Hlavní obsah

Bydlení pro seniory, rozhledna, čtenářský pavilon i rodinný dům. Studentská soutěž dřevostaveb zná letošní vítěze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné prostředí domova pro seniory, zajímavá válcovitá rozhledna, čtenářský koutek určený do exteriéru i atypicky řešený rodinný dům, to všechno jsou návrhy, které nadchly odbornou porotu a veřejnost v desátém ročníku oborové studentské soutěže Stavby s vůní dřeva. Do klání se letos se svými 47 návrhy dřevěných staveb rozličných velikostí přihlásilo 49 studentů z 10 českých a pěti slovenských fakult.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Vítězné stavby

Článek

Studentskou soutěž Stavby s vůní dřeva vyhlašuje každoročně Nadace dřevo pro život a jejím cílem je povzbudit zájem studentů architektonických a designérských oborů vyšších a vysokých škol o dřevo jakožto udržitelný stavební materiál.

Jsme opravdu velmi rádi, že naše soutěž i po deseti letech přitahuje pozornost stovek studentů, kteří s velkým nasazením připraví soutěžní projekt, zpracují přihlášku, se všemi výkresy a vizualizacemi, a jdou do toho naplno. I když vyhrát nemohou všichni, vážíme si každého studenta, který se do soutěže zapojí,“ říká ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák.

„Naše odborná porota důkladně pročítá a hodnotí každé dílo. Nicméně vybrat vítěze je pro ně rok od roku těžší, konkurence je obrovská a přihlášené projekty na vysoké úrovni,“ neskrývá své potěšení.

Důležitým hodnotitelem studentských prací je rovněž veřejnost. V letošním ročníku lidé udělili přihlášeným dílům dohromady 4666 hlasů, což je nejvíce za historii celé soutěže.

Vítězná díla soutěže Stavby s vůní dřeva 2022
OceněníSoutěžní kategorieNázev dílaSoutěžícíStručný popis díla
Cena odborné porotyDřevěné stavby – velkéBydlení pro seniory - DzierżoniówGabriela Voláková, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v PrazeHlavním cílem navrženého objektu je umožnit bydlení seniorům, kteří jsou schopni se ještě sami o sebe postarat, ale hledají komunitní bydlení s možností užívání samostatného bytu o menší výměře.
Cena odborné porotyDřevěné stavby – maléRozhledna na ŠeříněTomáš Lorenc, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v PrazeMezi Beneckem a Špindlerovým Mlýnem je vrch Šeřín. Z jeho vrcholu shlédneme na takřka celé Krkonoše. Rozhledna má jednoduchý tvar se třemi vyhlídkovými plošinami a černým pláštěm z opalovaného šindele.
Cena veřejnostiDřevěné stavby – velkéRodinný dům na Bílé HořeNatálie Fulínová, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v PrazeDvougenerační rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu a prarodiče v lokalitě Bílá Hora. Mým cílem bylo navrhnout dům, který by nenásilně vstoupil do stávající zástavby, poskytl soukromí i komfort jeho obyvatelům a co nejméně zatěžoval životní prostředí během výstavby a provozu.
Cena veřejnostiDřevěné stavby – maléČtenářský pavilon ve StromovceSamuel Čandík, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v PrazeCílem bylo navrhnout menší stavbu do pražské Stromovky. Návrh rozlišuje dva různé provozy. V západní části je pavilon pro lehčí sportovní aktivity pro malé skupinky. Východní část je spojena s myšlenkou čtenářského pavilonu.
Cena partnera soutěže KronospanDřevěné stavby – velkéGaléria StodolaPeter Duša, Drevárska fakulta, Technická univerzita vo ZvoleneStavba je určená především pro výstavní a kulturní akce. Budova má užitkovou plochu 416 m2. Předmětem návrhu bylo statické posouzení stavby. Její skelet je navržen z lepeného lamelového dřeva a řeziva C24.
Cena partnera soutěže Stora EnsoDřevěné stavby – velkéPolyfunkční objekty Liberec KunratickáDavid Šiška, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v PrazeObjekty se nachází v přírodní scenérii Kunratic u Liberce. Jsou navrženy tak, aby navazovaly na nízkou zástavbu okolí s orientací výhledových linií na Prosecký a Ještědsko-kozákovský hřeb. Objekty jsou koncipovány jako dřevostavba s dřevěnou fasádou.
Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČRDřevěné stavby – velkéMayerka - kulturní centrumSára Šnejdarová, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v PrazeNávrh se zabývá konverzí areálu Mayerovy továrny ve Dvoře Králové na kulturní centrum s multifunkčním sálem, který městu chybí. Vzniká tak propojený komplex kulturních funkcí linoucí se z původní industriální budovy.

Každý ročník soutěže se nese v duchu předem stanoveného motta. Letos měli studenti za úkol vyjádřit, proč ve svých dílech pracují právě se dřevem. A jejich názory se ukázaly jako velmi nosné a zajímavé. Velmi často mladí lidé ve svých pracích zmiňovali pozitivní vliv dřeva na psychiku, zejména při jeho využití v interiéru.

Studenti rovněž vyzdvihovali skvělé vlastnosti dřeva. Za důležité rovněž považují jeho přirozenou obnovitelnost a skutečnost, že využíváním dřeva chráníme naše životní prostředí. Dřevo navíc, podle účastníků soutěže, neztrácí krásu, ani když stárne. Práce se dřevem je pro ně zkrátka radost.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dřevostavby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám