Hlavní obsah

Ať vám neunikne teplo okny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížení nákladů na energie je tématem číslo jedna. Starými okny uniká mnoho tepla, proto je dobré přemýšlet o nových. Spolu s nimi lze rovnou instalovat i venkovní stínění, jež zachytí sluneční paprsky a utlumí v interiéru letní vedra. Zajímejte se o možnosti dotace, v běhu je již i akce Nová zelená úsporám Light zaměřená na příjmově slabé skupiny.

Foto: Veka

Hlásí se jarní výměna oken. Z pohledu snížení nákladů na vytápění je to podstatné.

Článek

Výměna starých oken za nová sníží náklady na vytápění až o 30 %. Spolu se zateplením je to pak výrazná úspora. Zajímavé je, že výrazně vzrostla i poptávka po venkovním zastínění.

Instalace předokenních rolet, třeba i v rámci činžovního domu pro každou bytovou jednotku, znamená další úsporu až o 15 %. Je to dáno tím, že rolety díky své konstrukci udrží značné množství tepla v objektu, zejména pokud má okna z dvojskel, která jsou u revitalizovaných panelových domů nejčastějším řešením.

Předokenní žaluzie sníží náklady

Venkovní zastínění je možné roletami či žaluziemi. Spolu se zateplenou fasádou a novými okny sníží v létě teplotu až o 6 °C. Růst poptávky po venkovním zastínění se odrazil na možnosti získat dotaci.

„Aktuálně je to možné díky výzvě Nová zelená úsporám. Stínění se v rámci zateplení realizuje centrálně pro celý objekt. Elektroinstalace vede ideálně pod fasádou a je napojená do centrálních rozvaděčů. Takže není nutné zasahovat do bytových jednotek vlastníků. Vše se montuje venku a uživatelé dostanou již naprogramované ovladače. Dotace na jedno okno činí v průměru až 5000 Kč,“ vysvětluje Karel Jedlička z projekční kanceláře JFH inženýring.

Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Jak na to

Dejte okna na vnější hranu

Aby stavební úpravy skutečně zlepšily tepelněizolační vlastnosti domu a dotace měla význam, musíte dodržet správné pořadí jednotlivých prací i umístění oken. Při návrhu a zaměření oken počítejte s konkrétními parametry zateplovacího systému, s jeho návazností na okno a s případným osazením budoucích doplňků, jako jsou sítě proti hmyzu nebo stínicí technika. Jen tak je možné dosáhnout maximální úspory a nová okna umístit, pokud je to možné, na vnější hranu zdiva.

„Eventuálně lze také využít předsazenou montáž, kdy se okno kotví na speciální hranoly rámující montážní otvor. Ty jsou po osazení oken zakryty v jedné rovině vnějším tepelněizolačním pláštěm,“ vysvětluje Roman Kubálek ze společnosti Vekra.

Bezpečná okna pro děti

Dětský pokoj má být bezpečným útočištěm, kde si potomci hrají a rodiče je nemusí tolik hlídat. Úraz se může stát, i když skočí z postele, ale největším lákadlem a zároveň nebezpečím jsou pro děti okna. Chtějí pozorovat auta na silnici, dění v ulici. Může to být pro ně taková únikovka z pokoje. Proto mějte vždy okna zabezpečená tak, aby nešla plně otevřít!

Maximální jistotu máte, když na okna nainstalujete bezpečnostní kličky, jež lze zamknout. Větrání nechte na dobu, kdy dítě není v pokoji, a rozhodně nenechávejte plně otevřené okno na noc.

Ani střešní okna nemusejí být bezpečná, přestože jsou vysoko. Děti si klidně postaví ze stoličky a židličky rozhlednu a jsou u rámu. „Okno zabezpečte uzamykatelnou okenní rozpěrou, která zafixuje a uzamkne ventilační polohu okna. Můžete tak v klidu větrat a nehrozí, že by dítě vylezlo až na střechu,“ vysvětluje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz.

Nová zelená úsporám Light

Letošní novinkou je program Nová zelená úsporám Light, který se týká dotací na zateplení pro nízkopříjmové domácnosti. Žádat o tuto dotaci mohou vlastníci rodinného domu, kteří v něm zároveň mají trvalé bydliště, a to déle než od 12. září 2022. Všichni členové domácnosti musí být starobní či invalidní důchodci (3. stupeň) nebo musí na domácnost pobírat příspěvek na bydlení. Na jeden rodinný dům mohou zájemci získat částku ve výši až 150 000 Kč, kterou lze využít na zateplení fasády, střechy nebo stropu pod půdou domu, ale i na výměnu oken a vchodových dveří.

Plísně z domu ven!

Jak na to

Reklama

Související články

Plast, dřevo, hliník, nebo kombinaci?

Moderní okna mohou být z různých materiálů. Každý z nich má své přednosti i zápory, jisté užitné vlastnosti. Poznejte je, volba oken do nového domu či v rámci...

Výběr článků

Načítám