Hlavní obsah

Ornitologové vyhlásili Ptákem roku 2023 kachnu poláka velkého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila Ptákem roku 2023 poláka velkého (Aythya ferina). Tato středně velká potápivá kachna tak přebírá pomyslné žezlo od zvonka zeleného. Polák býval v minulosti naší nejpočetnější kachnou, jeho stavy u nás klesly o třetinu. Ornitologové jmenováním poláka ptákem roku chtějí upozornit na neutěšený stav naší rybniční krajiny a na to, že polák v  České republice stále patří mezi lovné druhy, a to i přesto, že je celosvětově ohrožený.

Foto: ČSO/Jan Grünwald

Samec poláka velkého má charakteristicky zrzavou hlavu s krkem a světlé tělo.

Článek

Již od roku 1992 ornitologové vyhlašují držitele čestného titulu Pták roku. Cílem akce je upozorňovat na zajímavé ptačí druhy a podporovat veřejnost k jejich sledování a praktické ochraně. Zvolený ptačí druh zároveň reprezentuje problematiku, která se týká široké skupiny opeřenců. Nejinak je tomu v letošním roce.

„Polák velký je vrubozobý pták, který k životu potřebuje rozmanité mokřady s ostrůvky a rákosinami. Takových je ale v Česku už jen minimum. Polák proto hnízdí na rybnících, kde se ale potýká s problémy. Kromě neutěšeného stavu rybniční krajiny musí od září do listopadu čelit lovcům. Ačkoliv je polák od roku 2015 celosvětově ohroženým druhem, v Česku stále patří mezi lovnou zvěř, což je nepřijatelné. V letošním roce budeme usilovat o vyjmutí poláka ze seznamu lovných druhů,“ říká ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek.

Poláky velké u nás lze pozorovat celoročně, na jaře ale ve vyšších počtech než v zimě. Samec má zrzavou hlavu i krk, světlé tělo a nápadné, červenohnědé oči. V šatu samice převládají různé odstíny hnědé a stejnou barvu má i oko.

Foto: ČSO/Tomáš Bělka

Samice poláka velkého má nenápadné hnědavé zbarvení. To proto, aby na sebe nepoutala zbytečně pozornost, když sedí na hnízdě.

Polák velký patří mezi potápivé kachny, obvykle se potápí do hloubky nepřesahující 3 m, běžný ponor pak trvá kolem 20–25 sekund. Potrava poláka je různorodá, v létě v ní převládá rostlinná složka nad živočišnou. Poláci pojídají různé části vodních rostlin, mezi nimi i pupeny a semena, jídelníček si doplňují drobnými živočichy z řad měkkýšů, korýšů, červů a vodního hmyzu a jeho larev. Na zimovištích pak tito ptáci jedí hlavně živočišnou potravu, na některých mořských stanovištích však ale mohou dávat přednost různým druhům řas.

Polák velký je naší druhou nejpočetnější kachnou, za kachnou divokou. Každoročně u nás hnízdí 7 tisíc až 14 tisíc párů poláků velkých. Zimu v Česku tráví kolem tří tisíc jedinců. Ideální podmínky pro jejich hnízdění a hledání potravy představují rozsáhlé, členité a druhově bohaté pobřežní porosty.

Polák velký (Aythya ferina)

Třída: ptáci

Řád: vrubozobí

Čeleď: kachnovití

Délka života: průměrně 6 let; maximálně kolem 20 let

Velikost: 42–49 cm

Rozpětí křídel: 67–75 cm

Hmotnost: 800-900 gramů (v hnízdním období)

Intenzívní zemědělství a  rybnikaření stojí za snižováním stavů nejen poláků

Největší počty poláků velkých v ČR zaznamenávali ornitologové v 70. letech, kdy byl naší nejpočetnější kachnou. Od 80. let však jeho stavy začaly klesat kvůli nešetrným přístupům ke krajině v zemědělství a rybníkaření. „Po roce 2000 se pokles počtu poláků kvůli intenzivnímu rybníkářství výrazně zrychlil. Typický rybník současnosti je nevábnou nádrží s hnědozelenou vodou, naplněnou po okraj kapry. Ti jsou přitom pro poláky potravními konkurenty. Kapr jako dokonalý všežravec dokáže v rybníku zlikvidovat téměř veškeré bezobratlé živočichy a jejich larvy žijící na dně i ve vodním sloupci. Problém není v tom, že by hlady trpěli dospělí ptáci, ale mláďata. Jsou životně závislá na živočišné potravě, které je tak málo, že zpravidla nestačí kachňata nasytit. Samice pak musí převést rodinku na jiný, úživnější rybník, a pokud se jí to nepodaří, ornitologové už jen bezmocně počítají ubývající mláďata v rodince, až zůstane jen samotná samice,“ popisuje Vermouzek.

Podobně jako polák velký jsou na tom i další druhy ptáků. Je to většina druhů kachen včetně lysky černé nebo třeba racek chechtavý.

Chov okrasných vodních ptáků vám udělá radost a přiblíží vás přírodě

Jak na to
Foto: ČSO/Martin Grossman

Pár poláků velkých

Letošní kampaň Pták roku

Letošní kampaní chce ČSO proto upozornit na špatný stav rybniční krajiny a na problémy, kterým její obyvatelé čelí. Zároveň chce dosáhnout vyřazení poláků ze seznamů lovné zvěře a také informovat o nově zavedeném zákazu olověných broků při lovu na mokřadech.

Zákaz lovu olověnými broky na mokřadech

V polovině února vstoupilo v platnost nařízení Evropské unie, podle kterého se již na mokřadech nesmí k lovu používat olověné broky. Členské státy a lovci měli 2 roky na to, aby se na změnu připravili.

„Myslivci v Evropě do mokřadů každoročně vystřílejí až 5 tisíc tun olověných broků. Velká část z nich ale mine cíl a dopadne do krajiny. Hrabaví ptáci, jako koroptve nebo bažanti, je mohou spolykat místo kamínků, které potřebují ke správnému trávení, vodní ptáci je většinou spolknou při sběru potravy ze dna. Ročně uhyne v Evropě na otravu olovem zhruba jeden milion vodních ptáků, tj. 7 % všech zimujících, dalším třem milionům způsobuje chronická otrava olovem problémy. Zákaz olověných střel na mokřadech je proto velkým milníkem v ochraně ptactva, a to nejen vodního,“ vysvětluje význam zákazu ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Foto: ČSO/Jan Grünwald

Samice poláka velkého s mláďaty

V kampani Pták roku 2023 chtějí ornitologové nejenom upozorňovat na problematiku, kterou reprezentuje polák velký. „Chystáme například poznávací infografiky, abychom představili tento zajímavý ptačí druh. Vodní ptáci většinou stojí mimo pozornost veřejnosti, protože k jejich pozorování je potřeba již trocha zkušeností a dalekohled. Ale ukážeme si, že určování vodních ptáků není o nic složitější než poznávání ptáků na krmítku, pokud víme, na které znaky se zaměřit,“ říká Věra Sychrová z ČSO.

ČSO vyzývá veřejnost, aby si všímala vodních ptáků ve svém okolí, a pomohla tak s ochranou těchto ubývajících opeřenců. „Choďte pravidelně k vodě a pozorujte a poznávejte vodní ptáky. Právě v tomto období lze sledovat námluvy a tok vodních druhů ptáků, a proto je lze pozorovat nejlépe z celého roku. Informace o pozorování ptáků je možné po celý rok vkládat do Faunistické databáze ČSO Avif. Díky informacím od veřejnosti zjistíme, kde tito ptáci žijí, a případně, jak se jim daří vyvádět mláďata,“ uzavírá Vermouzek.

Foto: ČSO/ušan Boucný

Polák velký v letu

Kachna jako nekonfliktní domácí mazlíček

Jak na to

Reklama

Související články

S přírodou se nemá bojovat

Za Petrem jsme přijeli hlavně kvůli indickým běžcům – kachnám, které jsou úžasnou zbraní proti slimákům. Ale povídání se rozšířilo i na další zahradní témata....

Výběr článků

Načítám