Hlavní obsah

Elegantní, praktické a překvapivé! Designéři vymysleli okno proměnitelné na balkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vadí vám, že váš městský byt má pouze okna, ale žádný balkon? A co kdyby se to změnilo? Nizozemští architekti před několika lety navrhli, odzkoušeli a nyní nabízejí plně funkční typ okna, které se po stisknutí tlačítka během 55 sekund změní v plnohodnotný balkon.

Foto: HofmanDujardin

Architekti vymysleli okno proměnitelné na balkon původně pro bytový dům v Amsterdamu.

Článek

Během každodenního shonu si většina lidí žijících ve městě obvykle ani nevšimne, že jim doma schází možnost pobytu venku, na čerstvém vzduchu. Když si chtějí užít sluníčka, prostě vyrazí do parku. Jenomže dva pandemické roky ukázaly, že to tak nemusí být pokaždé. A tehdy ti, kteří měli byt s balkonem, terasou či lodžií byli ve velké výhodě.

A zase na druhé straně, mnoho majitelů bytů nepotřebuje balkon nepřetržitě, ale třeba jen k občasnému vykročení mimo vlastní domov, nadýchání se venkovního vzduchu, rozhlédnutí se po okolí nebo pro usednutí k šálku kávy na sluníčku…

Přesně pro takové chvíle je určen typ okna, který navrhli architekti z ateliéru HofmanDujardin a nazvali jej Bloomframe. Je navrženo tak, aby jej bylo možno do stěny vsadit ať již v rámci rekonstrukce, nebo během stavby nového domu. Okno je možné mít ve třech základních šířkách (1,7 m, 2,3 m a 3 m), hloubka balkonu činí 1,1 m a výška balkonového zábradlí je 1,2 m. Okno je osazeno vícevrstvým izolačním sklem, ve spodní části je pak samozřejmě ve tvrzené variantě, aby vydrželo pobyt až tří osob najednou na své ploše. Případně si lze na plochu vytáhnout stolek a křesílko. I takový typ zátěže sklo vydrží.

Na tomto domě musíte okna skutečně hledat. Přesto je plný světla

Tipy a trendy

Okno se rozevírá pomocí elektromotoru, v případě poruchy jej lze ovšem ovládat i manuálně. Plné rozevření trvá 55 sekund. Jeho rámy je možné nechat obarvit podle vzorníku RAL.

Okno, které se vyrábí ve Francii, bylo poprvé instalováno na domě v Amsterdamu (nese jméno CPO De Hallen Noord Amsterdam), který si od architektů nechalo navrhnout sdružení devíti rodin. Stejné okno je instalováno rovněž na jedné soukromé vile ve Švýcarsku. Cena okna v nejmenší velikosti je 510 tisíc korun, ovšem jde o velmi orientační cenu, do níž nejsou započítané daně, doprava ani náklady na instalaci.

Střešní varianta

Již nějaký čas je na trhu varianta pro střešní okna, která lze rovněž proměnit v balkon. Jejich ovládání je manuální, princip je ovšem trochu jiný. Tato okna nepřidávají přímo novou plochu k podkrovnímu prostoru, ale využívají tu, která by jinak zůstala bez užitku kvůli svažující se šikmině střechy.

Tvořeno je dvěma křídly umístěnými nad sebou, přičemž horní se otevírá směrem vzhůru do horizontální polohy, spodní okno se vyklápí rovněž ven do vertikální polohy. Spolu s ním se po stranách vysunou boční zábrany a ty společně s plochou okna vytvoří zábradlí balkonu, jeho pochozí plochu pak tvoří podlaha podkroví.

Tato okna lze instalovat do střechy o sklonu 35° - 55° jako jednotlivý kus, anebo jich lze vedle sebe umístit několik a vytvořit tak širší balkon. Cena za jedno okno se pohybuje okolo 62 tisíc korun (rozměr 78×255 cm), konečné náklady ovšem vždy závisí na podobě konkrétního projektu.

Foto: Velux

Také střešní okno lze během pár vteřin proměnit v balkon. Jeho horní část je výklopně-kyvná a otevírá se směrem nahoru a ven. Spodní část se zábradlím se otevírá tahem od sebe.

Foto: Fakro

Střešní balkonové okno FGH umožní využít jinak nepřístupný prostor v podkroví jako balkon.

Nejen okna dovedou překvapit

Stejně jako s okny lze designérsky kouzlit i s dveřmi, jak předvedl před devíti lety v prostorách vídeňské umělecké nadace Kunstraum am Schauplatz rakouský designér Klemens Torggler.

Podstatou jím vymyšleného systému je rozdělení dveřního křídla do dvou čtverců, které jsou k otvoru ve zdi připojeny jedním rohem. V němž se pak otáčejí. Při otevření čtverce odrotují do strany, přičemž se buď mohou překrývat (původní Torgglerův návrh), anebo se prostě podél diagonály prohnou, takže vznikne čtveřice trojúhelníků.

Tyto dveře jsou jen designovým řešením, nejsou určené k běžnému prodeji.

Klemens Torggler a jeho unikátní dveře

Anketa

Líbilo by se vám mít v bytě okno, které lze proměnit na balkon?
Ano, to by se mi moc líbilo.
88,4 %
Možná ano...
2,7 %
Asi moc ne.
2 %
Ne, to nepotřebuji.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3091 čtenářů.

Je to vikýř, nebo ještě okno? Dům klade kolemjdoucím nezvyklou otázku

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám