Hlavní obsah

Nejenom z betonu, ale i ze dřeva. Hybridní stavba je ve své zemi ojedinělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K trendu využívat čím dál více dřevo i pro stavbu výškových budov se přidali i na japonském ostrově Hokkaidó. Vyrostl zde jedenáctipodlažní hotel, jenž je tzv. hybridní budovou. Znamená to, že je zčásti postavený z betonu a zčásti je řešený jako dřevostavba. Více než 46 metrů vysoký objekt vychází vstříc nejen současnému trendu ve stavitelství, ale i místním velice striktním stavebním zákonům.

Foto: Kawasumi - Kobayashi Kenji Photograph Office

Budova vyrostla v centru města Sapporo.

Článek

Japonsko má extrémně přísnou stavební legislativu, jež je dána vysokým rizikem vzniku zemětřesení a následných požárů v zemi. Obzvláště to pak platí pro projekty výškových budov.

V minulých letech nicméně přibyla pravidla umožňující výstavbu dřevěných výškových budov, a to za předpokladu, že budou dodrženy určité podmínky. Dřevěné a hybridní objekty tak vyžadují pokročilé zapojení technologických postupů.

Příkladem může být nová budova hotelu Royal Park Canvas Sapporo Odori Park ve městě Sapporo, jejímiž autory jsou architekti z ateliéru Mitsubishi Jisho Design. Ta má kostru suterénu a prvních sedmi podlaží z železobetonu.

V osmém podlaží je pak již tento materiál kombinován s CLT panely použitými na stropy a podlahy, od devátého do jedenáctého podlaží je pak na stavbu použito pouze dřevo.

To se ovšem velice hojně objevuje od nejspodnějších podlaží, zde má ale především funkci dekorativní, a to ať již v exteriéru, tak v interiéru.

Zajímavostí je, jakým způsobem se architektům podařilo ztotožnit se základním konceptem hotelu, jenž zní „Zažijte Hokkaidó“. Jestliže hotel cílí na podporu lokální kultury, tradic či přírodních krás, architekti se připojili využitím lokálně vytěženého dřeva a přesunutím výroby spousty důležitých částí pro stavbu do místních firem.

Nad Tokiem bude čnít 390 metrů vysoká Pochodeň. Stane se nejvyšší budovou v zemi

Tipy a trendy

Zmiňované inovativní technologie se pak týkaly na místě vytvořeného a ponechaného bednění doplněného ocelovým armováním, jež lze spatřit v pokojích pro hosty v betonových podlažích.

Na fasádě je pak možné spatřit žaluzie z tepelně upraveného dřeva a obklady z karbonizovaného korku. Obojí bude v průběhu času měnit svou barvu a tím se bude pomalu proměňovat i vzhled hotelu.

„Dohromady bylo na stavbu použito více než 1200 m3 řeziva, z toho přes osmdesát procent tvoří sachalinská jedle, japonský modřín, japonský jasan kvetoucí a další druhy dřeva vyprodukované na Hokkaidu,“ vypočítávají architekti.

„Použití dřeva snížilo emise CO2 během výstavby přibližně o 1383 tun ve srovnání s množstvím, které by bylo vypuštěno, kdyby byla celá budova železobetonová. Přijali jsme i další opatření, aby byla budova udržitelnější, jako je použití zbytků řeziva z výroby venkovních žaluzií a CLT při vnitřní úpravě,“ dodávají.

Na konci slepé ulice mají majitelé pevnost z betonu překvapivého tvaru

Tipy a trendy

Hotel neslouží pouze k ubytování hostů, ale i jako kulturní centrum a místo k setkávání místních. Salonek ve druhém patře a střecha jsou otevřeny veřejnosti a pravidelně se zde konají nejrůznější akce. Studenti z místní univerzity navštěvují hotel, aby mohli studovat jeho architekturu, spousta lidí ze sousedství se zde zastavuje, aby požádali o radu ohledně nových projektů využívajících dřevo.

„Čím dál tím více lidí se s hotelem spojuje, postupně se stává komunitním centrem,“ pochvalují si jeho autoři.

Reklama

Související témata:
Hybridní stavby
Mitsubishi Jisho Design

Související články

Výběr článků

Načítám