Hlavní obsah

Originální kombinace moderny a historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislavský dům U Zvonice je ukázkou velmi povedené rekonstrukce. Je to jedna z mnoha, jimiž stavba z 50. let v minulosti prošla. Některé se povedly více, některé méně. Proto teprve až nyní dům získal svůj osobitý ráz.

Foto: Archiv architekta

Největší místností je obývací pokoj s jídelnou. Jsou zde obnažené obvodové zdi, původní okna a trámový strop.

Článek

Architekt návrhu Marián Gombarček z ateliéru gmb.architektúra.dizajn disponoval velkou důvěrou majitelů, díky čemuž měl při práci poměrně volnou ruku. S rodinou vedl rozhovory o jejích prioritách, způsobu života, požadavcích.

„Od samého začátku jsme se ale bavili o otevírání prostoru a jednoduché materialitě. Zajímal jsem se také o každodenní život vícečlenné rodiny a její požadavky do budoucna,“ vysvětluje architekt. Jedním z přání majitelů bylo zachování současné vnější podoby budovy, beze změny měla zůstat i u vstupu. Vnitřní prostor ale prošel rozsáhlými úpravami!

„Za největší hřích původních rekonstrukcí považuji umístění vstupu na jižní stranu, čímž se dostává denní zóna do pozadí na méně prosvětlenou stranu domu. Při této rekonstrukci si majitelé přáli vchod zachovat v původní poloze, proto jsme řešili, jak dostat do prostředí co nejvíce jižního slunce. Vznikla tak zrcadlová stěna, která prostor prosvětluje a velmi decentně rozčleňuje,“ říká architekt.

Atypická dřevostavba otevírá pohledy do krajiny

Tipy a trendy

Otevřít do všech stran

V interiéru proběhla důkladná revize a úprava původních rozvodů a bylo nainstalováno podlahové vytápění. V průběhu rekonstrukce došlo samozřejmě i na změnu dispozice.

Ojedinělost celé realizace spočívá především v unikátním konceptu. Je totiž založen na kontrastu původní odhalené stavby a vložených, ryze moderních prvků, které v různých formách vstupují do prostoru, propojují ho či narušují.

Prostor se díky tomu otevírá ve vícero směrech a vytváří nové komunikační kanály. „Odhalily se cihlové stěny a dřevěné trámové stropy a jejich jednoduchá materialita umožnila vyniknout prostorové skladbě nových vložených forem,“ říká architekt.

Technické informace:

Užitná plocha: 109 m2

Typ vytápění: podlahové topení

Dveřní kliky: M&T

Obklady: Pitoreska

Schodiště: Kontech

Sanitární vybavení: Viva

Nábytek: Vidowood

Osvětlení: Jorvik

Bez zbytečných bariér

Cílem rekonstrukce dvojpodlažního domu bylo maximální propojení prostoru. Centrální obytný prostor je organizován okolo červeného schodiště a kuchyně, která se nachází napravo od zrcadlové stěny a otevírá se do galerie. Nad pracovní deskou otevřeného kuchyňského koutu je vidět první ze zachovaných cihlových zdí, která je však odhalena do úrovně stropu, a její hrana tak funguje jako přirozený předěl pod prostorem galerie.

Ta zde díky čistým bílým plochám a střešnímu oknu provzdušňuje střed stavby. Zajímavý prvek na pomezí kuchyně a obývacího pokoje pak představuje zkosená střecha.

Její úprava byla, stejně jako změna tvaru schodiště a odstranění přilehlých příček, provedena právě v průběhu této rekonstrukce. „Zkosení stěn reaguje na požadavek o co největší vizuální propojení obývacího pokoje a kuchyně bez toho, abychom ubírali prostoru schodiště,“ objasňuje architekt.

Anketa

Měnili jste někdy uspořádání svého domova kvůli lepšímu využití denního světla?
Ano, v minulosti jsme takovou proměnu domova absolvovali.
38,6 %
Dělali jsme jen určité dílčí úpravy.
9,1 %
Ne, kvůli světlu jsme žádné úpravy domova nikdy nedělali.
52,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

To nejlepší z moderny. Továrník Schminke postavil kousek za českými hranicemi vilu připomínající parník

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám