Hlavní obsah

Sestavte si kuchyni pro efektivní pohyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si dopřát novou kuchyň? O její podobě rozhodují nejen vaše přání, ale i daný prostor, rozmístění rozvodů vody, odpadů a elektřiny. Cestu k vlastní představě i ke konkrétním produktům usnadní 3D plánovače, které na svých webech nabízejí výrobci a kuchyňská studia.

Foto: Gorenje

Výška kuchyňské linky je šita na míru tomu, kdo nejčastěji připravuje pokrmy.

Článek

Plánování kuchyně v interaktivním prostředí zohlední limity místa a inspiruje k řešením. Pomůže s ním odborník ve specializované prodejně, zvládneme ho i doma u počítače.

Vycházíme přitom z rozměrů a možností místnosti i z nabídky firmy, kterou rozšiřuje řada vzájemně kombinovatelných předdefinovaných dílů/modulů z různých řad kuchyní v rozličných variantách, materiálech a barvách. A to i pro případy volného spojení s obývací či jídelní částí ve shodném stylu.

Během pár minut získáme 3D grafický návrh podle našich nároků, někdy i včetně nákupního seznamu a orientační ceny. Uložený koncept lze dodatečně upravovat. Po vytvoření 3D finální verze přistoupíme k nákupu v reálném světě.

Pracovní trojúhelník

Některé kuchyně jsou výsostným teritoriem kuchaře za zavřenými dveřmi, v jiných rodina společně tráví většinu času. V každém případě uvědomění si rodinných zvyklostí a nejčastěji připravovaných pokrmů usnadní výběr varného centra, počtu a typu chytrých spotřebičů, rozmístění potřebného nábytku, odkládacích míst a osvětlení.

Chaotickému pohybu po kuchyni by měl kuchaři či kuchařce zabránit tzv. pracovní trojúhelník. Je to organizace tří nejfrekventovanějších zón, a to pro skladování (chladnička, spíž), mytí (dřez) a vaření (sporák, trouba, vestavné chytré spotřebiče). To vše má být propojené do co nejmenší plochy, plynule navazující bez překážek.

Foto: Siko

Pracovní trojúhelník má na malé i větší ploše soustředit tři nejfrekventovanější kuchyňské zóny.

Mezi jednotlivými body/zónami by nemělo být více než šest metrů a méně než 90 cm. V opačném případě se budeme při vaření cítit stísněně, nebo se naopak příliš naběháme.

Komfortní tvary a míry

Tvar kuchyně vychází z velikosti prostoru, polohy dveří a oken. Nejjednodušší dispozicí je rovná a poté rohová kuchyňská linka. Hodí se do menších prostor, využijeme-li stěnu i roh od podlahy po strop, tím lépe.

Kvalitní pracovní deska musí být odolná i krásná

Tipy a trendy

Oblíbená je i paralelní verze, kdy jsou naproti sobě dvě rovná uspořádání, jedno k přípravě pokrmů, protilehlé ke skladování. Kuchyně ve tvaru písmene U a s poloostrůvkem zaujímají tři stěny.

Samostatný ostrůvek vynikne ve větší místnosti, kde může sloužit k optickému oddělení kuchyně od obývací části. Má-li vhodné míry, poslouží i v garsonce.

Výška pracovní desky musí být pohodlná tomu, kdo nejvíce vaří. Kuchař by se neměl hrbit ani si stoupat na špičky. Průměrná výška pracovní desky v kuchyni je 91 cm, platí však, že lokty rukou by s deskou měly během činnosti svírat pravý úhel.

Dřezy a baterie můžete dokonale sladit

Tipy a trendy

Pracovní plocha pro dřez je ideálně vyvýšená, umožní dosáhnout na dno dřezu bez hrbení. Pod dřez situujeme myčku nádobí.

Naproti tomu je níže položená varná plocha – optimálně 25 cm pod loktem – komfortní, zároveň vidíme do hrnců.

Foto: Mora

U návrhu kuchyně počítáme s tím, že potřebujeme místo např. před vysunutou spodní zásuvkou, vytaženým pekáčem a plně otevřenou troubou či myčkou.

Hloubka spodních skříněk a přípravné desky by měla být alespoň 60 cm. V hlubších rohových řešeních pomohou výsuvy a otočné police.

Do horních skříněk na dosah ruky ukládáme často používané nádobí, výše pak slavnostní a sezonní.

Během lockdownu proměnila kuchyň v zelený ráj. Stačilo jí 29 tisíc korun

Zahrada
Nesmí to klouzat!
Povrch podlahy má být protiskluzový a snadno omyvatelný. Díky cenové dostupnosti i vlastnostem se využívá vinyl, který je levnější variantou jinak finančně náročných krytin, jako jsou dřevo, kámen. Vinylové podlahy v podobě vysoce odolných tvrzených vinylových dílců mají přiměřenou tvrdost a současně pruží. Nekloužou a nestudí, jsou nehlučné, nenáročné na údržbu. Neprohloupíme, ani když vsadíme na kompozit, klasickou litou podlahu, vyhýbat se nemusíme ani exotickému dřevu či domácímu druhu s impregnační povrchovou úpravou. V tomto případě už však počítáme se zvýšenou pravidelnou péčí. Trendem je glazovaná gresová dlažba s nízkou savostí vlhkosti. Gres je druh kamene, dlažba se z něj vyrábí rozdrcením na prach, který se lisuje a dvakrát vypálí při vysoké teplotě.

Provoz šetřící oči i záda

Výsuvné police v mezeře mezi skříňkami/linkou a lednicí, zásuvkové skříňky a potravinové skříně s bezúchytovým otevíráním dvířek (push) a odpadkové koše s pedálovým otevíráním šetří záda.

Pamatujeme také na správný pohyb, neohýbáme se, ale raději si s rovnými zády dřepneme, poklekneme. Nevytahujeme se na špičkách se záklonem do výšky, vezmeme na pomoc schůdky. Nehrbíme se u přípravné desky, nelze-li jinak, posadíme se k ní atd.

Foto: Siko

Dřezová baterie Optima má praktickou spršku pro pohodlnou manipulaci při oplachování dřezu či napouštění vody do hrnce. Cena 4790 Kč

Zbytečnému natahování se k vodovodní baterii zabrání vytahovací sprška. Voda teče z moderní baterie i díky aktivaci pohybového senzoru, velké páce ovládané loktem. Baterie může být zasouvací, takže pohodlně za ní otevřeme okno.

Diskrétní jsou odsavače par integrované do varné desky, horních skříněk, v nichž zbývá místo na další drobnosti, i do stropu.

Vedle centrálního osvětlení se spolehneme na cílená vestavná bodová světla na spodní ploše horních skříněk, v digestoři a dalších spotřebičích. Výhodou jsou i LED pásky lemující okraje zásuvek a usnadňující orientaci v jejich hlubších zónách.

Anketa

Jaké uspořádání kuchyně vám nejlépe vyhovuje?
Rovná
5,5 %
Paralelní
8,3 %
Do písmene U
50,3 %
Do písmene L
35,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 739 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

U jídelního stolu seďte pohodlně a stylově

Dřevo, polstrování, kov či plast – nabídka materiálů, ale také stylů jídelních židlí je dnes opravdu bohatá. Design však není to jediné, čím byste se měli při...

Remosky a pekáče nové generace

Remoska je českou legendou, pekly v ní doma naše babičky i maminky a stále je oblíbeným kouskem. Slouží hlavně tam, kde není dostatek prostoru na vestavěnou či...

Kuchyňské desky padnou vám i kuchyni

Při výběru pracovní desky do kuchyňské linky či na ostrůvek zohledníme materiál, a to s ohledem na jeho vlastnosti a náročnost údržby. Důležité jsou také dekor...

Výběr článků

Načítám