Hlavní obsah

Roky proměňovaný dům připomíná starý, přepisovaný pergamen

Dům na ostrově Long Island ve státě New York vypadal jako prapodivná směsice různých stylů a myšlenek, které k jeho vytvoření vedly. Ani nebylo divu, že ne všechno v něm fungovalo, jak má. Majitel jej proto nechal upravit tak, aby získal o něco více místa, a hlavně - aby měl dům konečně jasnou myšlenku a smysl.

Foto: Scott Frances

Původní dům vznikl v 70. letech minulého století spojením tří starých stodol.

Článek

V polovině 70. let minulého století si americký architekt Tod Williams vybudoval skromný dům z trojice starých stodol z 19. století, které koupil a nechal přemístit na volný pozemek ve vesnici Sagaponack, která leží na předměstí Southamptonu.

Do nejrozlehlejší stodoly pak umístil menší kuchyň, koupelnu a spací loft. Vytvořil tak hlavní obytnou část celého domu, kde bylo možné jíst a trávit denní čas. Právě tuto část proto logicky umístil i do středu kompozice staveb. Další, menší, stodolu proměnil v ložnici s vlastní koupelnou. Třetí objekt pak proměnil v samostatné bydlení.

Dům ovšem v polovině  80. let prodal. Nový majitel přidal bazén a nechal přistavět dlouhé křídlo s ložnicí. Další přístavba pak v podstatě spolkla malou stodolu s původní ložnicí. Tento prostor se proměnil ve vstupní halu.

Dům přešel po letech do rukou současných majitelů, kteří oslovili architekty z ateliéru Christoff:Finio Architecture, aby dům upravili a modernizovali. Cílem mělo být také obnovení původního stylu stavby, který mu vtiskl autor Tod Williams. Zároveň ale potřebovali dům poněkud zvětšit, a to nikoli už od šířky, ale přidat mu podlaží.

Kalifornský dům proměnila česká designérka v luxusní rezidenci

Tipy a trendy

Architekti se vyhnuli možnosti stržení všeho, co bylo v minulosti k originální stavbě přidáno. Místo toho se rozhodli dům využít jinak.

Kuchyň, jídelnu a hlavní vstup přeorganizovali v nový prostor s dvojitou výškou stropu a umístili jej tam, kde bývala původně menší stodola s malou ložnicí. Vlastní stodolu pak architekti nechali přemístit zcela stranou mimo půdorys domu a slouží nově jako domek pro hosty.

Foto: Scott Frances

Dům tvoří několik různě starých segmentů postavených v různých stylech. Ty se nyní konečně hezky doplňují.

Nový prostor, který tak architekti vytvořili, slouží nyní jako přirozené a zároveň i geometrické centrum domácnosti. Zároveň je plynulým přechodem mezi dvěma zbývajícími stodolami, které už zůstaly na svých místech, a později přidaným křídlem s ložnicemi.

Přízemí nově vytvořeného centra domu je hodně otevřené a nabízí hezký výhled do všech částí zahrady i na části domu, zejména ty historické. Vede odtud rovněž schodiště k loftu, kde je kancelář a kde má majitel - egyptolog uložený svůj archiv.

Dvě kupole nadité technologiemi a pohodlím uprostřed lesa. To vše za cenu bytu v Praze

Tipy a trendy

Architekti rovněž pozměnili příjezdovou cestu k domu. Seskupení budov se nyní před hostem při pohledu přes nově zasazené traviny a ovocné stromy pomalu otevírá. Nová nízká kamenná zídka roubí zeleninovou zahradu a navádí příchozího po kamenné cestě ke vstupu do domu.

„Celkový dojem z domu se podobá tomu, jako když se díváte na palimpsest (rukopis psaný přes dříve popsaný pergamen, ze kterého byl původní text více či méně pečlivě vyškrabán - pozn. red.), kde jsou generace staveb a nápadů navrstveny jedna přes druhou, tu a tam odhalující a jindy vymazávající něco z minula, ovšem vždy vytvářející nějaký celek a intimní rozhovor mezi historií a současností,” shrnují své dílo architekti.

Anketa

Líbí se vám, když z domu dýchá jeho historie?
Ano, takové domy jsou nejkrásnější.
80,3 %
Docela ano.
7,1 %
Jak kdy.
6,4 %
Spíše ne.
2,6 %
Ne. Líbí se mi domy moderní.
3,6 %
Celkem hlasovalo 1725 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám