Hlavní obsah

Obří betonová kostka? Omyl! Velmi chytré řešení, které zabraňuje přehřívání interiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento rodinný dům ve vietnamské provincii Thai Nguyen s malou kavárničkou vypadá, jako by byl nalepen na obří betonovou kostku z betonových panelů. Ve skutečnosti nejde o kostku, ale o sedm metrů vysokou zeď ohraničující prostor se čtvercovým půdorysem. Veřejné prostory jsou „za hradbami“, vlastní rodinný dům je ukryt uvnitř. Zeď ovšem obyvatele nechrání před nájezdníky, ale před horkem.

Foto: Hoang Le (Chimnon Studio)

Rodinný dům s kavárnou má neobvyklou podobu.

Článek

V horkém a vlhkém tropickém klimatu Vietnamu se prosadily rodinné domy s tzv. nárazníkovými zónami. Snad každý má nějakou tu verandu, zápraží, zastřešenou terasu či jiný prostor, který je přechodovou zónou mezi suchým a chladným interiérem a vlhkým a horkým exteriérem. Ty přirozeně zabraňují tomu, aby se vnitřek domů přehříval. A právě z tohoto principu vychází i koncept rodinného domu s kavárnou v městečku Đồng Bẩm. Autory návrhu domu nazvaného DHY house jsou architekti z místního ateliéru AHL.

Základem stavby je sedmimetrová betonová zeď ohraničující plochu ve tvaru čtverce se stranou o 12 metrech. Ta je zdrojem tolik žádaného stínu a zároveň jasně odděluje veřejnou část kavárny od soukromé zóny vyhrazené pro rodinu.

Jednotlivé objekty jsou k ní tak doslova přitisknuté jak vně čtverce, tak uvnitř, kde vytváří 1008 m3 velký prostor stíněný a chráněný šikmým střešním systémem s různou výškou, který je přesně přizpůsoben orientaci slunce a větru.

Pod střechami pak architekti vytvořili podlaží obytných prostor (na některých místech jedno, na některých dvě), které mají z velké části semiexteriérový charakter. Prakticky všechny místnosti jsou bezstarostně otevřené, neboť jejich soukromí chrání zeď.

Volná prostranství bylo možné osázet zelení, která opět pomáhá udržovat v domě a jeho bezprostředním okolí příjemné klima.

Jak říkají architekti, díky chytrému uspořádání domu s možností jeho přirozeného provětrávání s využitím stropních ventilátorů nebylo nutné instalovat klimatizaci. Přesto v něm jeho obyvatelé zvládnou pohodlně vydržet i ty nejteplejší dny.

Anketa

Máte dům také kvůli horku nějak zvláštně upravený?
Ano, také máme dům atypického tvaru, aby se nepřehříval.
5,9 %
Atypický tvar domu nemáme, ale opatření zabraňující jeho přehřívání máme.
32,6 %
Ne. Máme klasický dům.
61,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 832 čtenářů.

Plovoucí dům má tvar stanu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Đồng Bẩm
Thái Nguyên

Související články

Manželé žijí ve skleněném bludišti

Jsou domy, které člověk mine a ani jej nijak zvlášť neupoutají. A pak jsou domy, které zahlédne třeba jen na obrázku a musí se podívat znovu, aby se ujistil,...

Výběr článků

Načítám