Hlavní obsah

Pečujte o okna, odmění se vám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důkladné umytí oken vnese do interiéru nejen pocit čistoty, ale i maximum denního světla, kterého v chladných měsících ubývá. Jejich správné seřízení zajistí, že ani v zimě nepronikne do bytu vlhko a nebude do něj profukovat.

Foto: PKS okna

Seřízení špatně doléhajících složitějších oken a velkoformátových posuvných systémů svěříme odborníkovi, ideálně od výrobce, který je dodával.

Článek

Proč je mytí oken spíše neoblíbená činnost? Protože mohou být špinavá již den po umytí. Stačí, když zafouká a zaprší. Přesto je lepší pečovat o ně s menším úsilím aspoň dvakrát do roka, protože pyl, hmyzí trus, prach a další nečistoty za rok za dva vytvoří na skle i v rozích okenních rámů nevábnou a těžko smývatelnou vrstvu.

Plastovým rámům se věnujeme dokonce několikrát do roka, jelikož slunce může zejména prach a pyl do plastu zapéct do té míry, že původně bílé profily zešednou či zežloutnou.

Dalším problémem, na který narazíme v okolí oken, jsou vlhké mapy, v horším případě zčernalé plísně. „Nejjednodušším způsobem, jak se jich zbavit, jsou klasické lihové dezinfekční prostředky. Na rozdíl od těch na bázi chloru nepoškozují malbu,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Elegantní, praktické a překvapivé! Designéři vymysleli okno proměnitelné na balkon

Tipy a trendy

Je-li původcem plísní u oken poškozené těsnění, vyměníme ho. „Nejzávažnější možnou příčinou je netěsnost ve stěně kolem oken, kvůli níž pak prochládá okolní zdivo. V takovém případě počítejte s větším stavebním zásahem, pakliže se plísní chcete zbavit natrvalo,“ podotýká Tomáš Sysel.

Žaluzie, rámy, parapety

Než se pustíme do očisty skleněných ploch, zbavíme nečistot veškeré jejich bezprostřední okolí. Navlhčeným hadříkem s trochou saponátu otřeme okenní rámy, křídla a kličky. Nezapomeneme na parapety.

Následují vnitřní/venkovní žaluzie. Někomu vyhovují speciální kartáčky s měkkými vrstvami, které podle typu zvládnou otřít prach ze dvou i z pěti lamel najednou. Dvoulamelový kartáč se hodí na mokré i suché čištění. Větší špínu zdoláme vlhkým hadříkem z mikrovlákna, starou ponožkou nasazenou na ruku jako rukavici, která však nepouští chloupky.

Kdo nechce čistit lamely zvlášť, sklopí žaluzie na jednu stranu a omyje je plošně mokrým hadříkem s odmašťujícím přípravkem buď odshora dolů, nebo rukou přichytí omývanou plochu a čistí lamely zleva doprava. Poté otočíme lamely zpět a postup zopakujeme, tentokrát odzdola nahoru. Při práci dáváme pozor, abychom nepoškodili vodicí struny a textilní pásky! Překontrolujeme funkčnost žaluzií a vytáhneme je nahoru.

Pomocníci na sklo

K nezbytnému náčiní patří kbelík na vodu, stěrka s gumovou lamelou na jedné straně a houbou (rozmývákem) na druhé a suché, chlupy nepouštějící hadříky. Neopomeneme odmašťující saponát na sklo, ocet, papírové kuchyňské utěrky pro dokonalý lesk. Práci usnadní okenní aku vysavače dodávané i na teleskopické tyči.

Těsnění a kování

Kontrolu a očištění potřebují i těsnění, kování a odtokové kanálky v dolní části okenního rámu. Těmi se z profilu odvádí vysrážená tekutina, proto by měly být vždy průchodné. „Očištěné těsnění čas od času ošetřete silikonovým olejem nebo glycerinem a také vyzkoušejte jeho pružnost. Poškozené je nutno vyměnit. Těsnění se totiž podílí na správné izolaci oken,“ radí Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Silikonovým olejem či olejem na šicí stroje promažeme kování a jeho pohyblivé části. „Okno několikrát otevřete a zase zavřete, aby se olej dostal, kam je třeba,“ doplňuje Pavel Kašpar. Jde-li okno špatně otevřít, musíme ho seřídit. S návodem od výrobce to šikovný kutil zvládne.

Péče o střešní okna

Zvolíte-li bezúdržbové dřevěné střešní okno, které má jádro z tepelně upraveného dřeva kryté vodotěsnou polyuretanovou vrstvou, stačí rám otřít.

„U celodřevěných variant zkontrolujte kvalitu laku na vnitřních částech rámu a křídla. Narušený lak prozradí bělavá místa. Ta přebruste smirkem a přelakujte až dvěma vrstvami vodou ředitelným akrylátovým lakem. Praskliny a rýhy vyplňte opravným tmelem podle odstínu. Po zaschnutí přebruste a přelakujte. Zanedbáte-li první známky poškození laku, může vlhkost proniknout do dřeva a vznikne plíseň. Takové místo obruste hrubším smirkovým papírem a ošetřete fungicidem,“ radí Jana Žáčková z firmy Velux, která jako další krok doporučuje použít transparentní impregnaci a po jejím zaschnutí přetřít aspoň dvěma vrstvami laku.

Čím argumentovat na schůzi SVJ ve prospěch změn vedoucích k úsporám za energie

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Střešní okna zvelebují pobyt v podkroví

Moderní střešní okna jsou napojená na alarm, který upozorní na jejich nežádoucí otevření. Jejich součástí může být i dešťový senzor, jenž okno automaticky...

Ať vám neunikne teplo okny

Snížení nákladů na energie je tématem číslo jedna. Starými okny uniká mnoho tepla, proto je dobré přemýšlet o nových. Spolu s nimi lze rovnou instalovat...

Výběr článků

Načítám