Hlavní obsah

Dřezy a baterie můžete dokonale sladit

Reprezentují mycí centrum, kde se omývá zelenina, ovoce, jídelní servis a špinavé nádobí. Je to vytížené místo, na které máme vysoké požadavky. Zajímá nás hlavně odolnost, dlouhá životnost, snadná údržba, ale i zajímavý design. Dřez se neobejde bez baterií, které mohou být stojánkové, nástěnné, v mnoha variantách. Nechte se inspirovat!

Foto: Franke

Baterie Atlas Neo, vytahovací koncovka, celonerezová, zlatá. Baterie je opatřena vrstvou tzv. PVD coating, která se nanáší ve velmi tenkých vrstvách. Získá tím vysokou tvrdost, odolnost a dokonalou barevnou jednotnost.

Článek

Výběr dřezu ovlivňuje velikost a styl kuchyně, frekvence vaření, estetické nároky. Určitě ho nevybírejte jako poslední prvek do kuchyně, ale kombinujte společně s materiálem a barvou skříněk, pracovní plochy.

Lze si pořídit malé i velké dřezy, s jednou vaničkou, dvěma, rohové, kulaté, usazené do roviny i pro spodní montáž.

Vestavné dřezy mohou mít rozmanitou šířku, nejčastěji: 40 cm, 50 cm, 60 cm, 80 až 90 cm, XL provedení a můžou být vybavené zajímavými doplňky: krájecími prkénky, nerezovými odkapávacími miskami, odkapávacími plochami.

Materiál podle přání

Z možných materiálů má každý své přednosti. Může jít o nerez, keramiku či moderní granitové materiály, jež se prodávají pod různými obchodními názvy.

Granitové dřezy jsou zajímavé tím, že nabízejí pestrou škálu barev. Mezi oblíbené patří odstín antracit, kávová, bílá, černá, dále šedá, hnědá. Jsou vyrobené z kompozitních materiálů, které obsahují drcenou žulu a jsou odolné proti nárazu, poškrábání, špíně i vysokým teplotám. Na omak jsou sametově hebké, s kamenným vzhledem.

Foto: Ikea

Vestavný dřez Kilsviken, materiál černá směs křemene, velikost 56 x 46 cm. Cena 4990 Kč

Na trhu objevíte i tectonitové dřezy z lehkého, odolného a 100% recyklovatelného syntetického materiálu SMC, který se používá v automobilovém průmyslu.

Dřezy s příměsí skelných vláken jsou odolné vůči nárazu, poškrábání, usazování nečistot, vůči chemikáliím a kyselinám obsaženým v potravinách.

Dřez a baterie jsou nerozlučná dvojice

Jak na to

Nerezový dřez je hladký, velmi odolný, snese extrémní teploty, snadno se udržuje a čistí. Nerezová ocel zůstane taková, jaká původně je i po dlouhodobém používání. Stačí ji každý den omýt čisticím prostředkem a vyleštit měkkým hadříkem. Nikdy však nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky!

Keramický dřez je lesklý, nenáročný na údržbu, odolný vůči poškrábání, skvrnám, zvládne dobře i vodní kámen, rozlité tekutiny, omastek. Vše snadno očistíte, opláchnete a setřete měkkým hadříkem.

Dřez nepoškodí ani kyselina z citrusových plodů. Keramika si zachovává svoji barvu, nevybledne, je odolná proti poškrábání. Prodává se v bílém, černém nebo šedém odstínu.

Kuchyňské baterie

Dřezové baterie se prodávají v desítkách variant, podle designu a funkcí. Může jít o klasické provedení s otočným raménkem nebo výsuvnou sprškou, můžou být v retro stylu, hranaté, stojánkové dřezové, nástěnné.

Nemusí být jen v nerezovém provedení, ale kdo preferuje barvy, užije si to: bílá, béžová, šedá, červená, zelená, černá, odstíny zlaté, antracit, vše je možné.

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Jak na to

Praktické jsou dřezové baterie se sprchou. Jsou zasouvací a na první pohled je nelze ani vidět. Jsou komfortní při mytí mastných velkých pekáčů, protože s nimi dosáhnete všude a voda nestříká okolo dřezu na pracovní desku.

Také si můžete vybrat ze dvou typů proudu vody, s nímž se dostanete do všech míst, která potřebujete omýt.

Foto: Franke

Kuchyňská baterie Vital Tap, koncovka na pružině, regulace sprcha/proud, barva matná černá/nerez. Díky patentované filtrační technologii se voda čistí snadněji, rychleji a spolehlivěji. Z kohoutku teče lahodná voda.

Stojánkové baterie jsou usazené přímo ve dřezu, které s nimi můžete sladit materiálem i barvou: chromová stříbrná, černá, antracitová, s matným i lesklým povrchem.

Nástěnná baterie je výhodná tím, že ji lze usadit do stěny do požadované výšky a mezi dřezem a baterií vznikne volný prostor, který se dá využít třeba na mycí prostředky. Opět je možný rozmanitý design a tvar hranatý, zaoblený, retro styl, různé barvy (oblíbená je černá baterie).

Moderní kuchyňské dřezy a baterie předčí naše očekávání

Tipy a trendy

Zakoupit lze i tzv. beztlakovou baterii, která se vyplatí v případě, že si často oplachujete v dřezu ovoce, třeba na chatě.

Beztlaková baterie je úsporná, má menší nádrž a rychlejší ohřev vody. Je k dispozici v nástěnném i stojánkovém provedení, může mít klasické retro kohoutky i moderní páku, vytahovací spršku.

Klasická, nebo spodní montáž?
Dřez zabudovaný do roviny je v jedné úrovni s pracovní plochou, snadno se otírá, drobky, špína a prach nemají šanci ulpět. Spodní montáž jde ještě dále, dřez se decentně skrývá v pracovní desce, je osazen a upevněn zespodu do výřezu v pracovní desce, pracovní plocha je dominantní.

Anketa

Líbí se vám baterie v retro stylu?
Ano, moc!
24,7 %
Docela ujdou.
2,2 %
Jak kde.
11,2 %
Ani moc ne.
38,9 %
Ne, vůbec.
23 %
Celkem hlasovalo 578 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jídelní stůl rozkvetl do jara

Jaro vybízí ke změnám a ženy se často pustí do vylepšování interiéru, pořizování nového nábytku, doplňků a bytových textilií. Domov a rodinu spojuje jídelní...

Výběr článků

Načítám