Hlavní obsah

Jindřich Veselský odchoval na jihu Čech papouščí raritu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husarský kousek se povedl chovateli papoušků z Českobudějovicka Jindřichu Veselskému. Pár raritních Nestor kea mu vyvedl mládě v domácím chovu. Je to opravdu výjimečné a daří se to většinou pouze v zoologických zahradách, kde tohoto papouška z Nového Zélandu chovají.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jindřich Veselský s mládětem papouška Nestora kea před jednou z voliér u svého domu.

Článek

„Nestory mají v několika zoologických zahradách, ale odchov je vyloženě spontánní. Vím pouze o jednom dalším chovateli, kterému se to u nás daří, a teď se to povedlo i mně. Jde v podstatě o jednu velkou náhodu sestavit dobrý chovný pár, tedy najít samce a samici, kteří si rozumí,“ vysvětlil Právu Veselský.

„Hnízdní období nestorů začíná až někdy v prosinci, ale letos se tolik nedařilo. Loni jsem měl více štěstí a povedlo se i počasí. Odchovali jsme jedno mládě. Nestoři potřebují větší chlad než ostatní papoušci. Mají kvůli tomu i prachové peří,“ řekl Veselský.

„Spíše to byla náhoda, že se ti dva opravdu sešli. Samce i samici jsem získal od kolegů, neměl jsem s tím velké starosti,“ pochvaluje si Veselský, který považuje vyvedení a vychování nestora za svůj největší úspěch.

Muž krmil v táborské zoo papoušky sušenkami. Ti mohli zemřít

Domácí

U svého rodinného domu postavil obří voliéry, v nichž chová desítky papoušků. „Mám tady ary, nestory a začal jsem s Austrálií, takže jsem si pořídil papoušky kakadu. Celkem chovám asi čtyřicet ptáků,“ konstatoval Veselský. Zmínil, že lásku ke zvířatům zdědil zřejmě po předcích. Jeho otec choval například rybičky a měl zverimex.

„Papoušky chovám asi deset let, a když jsem stavěl barák, už jsem počítal s voliérami. Mám velice dobré kontakty mezi zkušenými chovateli, kteří mají víc zkušeností než já. Například s jedním soutěžím o to, kdo bude mít dříve kolekci všech druhů papoušků ara. On je samozřejmě o hodně lepší, protože se tomu věnuje déle,“ vypráví se zápalem Veselský, který má stavební firmu, ale papouškům věnuje většinu volného času.

„Když si chceme s chovateli z Čech vyměnit zkušenosti, jsou rozesetí po celé republice, a tak se paradoxně setkáváme v Nizozemsku na burze,“ usmívá se chovatel. Na burzy jezdí chovatelé i proto, aby získali papoušky, kteří nejsou příbuzní s těmi, které už v chovu mají.

Nestor kea dorůstá asi 48 centimetrů, jeho hmotnost se pohybuje kolem jednoho kilogramu. Je známý především pro svou inteligenci i zvídavost. Na Novém Zélandu žije v horských oblastech.

Foto: Profimedia.cz

Nestor kea. Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám