Hlavní obsah

Základem domu vedle lesa je prosklená kostka. Architekti ji ovšem šikovně zamaskovali dřevem a kovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní dům, jehož interiér se doslova neviditelně mísí s exteriérem, vyrostl v brazilském letovisku Bertioga. Jeho polohu v těsném sousedství tropického lesa architekti maximálně využili tím, že ponechali většinu jeho stěn prosklených, aby do zeleně bylo hezky vidět. Tam, kde bylo třeba ochránit soukromí obyvatel, přidali dřevo, kov a beton.

Foto: Leonardo Giantomasi

Horní podlaží je v místě svého přesahu přes přízemí neseno pouze dvojicí sloupů.

Článek

Mladý pár s dětmi si přál postavit dům kousek od pláže v oblasti letoviska Bertioga zvané Riviera de São Lourenço. Plážový dům neměl být určený k trvalému bydlení, ale jako víkendový, kde mohou trávit čas společně s dalšími členy rodiny a přáteli. Architekti z ateliéru Raiz Arquitetura a jejich partneři Alexandre Ferraz a Elias Souza jim proto vytvořili prostředí, kde si mohou užívat volna a odpočinku a které připomíná i prvky původního pralesa.

Patrový dům s půdorysem ve tvaru písmene L zabírá na pozemku o výměře 533 m2 plochu 411 m2. Má moderní dynamickou fasádu, jež prozrazuje, že je navržen jako soubor propojených objemů. Ty jsou vizuálně odlišeny, což vzhled domu příjemně ozvláštňuje. Výrazný je například box krytý černými hliníkovými lamelami, jež obyvatelům vytvářejí soukromý prostor, navíc přirozeně stíněný, a přitom je skrz ně bez problémů vidět ven.

Celá konstrukce domu pak působí velmi lehce díky dvojici sloupů, které nesou velkou část horního podlaží. Venkovní prostor pod ní využitý jako propojení kuchyňské, jídelní zóny a posezení v těsném sousedství bazénu tak zůstává zcela volný a ničím nepřerušovaný.

Rodiče a jejich dospívající děti mají po rekonstrukci domu každý svůj prostor, kam si zvou návštěvy

Tipy a trendy

Velmi důležitou roli v návrhu domu hraje zeleň. Díky strategicky rozmístěným stavebním otvorům jsou obyvatelé v kontaktu se zelenými plochami kolem domu a v domě i ve společenské části. Výhled tak mají jak na upravenou zahradu, tak na okolní les. Zelené tóny živé přírody se staly nedílnou součástí barevné palety obývacího pokoje.

Srdcem interiéru je pak druhá kuchyň, která ze strany navazuje na velký obytný prostor s dlouhým jídelním stolem a posezením, které je orientováno směrem k prosklené stěně, za níž je spousta zeleně.

Právě velké prosklené plochy jsou prvkem, který je pro dům nakonec nejtypičtější. Architekti jimi otevírají výhled do okolí, ale zároveň chrání soukromí majitelů nejrůznějšími stavebními prvky a stín uvnitř domu pak zajišťují pomocí dlouhých přesahů střechy. Aby interiér nepůsobil příliš studeně a neosobně, proteplují jej pomocí spousty detailů z přírodního dřeva, jež ve spojení se zmiňovanou zelení působí velice přirozeně a přírodně.

Na všech stranách domu lze otevírat posuvná okna a dveře, a tím jednoduše větrat v celém interiéru a ochlazovat jej. Velké prosklené plochy zároveň nechávají dovnitř proudit spousty denního světla.

Anketa

Líbilo by se vám mít dům v těsném sousedství lesa?
Ano, to je můj sen!
69,5 %
Ano. A také ho máme.
11,7 %
Nejsem si jistý/á...
8 %
Raději ne.
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Dům pro mladého single muže zajímavě kombinuje živé květiny a kov

Tipy a trendy

Dům z poloviny minulého století vypadá jako nový. A návdavkem je i vyšší

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Bertioga
Riviera de São Lourenço

Související články

Výběr článků

Načítám