Hlavní obsah

Připravte bazén na zimní spánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny jsou stále chladnější, koupací sezona pozvolna končí. Blíží se tedy čas zazimovat bazén. Není to žádná věda, zvládnete to snadno.

Foto: Mountfield

Poloautomatický vysavač Zander je vhodný pro nadzemní i kopané bazény. Cena 2490 Kč.

Článek

Ten správný okamžik, kdy už bazén zazimovat, určí počasí. „Optimální je období, kdy noční teploty vzduchu ještě trvale neklesají pod nulu a zároveň se teplota vody v bazénu pohybuje mezi 10 a 15 °C,“ říká Jan Linhart ze společnosti Mountfield.

Nejprve musíte vodu v bazénu zbavit mechanických a organických nečistot: prachu, listí, hmyzu a dalšího spadu. Tady přijde vhod hladinová síťka, velký kartáč a ideálně i bazénový vysavač. Následně vyčistěte filtraci, a to funkcí proplach (jedna z poloh šesticestného ventilu).

Poté nastává čas na kontrolu a úpravu důležitých vlastností vody. Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 7,0–7,4 a množství chloru by mělo být 0,3–0,6 mg/l. Správné hodnoty snadno změříte kapkovým nebo proužkovým testerem.

Po úpravě vody nechte běžet pískovou filtraci alespoň 24 hodin.

Jak žít přátelsky s vodou?

Tipy a trendy

Následně je třeba snížit hladinu vody asi o 10 cm pod skimmer. Pozor – pokud by na podzim či v zimě více zapršelo a voda v bazénu by se kvůli tomu zvýšila, opět ji upusťte, aby byla na úrovni přibližně 10 cm pod skimmerem.

Odpojení bazénových technologií

Dalším krokem je odpojení hadic, z nichž je nutné odstranit veškerou vodu. Totéž platí o dalším příslušenství: odpojte filtrační čerpadlo a umístěte ho na teplém a suchém místě. Pokud máte solární ohřev, také ho odpojte. Plochu panelu ale nepřehýbejte, uložte jej rozložený! Jestliže bazén ohříváte tepelným čerpadlem, odpojte ho od sítě a uzavřete obtokové ventily.

„Pokud je součástí vašeho bazénu protiproud, nezapomeňte také na jeho zazimování. Sejměte masku protiproudu a potrubí utěsněte zazimovacími trny nebo zátkami,“ radí Jiří Sixta ze společnosti Albixon. Čerpadlo protiproudu pak uskladněte rovněž na suchém místě chráněném před mrazem.

Vhodné je také vložit do bazénu dilatační plováky. „Ty zabraňují tomu, aby se na hladině bazénu vytvořila souvislá vrstva ledu, která by mohla poškodit některé jeho části,“ vysvětluje Jiří Sixta.

Poslední fází je aplikace zazimovacího prostředku do bazénové vody, abyste předešli přemnožení řas a vápenatých usazenin na povrchu bazénu.

Na závěr zakryjte bazén podzimní krycí plachtou, která chrání bazén před padajícími nečistotami. Přes zimu je lepší ji nahradit zimní krycí plachtou. Dokonalým pomocníkem pro „zimní spánek“ bazénu je pak jednoznačně posuvné bazénové zastřešení.

Anketa

Budete o víkendu zazimovávat bazén?
Ano, přesně to máme v plánu.
54,6 %
O víkendu ještě ne, ale brzy se na to vrhneme.
33 %
Ne, my bazén nezazimováváme.
4,9 %
Ne, bazén nemáme.
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

Lehké střešní krytiny zvládnou vítr i fotovoltaiku

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Podzim přináší nové možnosti úspor

Právě startují nové dotační programy. Mají nám finančně pomoci zvládnout výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické vytápění, dále se zateplením,...

Ohniště či krb vnesou do zahrady romantiku

Večery strávené u ohniště nebo venkovního krbu patří k oblíbeným letním kratochvílím. Sálavé teplo otevřeného ohně pak oceníme, když na dveře zaklepou...

Výběr článků

Načítám