Hlavní obsah

Panelák už pátým rokem vábí poštolky, hnízdo mají ve starém hrnci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svůj první let se připravuje pět mláďat poštolky obecné na parapetu bytu v jednom z paneláků v Bruntále. Na stejné místo se přitom malí dravci vracejí díky vstřícnosti majitelky bytu už pět let. Pětašedesátiletá Emilie Leipertová tvrdí, že pozorování líhnutí mláďat a pak jejich krmení je něco naprosto úžasného. Proto je ochotna tolerovat i znečištění okna ptačím trusem, které je s tímto úkazem spojeno.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladé poštolky se už brzy vydají do světa.

Článek

„První poštolka k nám přiletěla před pěti lety. Tehdy jsem dala na parapet okna starý hrnec a zasela jsem tam semínka petržele. Po několika dnech jsem spatřila poštolku, jak do hlíny vyhrabala díru a snesla první vajíčko,“ vzpomíná žena. „Pak během několika dnů přibyla další vajíčka a po měsíci se vylíhla první mláďata,“ říká s tím, že do života poštolek už nijak nezasahovala. „Jenom jsem k hrnci připevnila bednu od banánů, aby na ně tolik nesvítilo letní slunce,“ dodala.

Pozorování, jak mláďata za oknem ložnice rostou, podle ní nic nevynahradí. „Pořídili jsme si na okno speciální fólii, přes kterou není dovnitř vidět, abychom mohli poštolky pozorovat. Je krásné, jak se ti dva dospěláci o ptačí miminka starají, jak jim přinášejí myšky a hraboše. Dokud jsou mláďata malá, maminka jim kořist trhá na malé kousky, později jsou už schopná ji trhat sama. Jednou jsem viděla, jak mládě spolklo celého hraboše. Chvíli to vypadalo, že se udusí, ale nakonec ho pozřelo,“ usmívá se paní Emilie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Emilie Leipertová teď může z ložnice pozorovat poštolky, jak se připravují na první let.

Zda se na parapet bytu v sedmém patře každé jaro vrací některá z poštolek, která se tam vylíhla, anebo jde o zcela jiné ptáky, není jasné. „Nepoznám to, ale docela by mě to zajímalo, a tak jsem napsala na ornitologickou stanici, zda by poštolky třeba nepřišli okroužkovat, ale zatím mi neodpověděli,“ dodává žena.

Letošní mláďata, která se vylíhla 27. května, se už několik dní připravují na svůj první let. „Už je vidět, jak na parapetu trénují, jak roztahují křídla. Myslím, že do týdne budou pryč a konečně budu moci okno a parapet umýt od trusu. A budu se těšit, až se příští rok v dubnu zase vrátí,“ říká paní Leipertová.

Anketa

Už vám někdy za oknem/na balkoně také nějací ptáci hnízdili?
Ano, a hnízdí u nás také pravidelně.
27,2 %
Ano, jednou.
22,5 %
Nám ne, ale známým.
12,2 %
Ne, to se nám ještě nestalo, ani nikomu, koho známe.
38,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2009 čtenářů.

Nekrmte krkavce. KRNAP varuje před zvídavým ptákem u Luční boudy

Domácí

Jedy na hraboše zabíjejí také sovy

Domácí

Reklama

Související témata:
Poštolka obecná

Související články

Výběr článků

Načítám