Hlavní obsah

Kuchyňské desky padnou vám i kuchyni

Při výběru pracovní desky do kuchyňské linky či na ostrůvek zohledníme materiál, a to s ohledem na jeho vlastnosti a náročnost údržby. Důležité jsou také dekor a barva, pracovní deska má ladit s designem kuchyně.

Foto: Ikea

Matně černá pracovní deska Ekbacken se sametově hladkým povrchem se snadno udržuje. Inovativní přístup při výrobě laminátu zajistí, že je méně náchylný k tvorbě otisků prstů. Rozměr 1860 x 28 mm za 1490 Kč.

Článek

K nestárnoucí klasice patří kuchyňské pracovní desky v různých dekorech dřeva. „Oblíbené jsou jak desky z dýhy, tak laminátové v dřevěném dekoru, které mají výhodu, že jsou téměř bezúdržbové,“ říká Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka v Ikea Česká republika. „V poslední době roste zájem o kamenné pracovní desky, především o vzhled světlého mramoru. Dalším z trendů je dekor betonu v laminátovém provedení,“ dodává.

V pelotonu barevných tónů vedou odstíny šedé, stálicí je bílá a do popředí se v moderních interiérech derou černá barva a imitace mramoru, které dodávají místu punc luxusu.

„Estetickou přidanou hodnotou je sladit kuchyňskou desku se skříňkami a s dalšími prvky kuchyně. Proto k ní nabízíme i obkladové panely na zeď mezi horní a spodní skříňky či těsnící lišty z hliníku, nerezu, granitu, plastu v příslušných barvách,“ vyjmenovává Václav Trávníček, produktový manažer ze Siko Koupelny & Kuchyně.

Správné míry

Kuchyňské pracovní desky jsou dostupné v rozličných délkách, šířích a tloušťkách. „Standardní šíře pracovních desek jsou 600, 635 a 900 mm, ten největší rozměr je určen primárně pro kuchyňské ostrůvky. Běžné tloušťky desek jsou 28 a 38 mm, přičemž 38milimetrové vedou,“ vysvětluje Miroslav Černý, manažer nákupu Bauhausu. Stále populárnější jsou podle něj desky z kompaktního laminátu o tloušťce pouhých 12 mm.

Foto: Hornbach

Kuchyňská pracovní deska Beton Nature je z dekorativního laminátu a dřevotřískové desky. Rozměr 38 x 600 x 4100 mm za 3310 Kč.

Objednat lze pracovní desku s potřebnou délkou a šířkou nejen s výřezy na dřez, baterii a varnou desku, ale také pro kuchyňský ostrůvek nebo barový pult. Při montáži dbáme na to, aby poloha desky byla uzpůsobená naší výšce, což v průměru odpovídá přibližně 90 cm.

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení

Tipy a trendy

Žádaný imitátor

K cenově dostupným materiálům desek patří dřevotříska s laminátovým povrchem. Často jde o tzv. HPL, vysokotlaký laminát na odolné, dekoračně výrazné povrchy. Napodobí vzhled rozmanitých druhů dřeva, kamenů, minerálních drtí, betonu, mramoru, vytváří abstraktní kresby. Povrchy mohou být lesklé, matné, obvykle v tloušťkách od 0,4 do 1,8 mm.

Laminát lehce udržíme v čistotě, zvládne nápor běžně používaných látek v kuchyni, teplo (ne však žár!) i vodu. „Velkou nevýhodou jsou škrábance. Když se vám na laminátové desce objeví, už se jich nezbavíte,“ nabádá k opatrnosti Adéla Kadlečíková, odbornice z oddělení kuchyně v projektových marketech Hornbach.

Foto: Hornbach

Kuchyňská linka může být i velmi tmavá. U laminátové desky však pozor na škrábance.

Orientační cena za běžný metr laminátové desky začíná zhruba na 2000 Kč.

Do mini kuchyně pozvěte chytré spotřebiče

Tipy a trendy

Tvrdé materiály

Skutečně tvrdou surovinou je přírodní žula (granit). Potěší, že ji nezničí teplo a na vybroušeném povrchu nezůstávají otisky prstů. „Vyznačuje se vysoce lesklým a odolným povrchem, je hustší, bez pórů a viditelných trhlin, které se mohou vyskytovat v přírodním kameni. Nabízíme kuchyňské desky z přírodní žuly pocházející z lomů z Jižní Ameriky a Afriky. Jde o jedinečný přírodní materiál s neopakovatelnými vzory, který není možné vidět jinde,“ říká Václav Trávníček ze Siko Koupelny & Kuchyně.

V kategorii tvrdých materiálů najdeme i mramor, který je však na rozdíl od žuly poměrně porézní. „Musíte ho před používáním ošetřit penetračním nátěrem,“ doporučuje Adéla Kadlečíková z Hornbachu.

Foto: Hornbach

Kuchyňskou desku vybíráme z materiálu, který splní naše nároky a zároveň stylově i barvou doplní estetiku celého prostoru.

Žádané jsou také desky z umělého kamene, např. Polyston Solid Surface, jehož slinuté velkoformáty umožňují vyhotovení desky s minimem spojů. Tyto materiály disponují antibakteriálním hygienickým a houževnatým povrchem. Standardní tloušťka je 12,7 mm, existují i verze o pouhých 3 mm.

Orientační cena umělého kamene je od 4000 Kč/bm, přírodního kamene, konkrétně žuly, od 9000 Kč/bm.

Nebojte se barev v kuchyni

Tipy a trendy

Krása dřeva

Dřevo prostor pocitově zateplí a zútulní. Z masivu se používají tvrdší dřeviny, jako jsou buk, dub, ořech. „Na dřevěnou kuchyňskou desku nepokládáme rozpálený hrnec, to totiž často znamená nevratné poškození. Pozor také na rýhy od nože! Když ale novou desku ošetříte speciálním nátěrem, dřevo se stane odolnějším,“ doporučuje Adéla Kadlečíková z Hornbachu.

Foto: Ikea

Pracovní deska Karlby kombinuje to nejlepší z masivního dřeva ořechu a dýhy. Rozměr 1860 x 38 mm za 2490 Kč.

Dále se nabízí skladba dřevěné kuchyňské desky ze silné dýhy (3 mm) pokrývající jádro z dřevotřísky, což proti neošetřenému masivu snižuje citlivost vůči vlhkosti.

Orientační cena desky dekor dub/dýha je 3000 Kč/bm. Napojovaná dubová spárovka bez povrchové úpravy o tl. 40 mm a rozměrech 650 x 4200 mm stojí 9500 Kč.

Užitečné doplňky
Nástěnná lišta vyplní mezeru mezi stěnou a pracovní deskou, aby do ní nepronikala voda.
Spojovací lišty brání zatékání vody mezi kuchyňské pracovní desky. Většinou jsou vhodné pro pracovní desky se zaoblenými i rovnými hranami.
Podpůrné kování pracovní desky je součástí sady pro vestavění, která zvedne desku výše nad spodní skříňky díky tomu lze vestavět spotřebiče a dřezy.
Difúzní bariéra připevněná nad myčku nádobí chrání před vlhkostí. Montujeme ji na spodní stranu pracovní desky.

Anketa

Jaký je podle vás nejlepší materiál na kuchyňskou desku?
Dřevotříska s laminátovým povrchem
33 %
Žula
11,8 %
Mramor
4,2 %
Umělý kámen
45 %
Masiv
6 %
Celkem hlasovalo 1696 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

U jídelního stolu seďte pohodlně a stylově

Dřevo, polstrování, kov či plast – nabídka materiálů, ale také stylů jídelních židlí je dnes opravdu bohatá. Design však není to jediné, čím byste se měli při...

Výběr článků

Načítám