Hlavní obsah

Tento dům počítá s povodněmi. A je na ně připraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh domu v americkém Southamptonu, který by měl být postaven v příštím roce, počítá s možností, že bude muset čelit záplavám. Proto bude nad pozemkem rozkročen na vysokých nohách a na zemi zůstane jen to, co je zbytné. Ať se stane cokoliv, své obyvatele ochrání. Projekt nese název Tamsen House.

Foto: BS ARQ

Takto by měl vypadat dům, který má být postaven v příštím roce v záplavové oblasti.

Článek

Na úzkém pruhu země mezi dvěma jezery v Southamptonu, ve státě New York, by měl v příštím roce vyrůst dům, jehož návrh architekt Fernando Fisbein pečlivě promyslel i z hlediska možných záplav.

Ostatně to mu nařizuje i místní stavební legislativa, která stavebníkům ukládá budovat výhradně domy vyzdvižené nad okolní terén a také v předepsané vzdálenosti od břehů vodních ploch.

Rodinný dům je proto nesen deseti sloupy, které jsou tak vysoké, aby pod domem vznikl prostor využitelný jako garáž a také aby část bylo možné používat jako sklep. Samotný dům s užitnou plochou 350 m2 je řešen jako patrový, přístupný je po venkovním schodišti vedoucím na terasu, která jej obklopuje ze dvou stran.

Ve spodní úrovni je obytná zóna s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, v horním podlaží je pak druhý obývací pokoj, hlavní ložnice s vlastní šatnou a koupelnou a pak dvě další ložnice dělící se o jednu koupelnu.

Přízemí s garáží není volně přístupné, jeho stěny tvoří mříž, která umožňuje volný prostup vody. Vlastní obytná část má pak tvar klasického rodinného domu se sedlovou střechou, jeho fasáda je však obložena zinkovými panely, které mají za úkol chránit stavbu proti drsnému pobřežnímu klimatu i přívalům dešťové vody. Architekt se tak snažil dosáhnout jisté vyváženosti mezi tím, jak je dům uzavřený a ochráněný proti průniku vody, ale zároveň nemá vzbuzovat dojem hermeticky uzavřeného prostoru.

Jedním z cílů, které si autor projektu rovněž uložil, bylo v co nejmenší míře ovlivnit místní zeleň. To se mu podařilo nejenom díky vyzdvižení objektu nad terén, ale také díky tomu, že velká část domu bude na místě sestavena z prefabrikovaných dílů.

Anketa

Máte zkušenosti s bydlením v záplavové oblasti?
Ano máme, ale už tam nebydlíme.
7,6 %
Ano, v záplavové oblasti bydlíme.
19,5 %
Ne, v záplavové oblasti jsme nikdy nebydleli.
72,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1429 čtenářů.

Základem domu vedle lesa je prosklená kostka. Architekti ji ovšem šikovně zamaskovali dřevem a kovem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Fernando Fisbein

Související články

Výběr článků

Načítám