Hlavní obsah

Kuchyně, ve které nic nepřekáží

Právo, Karolina Černá

Sháníte kuchyni nebo renovujete tu původní a chcete se v ní pohybovat plynule, bezpečně a bez zbytečné námahy při její údržbě i přípravě pokrmů? Přinášíme tipy, jak na to!

Foto: Gorenje

Kuchyni zařizujeme sobě na míru. Vaří s námi pomocníci? Ostrůvek rozšíří počet pracovních ploch. Máme malé děti? Parní troubu instalujeme výše, aby na ni nedosáhly.

Článek

Vzhled kuchyně je bez pochyby důležitý, ale dobře se nám v ní bude vařit jen díky praktickému uspořádání.

Již při plánování stavby domu či rekonstrukci bytu řešíme její základní dispozici. Tu samozřejmě ovlivňují přípojky odpadu, rozmístění elektroinstalace, ale i oken a dveří.

Jaký kuchař, taková kuchyň

Singlům, kteří se stravují spíše venku, stačí jednoduchá kuchyň, v níž bude vše hned po ruce. Početná rodina zase potřebuje dostatečný prostor pro skladování jídla, nádobí a kuchyňských spotřebičů.

Ovlivnit můžeme výšku pracovních ploch a umístění horních skříněk – měly by vyhovovat tělesné výšce kuchaře. Rozměry pracovních ploch (ideálně d. 90 cm a š. 60 cm) jsou však někdy kompromisem mezi naším přáním a prostorem, který je daný. V takovém případě vybereme co nejvhodnější tvar kuchyně.

„Nejčastějším tvarem kuchyňských linek je L, jež se hodí do menších i velkých kuchyní. Podobně je to i s typem ve tvaru U,“ říká Martin Strnad ze společnosti Senesi. „Je ale nutné ohlídat, aby prostor mezi protějšími plochami nebyl menší než 120 cm,“ upozorňuje.

Foto: Senesi

Kuchyňská linka ve tvaru písmene L se hodí do malých i velkých prostor. Její tvar usnadňuje přístup ke všem částem kuchyňské linky.

V opravdu malých či úzkých kuchyních se vyplatí uspořádání kuchyňské linky do jedné roviny. Taková kuchyň je jen pro jednoho kuchaře.

Trendem je kuchyňská linka s ostrůvkem, kterou oceníme ve větších prostorech. Je optimální pro vaření s pomocníky. Zároveň ostrůvek přirozeně oddělí kuchyň od obývací místnosti.

Nechte se ovlivnit hrou barev

Tipy a trendy

Plynulé rozmístění zón

Kolem kuchyňské linky zajistíme plynulý pohyb bez překážek. V prostoru pracovních ploch se zbavíme všech výčnělků, vystupujících rohů, koše apod.

Práce v kuchyni pro nás bude příjemnější, budeme-li se držet základních ergonomických pravidel o rozmístění zón. Měly by být rozvrženy od lednice k odkládacímu prostoru, dále ke dřezu, k přípravné ploše a ke sporáku. U malých kuchyní bývá odkládací plocha zároveň přípravnou.

Uspořádání má také ale odpovídat tomu, zda v kuchyni vaří pravák či levák. „U praváka jednotlivé zóny následují v pořadí ukládání potravin, umývání a vaření. U leváka je to naopak,“ říká Martin Strnad. Počítáme i s dostatečným odkládacím prostorem. U lednice a dřezu je tento prostor pro praváky po levé straně, u varné desky nejlépe z obou stran.

Jásavý, jásavý a ještě jednou jásavý. Takový je domov ženy z Velké Británie

Tipy a trendy

Kuchyň poskládáme i podle toho, na kterém okraji kuchyňské linky stojí lednice navazující na pracovní desku. Myčka, dřez a např. i odpadkový koš jsou vedle sebe, stejně jako varná deska, trouba a mikrovlnka.

Podobně naplánujeme i úložný prostor. Jednu část vyčleníme pro skladování potravin, další k přípravě jídel. Na společném místě máme rovněž příbory a nádobí na servírování.

Zásuvky a osvětlení

Pečlivě zvážíme hlavně osvětlení pracovní desky. Nejčastěji se používají bodová světla a LED pásky zabudované po celé délce kuchyňské desky. Doplňují tak centrální svítidlo.

Vypínače se většinou umisťují do výšky asi 120 cm, měřeno od podlahy ke středu vypínače. Zásuvky se osazují do výšky 20 až 30 cm, ale v případě jejich instalace nad pracovní plochou kuchyňské linky pro ně platí stejná výška osazení jako pro vypínače.

Foto: Obzor

Rozmístění zásuvek a vypínačů si důkladně promyslíme ještě ve fázi projektu či výběru kuchyně, aby spotřebiče mohly odvést svou práci v místech, která jsou z hlediska provozu bezpečná.

„Rozmístění vypínačů a zásuvek si předem rozmyslete v závislosti na plánovaném vybavení kuchyně, včetně výšky kuchyňské linky i umístění dřezu a dalších kuchyňských spotřebičů. Zjistit po skončení stavebních prací, že někde schází zásuvka, může být nepříjemné,“ radí Marek Beneda z firmy Obzor.

Anketa

Jak máte doma uspořádanou kuchyň?
Lineárně
16,2 %
Do L
36 %
Do U
29,4 %
Dvě řady proti sobě
16,1 %
Neumím to popsat
2,3 %
Celkem hlasovalo 5151 čtenářů.

Tipy pro vzhled

  • Nadčasovost a funkčnost převažují nad výraznými prvky, které se rychle okoukají.
  • Výrazné a netypické barvy dopřejeme snadno vyměnitelným kuchyňským doplňkům.
  • Kuchyňská linka má korespondovat s celkovým stylem bytu.
  • Tmavé odstíny prostor zmenší a ztmaví, světlé je naopak opticky zvětší.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňujte řešení varného centra

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení. Proto by její řešení mělo být co nejvíce efektivní. Obzvlášť to platí pro varné centrum, které bývá vytížené...

Lednici si kupujte vždy na míru

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Výběr článků

Načítám