Hlavní obsah

U jídelního stolu seďte pohodlně a stylově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo, polstrování, kov či plast – nabídka materiálů, ale také stylů jídelních židlí je dnes opravdu bohatá. Design však není to jediné, čím byste se měli při výběru zabývat. Židle musejí být také praktické a pohodlné.

Foto: Bonami

Kdo má židli, ten bydlí. A kdo má oranžové židle od barcelonské značky La Forma, ten bydlí stylově! Zkombinovat je můžete se zelenými židlemi od dánské značky Unique Furniture.

Článek

Při výběru nových židlí to nebudete mít jednoduché. Materiály se totiž neustále vyvíjejí, inovacemi prochází i design.

A v žádném případě nejde říct, že jedna varianta je lepší než jiná. Záleží totiž na více okolnostech. Na co všechno tedy brát zřetel?

Materiál versus údržba

Design je hezká věc. Přesto by měl důraz stát i na dalších parametrech. Například od zvoleného materiálu se odvíjí náročnost údržby. To je podstatné zejména pro rodiny s dětmi nebo tam, kde žijí domácí mazlíčci.

Univerzální z tohoto pohledu jsou dřevěné lakované židle. Klasika, která nezevšední a přitom se snadno udržuje. Snadno otřete rovněž moderní plastové židle, které mohou být současně zajímavými designovými kousky.

Hitem posledních let jsou masivní a účelné jídelní stoly

Tipy a trendy

U polstrovaných židlí záleží na materiálu potahu. S kůží či koženkou to tak náročné nebude. Horší to může být s látkovými potahy. I když tady jde vývoj také stále dopředu, takže i látky mohou mít povrchovou úpravu, která údržbu hodně usnadní. Např. jsou s určitou úpravou odolné proti nečistotám a vodě.

Velikost versus prostor

Podstatnou roli hraje i velikost místnosti či jídelního koutu. Zkrátka na malý prostor, kde bojujete s každým centimetrem, robustní židle prostě nedáte.

V menší jídelně budou praktičtější variantou židle s rovnýma nohama, o ty směřující do stran byste mohli zakopávat. Z hlediska optického působení jsou vhodnější židle s nižším opěrákem.

Foto: Rako

Židle se šikmými nohami potřebují dostatek místa.

Zaměřte se rovněž na řemeslné zpracování židlí, aby za rok nebyly rozviklané a nemuseli jste je znovu měnit.

Tvar versus pohodlí

U jídelního stolu obvykle trávíme více času než jen pár desítek minut při jídle. Občas u něj posedíme také u kávy nebo s návštěvou. V mnoha domácnostech kvůli pandemii plní jídelní stůl často i úlohu stolu pracovního. Tvar židlí proto vybírejte i s ohledem na ergonomii.

Mezi sedákem židle a deskou stolu by mělo být alespoň 30 cm, mezi sedákem a zemí pak minimálně 46 cm a šířka sedáku by měla být zhruba 40 x 40 cm.

V potaz přitom samozřejmě vezměte i výšku členů vaší domácnosti. Určitý prostor je potřeba i okolo židle.

Židle si určitě v obchodě i vyzkoušejte, aby se vám na nich pohodlně sedělo. Důležité je tvarování sedáku a opěradla. To by zádům mělo poskytnout dobrou oporu. Pokud u stolu trávíte více času, budou pro vás komfortní židle s područkami.

Anketa

Jaké židle do kuchyně se vám líbí nejvíce?
Dřevěné
81,6 %
Plastové
3,3 %
Kovové
4,8 %
Z jiného materiálu
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 962 čtenářů.

Reklama

Související články

Chcete stylovou židli? Inspirujte se ikonami

Je jasné, že židle má být stabilní a pohodlná. Ovšem když svým stylem a kvalitou čerpá z bohaté historie a je spojená s proslulým výrobcem či návrhářem,...

Nadčasový interiér nikdy nezestárne

Mít byt vybavený podle módních trendů, kdo by to nechtěl. Pozor ale, aby se rychle neokoukal. Trendy se totiž rychle mění. A časté výrazné změny by se vám tak...

Výběr článků

Načítám