhu připadla odměna 1,5 milionu korun.

Tržnice pro všechny Pražany

Zadání soutěže podle jejího organizátora, architekta Igora Kovačeviče, požadovalo zachování současných funkcí a nevytlačování současných nájemců. K tržnici pro všechny se přihlásil i Vyhnánek, zdůraznil, že areál si Praha ponechala ve správě, a to pod svou společností Výstaviště Praha.

„Cílem města není z tržnice vytřískat co nejvíce peněz,“ uvedl náměstek. Vítězný návrh označil za střídmý, civilní, nenabubřelý, který zachovává korza.

Vytvořit areál pro všechny označil šéf Výstaviště Praha Tomáš Hübl za nejtěžší úkol, jaký může být. I když nechtějí tržnici vytěžit, vydělávat si na sebe musí.

FOTO: Boršč a vareniky - ukrajinský fast food v Pražské tržnici

Domácí

Jednotlivá díla Praha podle Vyhnánka diskutovala i s Národním památkovým ústavem. „Nezávisle na nás se k vítěznému návrhu vyjádřili, troufám si říct, zdaleka nejpozitivněji,“ poznamenal Vyhnánek.

Proměna potrvá deset let

Celková proměna tržnice přesáhne deset let, nejde o to jen něco natřít, upřesnil Vyhnánek. K venkovním prostorám totiž musejí přistoupit rekonstrukce některých hal.

„Budeme postupovat po menších etapách, nikdy neuzavřeme areál celý. K úpravám povrchů bude docházet ruku v ruce s nesmírně náročnou výměnou sítí,“ řekl Vyhnánek.

Pražské části mění výrazně svou tvář. Jak bude vypadat Smíchov a Žižkov

Bydlení

Už v roce 2021 Praha nechala zbourat dva objekty u vstupu do tržnice z Jateční ulice. Šlo o domy postavené v 90. letech minulého století a dle Vyhnánka nezapadaly do historické podoby tržnice.

V květnu by měl pražský magistrát vypsat veřejnou zakázku na projektanta k proměně prostor mezi budovami. Podle současných odhadů by náklady na proměnu tržnice měly vyjít na 52,07 milionu korun.

Se všemi soutěžními návrhy se veřejnost má možnost seznámit na výstavě v areálu tržnice, v bývalé jateční Burze. Přehlídka děl bude přístupná až do června.

Anketa

Líbí se vám návrh na novou podobu tržnice?
Ano, vypadá to dobře.
88,7 %
Něco se mi na tom líbí, ale něco moc ne.
2,4 %
Ne, moc mě to nenadchlo.
8,9 %
Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Něco z historie

Areál Pražské tržnice vznikl v roce 1895. Tehdy to ovšem byla pražská jatka. (I proto se dodnes kolem vedoucí ulice jmenuje Jateční.) Jatka zde pak fungovala až do 80. let minulého století.

Tehdy se účel areálu změnil a vznikla zde tržnice. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám