Hlavní obsah

Venkovní kuchyně je nejen kulinářským rájem

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava pokrmů na zahradě, terase či na balkoně má své kouzlo, navíc skýtá příležitost k posezení s rodinou a přáteli. Zahradní kuchyni postaví šikovní kutilové svépomocí, někdo se ale raději obrátí na odborníky, kteří ji zhotoví na klíč.

Foto: Hrdina & České Pískovce

Do pergoly nechala majitelka vestavět kamenná krbová kamna. Dílem kameníků jsou sloupy pergoly a stěna z kamene dozdobená dvěma kulatými výklenky.

Článek

Ať už venkovní kuchyňskou linku tvoří pec, krb, gril, přípravné a úložné plochy nebo všechno dohromady, vždy zohledníme pracovní pohyb kuchaře. Jednotlivé zóny (přípravná, varná, úložná, příp. mycí) by na sebe měly plynule navazovat.

Pro zpracování surovin, odkládání nádobí potřebujeme pracovní desku s hloubkou aspoň 60 cm. Pod ní mohou být skříňky a zásuvky pro kuchyňské náčiní, grilovací uhlí, brikety a nářadí, náhradní plynové lahve pro plynový gril, odpadkový koš, nechybí výklenek pro dřevěná polena.

Skladovací prostory vždy pečlivě chráníme před vlhkostí, pravidelně je větráme!

Gril, krb a doplňky

Potrpíme-li si na opékání, grilování na roštu a uzení, řešením je stavebnicový zahradní krb z hobbymarketu, nerezový nebo z vymývaného betonu, jehož barvu lze v některých případech přizpůsobit odstínu fasády domu.

Foto: Bauhaus

Betonový zahradní krb Lanzaro má dvoudílné šamot-betonové ohniště. Umožňuje grilování na dřevěném uhlí i na přiměřeném otevřeném ohni. V základní výbavě je nerezový grilovací rošt s dřevěnými držadly.

Variabilnější jsou grily, konkrétně jejich rozšířené verze s odkládacími a varnými plochami (plynové hořáky) po stranách a se spodní skříňkou. Často mají kolečka, takže je snadno přemístíme na jakékoli místo v zahradě.

Velkoformátové grily doplníme dalšími skříňkami včetně té s dřezem a s možností přívodu vody ze zahradní hadice. Sestavíme tak funkční kuchyňskou linku, v mnohých grilech připravíme šťavnaté maso, uzené ryby, zeleninu, polévku, různé omáčky i ovocné dezerty.

Foto: Weber

Uzavíratelná spodní skříňka plynového grilu Genesis II EX335 funguje jako úložný prostor pro náčiní a doplňky. Má přídavný hořák na grilování steaků, na postranním hořáku chystáme omáčku, vaříme zeleninu.

„Výhodou plynových grilů je absence kouře, proto je můžete používat i na balkoně, aniž byste obtěžovali sousedy,” doporučuje David Benda z oddělení zahrady v Hornbachu.

Podobnou službu nám prokáže elektrický gril, máme-li v dosahu přívod elektřiny. Grily na dřevěné uhlí a brikety jsou skvělé na grilování pod širým nebem, s ohledem na sousedy regulujeme kouř.

Postaveno na míru

Originální kuchyně mají svou atmosféru, jejich zhotovitelé dbají na dokonalý soulad s domem, k němuž jsou přistavěné, a s okolním prostředím. Stavby bývají také výrazným architektonickým i rekreačním prvkem ve větší zahradě.

Hledáme-li odborníky, pak na základě dobrých referencí a již zhotovených realizací. Důležitý je osobní přístup. Návrh většinou vzniká ve spolupráci s klientem, formou nákresů, 3D návrhů, a to po návštěvě konkrétní lokace, s níž rezonuje i vybraný materiál.

Foto: Hrdina & České Pískovce

Rustikální kuchyň z kamene je umístěna v kryté pergole přiléhající k domu. Zahrnuje krbová kamna, udírnu, kamna s plotnami, nabízí řadu možností pro ukládání nádobí, náčiní i dřeva.

Například rodinná firma Hrdina & České Pískovce vsadila při stavbě zahradních kuchyní a krbů na přírodní kámen, převážně labský pískovec.

„Vlastnosti českého přírodního pískovce zaručují životnost všech typů staveb. Labský pískovec je výborně opracovatelný. Použitím technik starých kameníků vznikne dílo, které je funkční a krásné, jak to dokáže jen přírodní kámen,“ říká Tomáš Hrdina.

Typizované kuchyně

V případě typizované venkovní kuchyně zákazník vybírá z řady předem definovaných sestav, z nichž ty sofistikovanější zahrnují gril, úložné prostory, dřez, podstavnou lednici, výsuvné dveře na odpadkový koš či propanbutanovou lahev pro plynový gril atd.

Foto: Politus

Kuchyně s atypickými nerez skříňkami v černé barvě zaujme autorským krbem značky Politus na dřevo či brikety s elektrickou grilovací jehlou pro rožnění a polohovatelným nerez roštem. Obsahuje dřez, vestavnou chladničku a úložné prostory.

Z materiálů je vhodné vsadit na ušlechtilou nerez ocel s vysokou trvanlivostí, kterou lehce udržujeme v čistotě. Typizovaná kuchyň může mít obklad třeba z omyvatelných prken z kompozitu, ze dřeva, z kamenných obkladů. Nechybějí odolné pracovní desky.

V závislosti na ceně je kuchyň dovybavená běžnými, profesionálními, ale i speciálními patentovanými spotřebiči.

Je dobré vědět
Venkovní kuchyně má stát v závětří, je-li bez přístřešku, tak na stinném místě.
U plnohodnotného setu počítáme s napojením na odpad, s přípojkami vody, elektřiny či plynu.
Kouř z kuchyně nesmí obtěžovat okolí.
Varné plochy situujeme tak, aby se kuchař při přípravě jídel mohl bavit s hosty a nestál k nim zády.

Anketa

Jakým způsobem vaříte venku vy?
Máme venkovní kuchyni.
21,7 %
Máme jen menší grilovací koutek.
44,1 %
Máme posezení u táboráku.
10,7 %
Máme něco jiného.
6,5 %
Nemáme nic.
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2710 čtenářů.

Reklama

Související články

Zpestřete zahradu obytnou stavbou

Altán, pergola či zahradní domek poskytují od jara do podzimu nejen úkryt před nepřízní počasí, ale také soukromí při ranním cvičení, v čase oběda i siesty...

Výběr článků

Načítám