Hlavní obsah

Podzim volá ke kontrole zabezpečení domů, chat a chalup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížící se zimou bychom si měli projít veškeré zabezpečovací prvky nejenom na domě, ale také na chatě či chalupě. Bez důležitosti nejsou ani dveře v bytových domech, ať již od bytu, nebo sklepních kójí koláren apod. Nezabezpečené prostory lákají zloděje, ale i další nežádoucí osoby.

Foto: Veka

Bezpečnostní okna ve vyšší třídě ztíží život zlodějům a významně prodlouží čas, než se jim podaří proniknout do domu

Článek

Okna či dveře zařazujeme do bezpečnostních tříd RC1 až RC6. Každá třída vyjadřuje odolnost proti pokusu o násilné vniknutí. Logicky platí: čím vyšší třída, tím vyšší míra zabezpečení.

Okna jedině kvalitní

Okna patří k nejkritičtějším místům domu. A to nejen z pohledu stavebního, ale i bezpečnostního. Jestliže jsou v přízemí nebo snadno dostupná, zloděj neváhá a hned ví, kudy…

Aby okno spadalo do konkrétní bezpečnostní třídy, musí ji splňovat jako celek. To znamená, že pro danou třídu je nezbytné použít nejen adekvátní okenní kování obsahující bezpečnostní body na všech uzávěrech, ale také vlepovaná bezpečnostní skla či bezpečnostní kličku.

„Bohužel z praxe musím konstatovat, že okna se standardním kováním nemají proti zlodějům šanci. Pro dosažení bezpečnostní třídy RC4 a výše je nutné dodatečné zabezpečení typu mříží, pevných rolet či vnějších uzamykatelných žaluzií,“ vysvětluje Milan Klepsa z firmy Veka.

Připravte bazén na zimní spánek

Bydlení

Dveře jen pro hosty

Kvalitně zabezpečené dveře jsou naprostá nutnost. O tu se postará dveřní kování nebo kvalitní cylindrická vložka.

Při výběru cylindrické vložky se orientujte podle bezpečnostní třídy. Hodnota od 1 do 6 udává, jak dlouho zloději potrvá překonání zámku a co vše k němu bude potřebovat. Začněte minimálně na 4. třídě, lépe je mít 5. a 6. třídu.

Pro ještě větší bezpečnost lze dveře opatřit také přídavnými zámky, řetízky nebo pojistkami dveřního závěsu bránícími vysazení dveří. Zloději ztíží práci a zvyšuje se šance, že jej někdo spatří nebo ho komplikovaný systém odradí.

Mít kontrolu nad majetkem nabízejí také bezdrátové telefony a kukátka opatřená kamerou. „Získáte přehled o přístupu do bytu nebo domu, můžete nastavit zasílání upozornění v případě podezřelého pohybu v okolí. V běžném provozu pak oceníte možnost komunikovat odkudkoliv s každým, kdo ve vaší nepřítomnosti na zvonek zazvoní,“ uvádí Miroslav Černý z firmy Bauhaus.

Jeden klíč káže všem…

Klíče od domu, bytu, garáže, sklepa, zahrady a chalupy? Těžký svazek v ruce není nikomu příjemný, natož u dámy v kabelce. A tak určitě zkusíte omezit všechny klíče na jediný. Navíc lze elegantně nastavit přístupy a vyřešit chytře domácí zabezpečení.

Sjednocení na jeden uzávěr pomocí systému hlavního a generálního klíče funguje přitom jednoduše. „I v běžné domácnosti se vyplatí mít po ruce jeden generální klíč, který v případě požáru nebo zabouchnutých dveří zachrání situaci, protože otevře všechny zámky v objektu,“ vysvětluje Petr Neuvirt z firmy Tokoz.

Sjednocení je možné u všech zámků, které mají stejný profil klíče. Při výběru se doporučuje vybírat zámky minimálně ve 3. bezpečnostní třídě od prověřených českých výrobců. Zajděte do specializovaného obchodu, kde vám každý klíčař poradí a sjednotí na jeden uzávěr.

U zámků, do kterých se pustil zub času v podobě rzi nebo si ani nemůžete vzpomenout, jak dlouho je máte, a zasekávají se, se vyplatí je komplet vyměnit. Určitě kontaktujte výrobce, který dodá nové zámky opatřené bezpečnostními certifikacemi (důležité při pojistné události), ale také nastaví přístupová práva klíčů přímo ve výrobě.

Anketa

Kontrolujete pravidelně před zimou všechny zabezpečovací prvky na domě či chalupě?
Ano, samozřejmě.
73,9 %
Jen občas.
0 %
Nejenom na podzim.
0 %
Ne.
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Vezměte na pomoc zahradní techniku

Zahrada

Reklama

Související články

Podzim přináší nové možnosti úspor

Právě startují nové dotační programy. Mají nám finančně pomoci zvládnout výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické vytápění, dále se zateplením,...

Výběr článků

Načítám