Hlavní obsah

Teplé plédy a polštáře platí na chladné počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé plédy a polštáře nepatří jen do ložnice. Sluší sedačkám v obývacím pokoji, patří na křesla, do pracoven i dětského pokoje. Vybírat je lze podle velikosti, druhu použitých materiálů, povrchových struktur, barev.

Foto: Asko - nábytek

Přehoz patří na lůžko, kde esteticky zakrývá přikrývku. Rozměrově pojme jedno- či dvojlůžko i s přesahem.

Článek

Doplňky a dekorace, včetně textilních, vybíráme na první dobrou očima. Musí se nám zkrátka líbit. Ale moudré je znát i typy materiálů, jeho potřeby a nároky. Díky tomu se budeme umět o výrobek lépe starat, déle ho udržíme ve skvělé kondici.

Polštáře XXL i pod ouško

Dekorační polštáře mají rozmanité velikosti. Mohou být dominantní a pozměnit stylově sedací soupravu nebo jen podtrhnout barevné ladění.

Obvykle mají polyesterovou výplň, která je velmi lehká, skvěle se přizpůsobuje a udržuje v čistotě. Tyto polštáře lze bez problému prát při teplotě 40 °C v pračce a sušit v sušičce. Po „očistě“ polštář naklepeme, čímž získá zpět svůj tvar. Některé typy ale mohou putovat jen do čistírny, proto se před nákupem dobře informujte.

Zachumlejte se do hřejivého povlečení i peřiny

Tipy a trendy

Jestliže se potíte, oceníte polštáře z ovčí vlny, které výtečně odvádějí pot a roztoče v nich nejsou. Proto jsou vhodné i pro alergiky. Nemusíme se přitom bát náročné údržby. Polštář stačí protřepat a vyvětrat, otáčet ho, aby se slehl rovnoměrně. Lokální zašpinění řešte s navlhčeným hadříkem s přidáním lanolinového mýdla a nechte samovolně uschnout.

Pléd, nebo přehoz?

Je v tom rozdíl: plédy a deky nás mají zahřát, mají nás přikrýt, ale pořizujeme si je i jako stylový bytový textil na sedací soupravu, na piknik, terasu.

Přehozy slouží k zakrytí postele s přikrývkami, jsou proto obvykle mnohem větší než deky protože musí zvládnout plochu dvojlůžka i s přesahem. Nemají nás zahřát, primárně mají dekorativní účel.

Na zimní období volíme materiály, jež do interiéru přinášejí a podtrhují dojem útulnosti, měkkosti, přívětivosti. Místnost totiž umí stylově a barevně pozměnit, a to opravdu hned. Plédy mohou být tradiční, pletené a vlněné, prodávají se i materiály z polyesterových vláken, jež mohou být velmi luxusní.

Deky a plédy zahřejí během zimních večerů u knihy, po lyžování, třeba s horkým čajem v ruce. A úhledně složené a přehozené přes opěrku jsou krásnou dekorací. S polštářem pak vytvoří báječnou kombinaci.

Pečujte o ně správně

Plédy a přehozy se doporučuje prát na šetrný program s nízkou teplotou, vyhněte se pracím práškům s bělidlem, odstřeďujte na nízké otáčky.

Nedoporučuje se plédy, deky a přehozy sušit v sušičce ani na přímém slunci či na topení. Po vyprání je nechte volně uschnout na rozkládacím sušáku. Vlněné plédy lze čistit pouze chemicky.

Anketa

Používáte rádi v zimě na zahřátí doma pléd?
Ano, rád/a a pravidelně.
62,3 %
Občas, když mám náladu nebo když si na něj vzpomenu.
7,8 %
Moc ne.
11,7 %
Ne, to nepoužívám.
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Z peřin obléknutých do exotiky se vám nebude chtít ven

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Textil na oknech dodá interiéru styl

První pohled při vstupu do místnosti patří oknu, protože dovnitř propouští světlo. O tom, jakým způsobem tak činí, rozhodují záclony, závěsy či japonské stěny,...

Dopřejte si relax v hebké dece na gauči

Po návratu ze zimní procházky nebo večer po celodenním maratonu si určitě budete chtít chvíli odpočinout a zahřát se. Proč ne třeba u televize či s knížkou...

Výběr článků

Načítám