Hlavní obsah

Pořizujete si novou kuchyň? Volit můžete klasiku, jedinečné zpracování i velmi levné řešení

Velikost kuchyňské sestavy určují dané prostorové možnosti. Někdy jsou velkorysé, jindy musíme chytře využít každý volný centimetr. Vždy je ale možné mít kuchyň, která má praktickou dispozici, pohodlně se v ní vaří, stylem a odstínem ladí s celkovým interiérem.

Foto: Kuchyně Oresi

Ostrůvková kuchyně s mycím centrem a pracovní plochou má ve spodních skříňkách dostatek úložných prostor.

Článek

Při plánování nepřemýšlíme jen nad vzhledem, mnohem důležitější je vhodné rozložení spotřebičů, velikost pracovní plochy, vnitřní vybavení horních i spodních skříněk, celkové řešení úložných prostor, použití vhodného materiálu.

Nezapomínejme ani na individuální přání: potřebujeme výsuvnou spížní skříň, nemusíme mít mikrovlnnou troubu či zjistíme, že chybí v domácnosti větší mraznička apod.

Poraďte se...

V kuchyni budeme vařit my, proto je dobré sepsat si požadavky: co nám v předešlé chybělo, co naopak vyhovovalo, co je dobré změnit, částečně upravit. A to sdílet s odborníkem, který naše představy zvládne přenést do reality.

Vše je založené na oboustranné komunikaci. Nezavrhujme hned nápady na různá řešení jenom proto, že jsou nové, pro nás nezvyklé. Jsme laici a neznáme nové materiály a jejich vlastnosti, moderní technologie.

Venkovní kuchyně je nejen kulinářským rájem

Tipy a trendy

Výběr kuchyně je poměrně zdlouhavý proces a výsledkem by měla být linka, v níž se pohodlně vaří, nic jí nechybí. Prvním krokem je určitě zaměření prostoru, jež určí tvar linky a rozmístění jednotlivých zón.

V žádné kuchyni nechybí tři základní zóny: přípravná, varná a mycí, které na sebe logicky navazují. Uspořádání těchto zón musí být pečlivě promyšlené.

Pamatujme, že velkou část v lince zaberou elektrospotřebiče a na uložení hrnců, mixérů, drobných pomocníků, skleniček, servisu potřebujeme též „rezervovat“ hodně místa.

Nejdůležitější jsou úložné prostory

Uskladnit potřebujeme potraviny, nádobí, pomůcky na vaření. Klasikou jsou horní uzavřené police, ale prosazují se hodně i otevřené poličky, skříňky bez dvířek či prosklené, jež působí vzdušně, odlehčeně, o obsahu v nich máte přehled. Často se obě varianty vzájemně kombinují.

Zařízení nové kuchyně: řiďte se dispozicí i rozpočtem, nezapomeňte na ergonomii

Jak na to

Do spodních kuchyňských skříněk je praktičtější volit zásuvky, protože jsou snáze dostupné. Mohou být rozmanitě vybavené: organizéry na příbory, rozdělovači, nabízet závěsné či výsuvné kovové programy (některé unesou až 200 kg).

Možností je spousta, jde o to věci zpřehlednit, držet v zásuvkách pořádek a vše mít rychle při ruce.

Na míru, či modul?

Možnosti máme dvě: volit kuchyň zhotovenou přesně na míru od truhláře, nebo zvolit prověřenou firmu a sestavit si ji podle rozměrově daných modulů.

Tyto tzv. sektorové kuchyně se skládají z neměnných dílů, takže nemusíte věnovat pozornost každé skříňce, polici a uspořádání, vše je předem dané.

Styl odráží vkus
Kuchyňskou linku slaďme s celkovým interiérem, a to barevně i použitým materiálem. Očekáváme přeci dlouhou životnost, proto volme nadčasový design, decentní odstíny, vyhněme se všemu, co se brzy okouká. Ale klidně si dovolme retro styl v městské vile, skandinávský či odvážnější styl Provence na venkově. Mysleme přitom na zvolený materiál, jenž styl výrazně ovlivní. Přednost dávejme pevnému, trvanlivému, zajímejme se o následnou údržbu.

Zpracování i materiály jsou na dobré úrovni, jednotlivé segmenty na sebe navazují, sestava je kompaktní a vestavné spotřebiče v ní jsou samozřejmostí.

Modulové kuchyně nabízejí i mnoho zajímavých dekorů, barevných možností, tvarů korpusů i dvířek. Velkou výhodou je snadná a rychlá montáž, nižší cena oproti sestavě na míru.

Kuchyně, ve které nic nepřekáží

Tipy a trendy

Individuální projekty jsou zase jedinečné, umí atypická řešení, máme volnější ruku při výběru a kombinaci materiálů. Společně s šikovným truhlářem a projektantem vykouzlíme kuchyň, která je neopakovatelná.

Nová kuchyň už za pár tisíc
Novinkou na trhu jsou tzv. lowcostová řešení zaměřená na zákazníky, kteří chtějí plnohodnotné vybavení kuchyně, ovšem mají k dispozici jen velmi omezený rozpočet. Malou, ale funkční kuchyň lze tak v současnosti pořídit i za cenu bílého spotřebiče. Sestavy si zákazník prostě nakombinuje přesně podle svých potřeb, prostorových a finančních možností. Například set Knoxhult nabízí Ikea včetně dřezu a baterie už za méně než 12 500 korun. Pokud zákazník zaloví ve výprodeji společnosti Siko, může narazit například na set kompletní kuchyňské linky včetně pracovní desky už od 15 tisíc korun (například model Naturel Gia 200-210 cm). Tato finančně úsporná řešení jsou ideální obzvláště do startovacích bytů, ale i do menších domácností obecně.(nes)

Anketa

Co je pro vás nejdůležitější aspekt při výběru kuchyně?
Vzhled
12,8 %
Úložné prostory
66,6 %
Velikost pracovní plochy
15,2 %
Řídím se něčím jiným
5,4 %
Celkem hlasovalo 1601 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám