Hlavní obsah

Historie, romantika, výhled. To jsou přednosti bydlení ve vodárenské věži na pláži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi výjimečné bydlení nabízí stará vodárenská věž, která se tyčí nad okolní přízemní zástavbou na hranici mezi losangeleskými plážemi Sunset Beach a Seal Beach. Domov rozložený do čtyř podlaží s kruhovým půdorysem nabízí nejenom historické prostředí uvnitř technické památky, ale zároveň to nejdůležitější v dané lokalitě - ničím neomezený výhled do všech stran a samozřejmě i na Tichý oceán.

Foto: Profimedia.cz

V bývalé vodárenské věži je domov připravený k bydlení. Jeho majitel si může užívat nejkrásnějšího výhledu v okolí.

Článek

Za cenu 4,95 milionů dolarů, tedy něco přes 103 milionů korun, je možné mít bydlení, jaké se hned tak nevidí. Je totiž ukryto uvnitř bývalé vodárenské věže v americkém Los Angeles v Kalifornii. Dnes již technickou památku postavili okolo roku 1892 pro potřeby železnice. Vodou z věže byly napájené parní lokomotivy.

Tehdy se do věže vešlo takřka 300 tisíc litrů vody, což je pro představu váha 300 tun, které stavba musela udržet. Od 70. let minulého století však věž zůstala prázdná. A tak ji v roce 1984 koupil pár investorů, kteří jako první přišli s nápadem vdechnout jí zcela nový účel a s ním i život. Doslova. Její vnitřek totiž rozdělili na čtyři podlaží a do nich rozestřeli byt. Z věže se rázem stal svého druhu rodinný dům, a to ji zachránilo před demolicí.

Jak uvádí americký web New York Post, vodárenskou věž, tentokrát již proměněnou na rodinný dům, koupil před čtyřmi roky další pár investorů. Za objekt zaplatil v přepočtu něco přes 31 milionů korun a nechal jej pečlivě a zároveň velmi ohleduplně zrekonstruovat.

V současnosti má dům na úrovni povrchu země základnu, v níž je dvojice garáží s velkou kůlnou. V prvním podlaží je fontána a první z čtveřice ložnic doplněná o loft a koupelnu.

Místo vody byt

Výtah pak hosty dopraví do nejspodnějšího podlaží bývalé nádrže. Zde je umístěná vířivka a posezení určené jen pro odpočinek a kochání se výhledem ať již na oceán, nebo na hory na pevnině.

O podlaží výše je kuchyň, velká ložnice, rovněž s vlastní koupelnou, jíž ozvláštňuje stylové kulaté námořnické okno. Toto podlaží rozšiřuje ochoz, který slouží jako terasa, či chcete-li promenáda lemující celé podlaží kolem dokola.

Upravený byt ve vodárenské věži připomíná maják tyčící se nad mořem velkoměsta

Tipy a trendy

Po schodech vzhůru pokračuje cesta do dalších dvou hlavních ložnic, které jsou řešeny jako „jeho” a „její”. Každou z nich doplňuje koupelna, sprchovým kout se zapuštěnou podlahou a vitrážovými skly.

Po točitém schodišti pak host dojde do rotundy, jejíž stěny tvoří nepřetržitá řada oken, která lze otevřít a nechat tak mořský vánek, aby příjemně ochlazoval interiér zalévaný ze všech stran sluncem.

Hezkým nápadem je kompas po obvodu tohoto podlaží, který stejně jako na mnoha rozhlednách ukazuje směr ke všem významným místům kalifornského pobřeží, která lze z věže zahlédnout.

Jak podotýká realitní web Homes, věž bývá popisována jako příklad nádherné architektury, a rovněž tak jako objekt, jenž je nejenom domovem, ale zároveň i atrakcí a orientačním bodem známým po celé jižní Kalifornii.

Anketa

Líbilo by se vám takovéto bydlení?
To by bylo úžasné!
79,4 %
Asi ano.
5,8 %
Nějak si to moc neumím představit...
4,6 %
Spíše ne.
2,9 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám