Hlavní obsah

V Americe prodávají hrad, majitel za něj chce 8,5 milionu

Velký úžas vzbudil na sociálních sítích hrad, který byste ale v Evropě hledali těžko. Stojí totiž na okraji města Charlestown, v americkém státu Indiana. A jak by si asi pomyslel leckterý český milovník středověké architektury, podle toho také vypadá. V jistém smyslu připomíná spíše kulisu. Nicméně majitel jej nabízí k prodeji v přepočtu za 8,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stavbu s přísně čtvercovým půdorysem zasazenou do zelené krajiny s lesy označují na sociálních sítích jako hrad. Našinci by ale spíš připomněl některé renesanční zámky.

Objekt rozložený na ploše okolo 4000 m² nabízí k prodeji realitní kancelář Schuler Bauer Real Estate Services jako rodinný dům postavený v roce 1997. Jako takový má v nejvyšším místě pět podlaží, jsou v něm funkční dvě ložnice a tři koupelny.

V hlavní ložnici, k níž lze vystoupat ze dvou stran po schodištích, je dokonce královské lože s nebesy. Místnost kromě vlastní koupelny doplňují šatny.

Nechybí kuchyň, jež má dostatek prostoru na to, aby v ní bylo možné stolovat v méně formálním stylu. S kuchyní pak sousedí samostatná jídelna zdobená dvojicí masivních lustrů určená pro hodování v okázalejším stylu. Za jídelnou je možné objevit velký obývací pokoj.

Zajímavostí interiéru jsou dveře z masivu, které vlastnoručně vyrobil majitel.

V domě je několik dalších místností, například kancelář, a především velký pokoj pod kuchyní. Zde všímavý host objeví hned dvoje tajné dveře. Jedny vedou do soukromého baru, druhé pak do garáže s kapacitou pro deset vozů, která sahá přes celou délku obytné budovy.

Z garáží pak už návštěvník vyjde na čtvercové betonové nádvoří, jehož zbývající tři strany lemují zdi. Zjistí až zde, že obytná je pouze čelní strana celého „hradu”, žádná boční křídla tu dále k prozkoumávání již nejsou.

Zatímco garáže fungují v současnosti jako skladiště, vyhloubené nádvoří působí na snímcích, které na sociálních sítích nasdílel například realitní web Zillow, jako rozestavěné.

Milovníky skutečných hradů a zámků může na stavbě dráždit ledacos. Například už její půdorys, neboť hlavní vjezd do objektu vede branou zasazenou do zadní zdi. Z nepraktičnosti tohoto řešení usvědčuje stavitele „hradu” malý most vedoucí od cesty k boku stavby, aby umožnil vstup do obytné zóny rychlejší a kratší cestou.

Naopak tam, kde očividně nehotová stavba začíná již prozrazovat svou budoucí podobu, lze ocenit rodící se romantickou atmosféru. Na některých detailech je patrná snaha po řemeslně poctivém výsledku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dům nabízený v současné době k prodeji za 400 tisíc dolarů, tedy něco kolem 8,5 milionu korun, tak vzbudí u českého diváka nejspíš úsměv, ale pro movitého zájemce, připraveného do objektu investovat ještě spoustu dalších peněz, může být základem pro vytvoření unikátního prostředí k bydlení s možností pořádat i větší společenské akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám