Hlavní obsah

Dvě kupole nadité technologiemi a pohodlím uprostřed lesa. To vše za cenu bytu v Praze

Novinky, Jana Nesvadbová

Zcela výjimečný dům je možné objevit v lesích nedaleko města Brainerd v americké Minnesotě. Je tvořen dvěma spojenými kupolemi a byl navržen a postaven jako energeticky úsporný. Navzdory tomu, že jej v době stavby prošpikovali největšími technologickými novinkami, návštěvníka patrně nejvíce zasáhne jeho ryze rustikální interiér. K mání je za 10 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Dům je tvořen dvěma propojenými kupolemi.

Článek

Dům, který má podobu dvou nestejně vysokých kupolí propojených nad úrovní země rovným segmentem, si v polovině 90. let navrhl a postavil ekologický podnikatel David Winkelman. K jeho návrhu použil projektovou sadu od místní minnesotské společnosti Natural Spaces Homes in North Branch.

Winkelman se svou společností Water Foundation pak dům vybavil dvaceti v té době nejmodernějšími technologiemi, které mu umožňují fungovat díky sluneční a tepelné energii, kterou si sám získá, ať již díky dvojici tepelných čerpadel, nebo díky solárním panelům či větrné turbíně.

„Byla to srdeční záležitost,“ svěřil se Winkelman webu StarTribune a pokračuje: „Cílem bylo vytvořit dům, který bude fungovat díky vlastním zdrojům. Hodně předběhl svou dobu.“

Dřevěný interiér

Jednou z hlavních předností stavby neobvyklého tvaru, který by se lépe hodil na povrch Měsíce či některé z planet, je ovšem skutečnost, že své technologické vybavení nedává okatě na odiv. Naopak ho dobře skrývá a host je po vstupu až zaskočen interiérem zařízeným v silně rustikálním stylu.

Foto: Profimedia.cz

Dům má dvě nadzemní podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Stěny domu jsou z interiérové strany obloženy dřevem.

Dřevěnými palubkami obkládané stěny rozdělené do pravidelných rovnostranných trojúhelníků tvoří pozadí pro nábytek z masivního dřeva i bambusu. Některé kusy nábytku a zařízení, například postel v hlavní ložnici nebo zábradlí galerie, jsou vyrobeny z opracovaných kmenů a větví.

Odborník pak s překvapením zjistí, že veškeré zařízení je vytvořeno dohromady ze sedmi místních druhů dřeva, například dubu letního, ořešáku popelavého či jasanu amerického.

Rodina se stala dobrovolně pokusnými morčaty - bydlí v domě pod kupolí

Tipy a trendy

Protože je dům postaven tak, aby se jeho provoz co nejméně podepisoval na stavu okolní přírody, nepřekvapí ani rozhodnutí tvůrců ponechat i veškeré dřevěné prvky v interiéru bez chemické konzervace, aby eventuální výpary z použitých látek neovlivňovaly kvalitu vzduchu uvnitř domu.

Dům dokončený v roce 1999 stojí na pozemku o výměře 0,8 hektaru. Je zajímavostí, že jeho autor v něm ve skutečnosti nikdy nebydlel. Stavbu používal jako ukázkový dům pro svou společnost, aby jeho klienti měli možnost spatřit veškeré technologie, jak fungují v praxi. Sám přitom odhaduje, že dům tak v průběhu let navštívilo okolo 80 tisíc lidí.

Ukázkový dům, pak chalupa

Winkelman své dílo ovšem v roce 2012 nakonec prodal a noví majitelé jej začali využívat jako rekreační dům. A není to právě malý domov. Má užitnou plochu 789 čtverečních metrů.

Hlavní obytná část má plochu 481 čtverečních metrů, které jsou rozdělené do dvou nadzemních podlaží. V přízemí je otevřený prostor, v němž je sloučena kuchyň, jídelna a obývací pokoj, nad ním jsou pak umístěny ložnice, k nimž se přichází po galerii.

V nejvyšším bodě má hlavní místnost výšku stropu mírně přes 9 metrů. Druhý dům má užitnou plochu 149 čtverečních metrů a slouží jako velký rodinný pokoj, eventuálně multimediální místnost či herna.

Zbývající užitnou plochu si mezi sebou rozdělují centrální část propojující obě kupole a také sklep, který je ze železobetonu a slouží jako útočiště před tornády. Posledním prvkem, který patří k domu, je skleník.

Foto: Profimedia.cz

Trojúhelníkový tvar je dodržen i na mnoha oknech.

Foto: Profimedia.cz

V domě je dohromady pět ložnic.

Tvar stavby není přitom nijak náhodný. Kupole složená z trojúhelníkových ploch je považovaná za nejodolnější typ konstrukce, který lze postavit. Tyto mají navíc 46 cm tlusté stěny. Nejenom že si dům díky tomu umí udržet vlastními zdroji získané teplo, ale navíc dobře odolává tornádům. Proudící vítr dům obtéká.

„V roce 1998 jsme tu měli tornádo. Sotva jsem ho slyšel,“ říká Winkelman.

Ikonický kupolovitý dům má nový interiér

Tipy a trendy

Noví majitelé, manželé Kouněvovi, původem z Bulharska, dům po osmi letech nabízejí znovu k prodeji. Nikoli snad proto, že by s ním byli nespokojení. Naopak, dosud jsou z něj nadšení. Paní Vessela Kouněvová si nemůže vynachválit jeho vzdušný interiér plný světla a všudypřítomnou vůni dřeva.

Její manžel, Kalin Kouněv, coby inženýr stále obdivuje technologické vychytávky, díky nimž mohou nadbytečnou energii, kterou dům svým provozem vyrábí, odprodávat do místní energetické sítě. Majitelé ovšem bydlí v Shorewiev, a jak zjistili, na to, aby na svou neobvyklou „chalupu“ pravidelně jezdili a plnohodnotně ji tak využívali, nemají čas.

Proto výjimečný dům nakonec nabízejí dalšímu zájemci z řad ekologicky založených milovníků energeticky úsporných domů či přesněji dómů, a to za 449 tisíc dolarů, tj. zhruba 10 milionů korun. Čistě pro představu, to je částka, za kterou je možné koupit byt v Praze.

Anketa

Líbí se vám kupolovitý tvar u domů?
Ano, moc.
55,6 %
Někdy ano.
5,5 %
Nemám na to vyhraněný názor.
6,4 %
Spíše ne.
17,5 %
Ne, nepřijde mi to přirozené.
15 %
Celkem hlasovalo 3259 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám