Hlavní obsah

Srdce rodinného domu se po rekonstrukci projasnilo a bije s větší lehkostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina se rozhodla pro rekonstrukci části svého domu v Neratovicích. Dva synové jsou již ve školním věku, a tak bylo možné zařídit srdce domu, tedy obývací pokoj a kuchyň, už bez nutného ohledu na bezpečnost a odolnost vůči malým dětem. Rodina má nyní domov, jenž je mnohem volnější a díky odstranění zbytečností i prostornější.

Foto: Tereza Dvořáková

Kuchyň je zařízena stejně jako další prostory v minimalistickém stylu.

Článek

Rodinný dům postavený v polovině minulého století prošel sice před 15 lety modernizací interiéru, od té doby se ovšem potřeby a životní styl jeho majitelů změnily, a tak nastal čas pro nové úpravy. Architekt Dominik Hrneček pojal proměnu domu doslova od podlahy a při té příležitosti společně s majiteli velmi pečlivě zvažoval, kterých prvků zařízení se lze zbavit. Zmizel tak nejenom zastaralý nábytek, ale například i krb v obývacím pokoji, jenž rodina nepoužívala.

„Klienti měli pouze tři přání: zachovat uspořádání kuchyňské linky, na jejíž dispozici byli už zvyklí, a kterou rovněž využili i ve své nově postavené chatě, takže v obou kuchyních přesně vědí, kam pro co sáhnout. Druhým přáním bylo zachovat stávající sedačku s křeslem z pravé kůže a třetím bylo zachování piana. Ani s jedním požadavkem jsem neměl žádný problém,“ říká architekt.

Žižkovský rodinný dům je po rekonstrukci větší a lépe vidí do zahrady

Tipy a trendy

Kuchyň s ostrůvkem na kolečkách

Architekt ocenil skutečně praktické uspořádání stávající kuchyně, kde jednotlivé zóny na sebe logicky navazují - od prostoru pro skladování potravin přes mytí, přípravu a vaření k samotnému podávání.

Na pravé straně kuchyně bylo však nutné ponechat radiátor pod oknem. Kvůli němu nebylo možné v jeho blízkosti umístit skříňku s dvířky, protože by je nebylo možné otevírat naplno. „To jsem vyřešil otevřenou policovou knihovnou, která jinak zavřenou kuchyň odlehčuje,“ poznamenává architekt.

Zajímavostí kuchyně je pak ostrůvek na kolečkách. Rodina si jej může přesouvat vždy tam, kde je ho zrovna nejvíce zapotřebí.

V celém domě kladl architekt velký důraz na kvalitu používaných materiálů. V kuchyni proto pro pracovní desku zvolil umělý kámen a veškeré dřevěné plochy jsou z pravé dubové dýhy. „Původní laminátovou podlahu jsme zaměnili za vinyl, který svou dekorační vrstvou dřevo věrně napodobuje, ale zároveň nabízí svou pevnost, dlouhou životnost a v kuchyni také potřebnou odolnost vůči mechanickému poškození a vodě,“ říká architekt.

Mladý pár zrekonstruoval dům na skále. Vložil do něj elegantní lávku

Tipy a trendy

Televize jen jako obraz

Dřevěné prvky uplatnil rovněž v obývacím pokoji, jemuž dodávají nádech domácí pohody. Kvalitu použitých materiálů podtrhuje také vybraný nábytek, ať již je to nový jídelní stůl z masivního dubového dřeva, či žide z masivního buku. Kromě stávající sedačky se v obývacím pokoji nacházejí ještě konferenční stolky, které jsou rovněž z masivního dubu ošetřeného olejem.

Nejen ozdobným, ale i funkčním prvkem je laťové obložení u piana, které pomáhá jeho zvuk lépe přenést do celého prostoru bez ozvěny a zároveň odhlučňuje zbytek domu. Se stejnou funkcí pak byly vybrány i závěsy, které prostor opět příjemně zútulňují.

Jako stínění v kuchyni bylo použito dvojí řešení, a to stahovací látkové a na samotných oknech ještě plisé. Touto kombinací si klienti mohou zvolit míru propustnosti denního světla a zachování soukromí, nakolik jsou tato okna orientována do ulice.

Zajímavostí obývacího pokoje je na míru vyrobená televizní stěna s posuvnými dvířky. Klienti si nepřáli mít TV jako centrální prvek místnosti, čemuž odpovídal i výběr samotného spotřebiče. „TV jsme zvolili v provedení obrazu, kdy je TV umístěna na stěně bez jakékoliv instalační mezery, rám tvoří dřevěné obložení a její obrazovka nabízí speciální úpravu, na které si můžete zobrazit jakýkoliv obraz, který se tváří jako hotové umělecké dílo. TV lze rovněž schovat za již zmíněná posuvná dvířka,“ vysvětluje architekt.

Dodavatelé rekonstrukce

Architektonické řešení: DomDesign

Jídelní stůl: Javorina

Židle u jídelního stolu a konferenční stolky: Ton

Druhou dominantou místnosti je velká knihovna z dubové dýhy. Díky bezúchytkovému systému tuto plochu opticky nic netříští a hosté i majitelé se mohou kochat pohledem na přírodní kresbu dřeva na jejím povrchu.

Na stěnách v obývacím pokoji i kuchyni je aplikovaná dekorativní stěrka, která je v případě kuchyně ošetřena ještě bezbarvým lakem pro lepší údržbu.

„Celý prostor je řešen v moderním minimalistickém stylu s jasnou funkcí. To podporuje správné osvětlení i kvalitní materiály. Nutno dodat, že i když jsem vybavení této rekonstrukce dodával ve spolupráci se svými dodavateli, sám majitel je velmi zručný a veškeré práce si prováděl sám,“ uzavírá architekt.

Anketa

Líbilo by se vám mít kuchyňský ostrůvek na kolečkách?
Ano, to by se nám hodilo.
28,3 %
Asi ano...
5,9 %
Spíše ne.
11,2 %
Ne, to nepotřebujeme.
54,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 509 čtenářů.

Vila s atmosférou přímořského letoviska se ukrývá pod bílým baldachýnem připomínajícím vlny

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám