Hlavní obsah

Nahlédněte do nejvyšší dřevostavby v Česku, která je manifestem udržitelného přemýšlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylnice- Broumov

U česko-slovenských hranic nedaleko Valašských Klobouků sídlí dřevařská firma Kloboucká lesní. Jejím motem je „Na cestě k udržitelnému lesnímu hospodářství“. V tomto duchu vznikala také jejich nová administrativní budova, která byla dostavěna v loňském roce. Je nejenom nejvyšší dřevostavbou v zemi, ale také jedním z horkých adeptů na Cenu architektury za rok 2022. My jsme si tuto nevšední budovu prošli i s kamerou.

Sídlo firmy ze dřevaVideo: Novinky

 
Článek

Práce na projektu začala v roce 2018 a podle architekta Jana Vondráka ze studia Mjölk měla rychlý spád. „Investor zaprvé potřeboval co nejdříve přesídlit své administrativní centrum do nového objektu a zadruhé exekutiva z jejich strany byla velmi svižná,“ rozpovídal se.

„Zadání na projekt znělo: ‚Navrhněte nám novou administrativní budovu‘. Pro nás jako pro architekty je vždy zásadní si toho klienta trošku prozkoumat a nacítit, co vlastně potřebuje,“ dodal Vondrák.

Foto: Novinky

Dřevostavba stojí naproti původní administrativní budově (ta s červenou střechou). Vpravo se rozkládá pila.

Architekti tak na začátku měli obrys toho, kolik by v budově mělo pracovat lidí. „Také jsme věděli, že musíme pracovat s materiály, jež jsou produktem firmy, která se zabývá zpracováním dřeva, což pro nás nebylo omezením, ale velmi zajímavou specifikací,“ doplnil architekt.

Většina materiálů použitých na stavbě je tak přímo z lokality, kde dům vyrostl, právě z nich se vyrábí na lince Kloboucké lesní.

„My jsme chtěli, aby ten dům byl manifestem udržitelného a ekologického přemýšlení,“ doplnil architekt.

„Veliká stodola“

„Ten dům, který tam stojí, je vlastně taková veliká stodola, vypadá tak ale pouze na první pohled. Je to vlastně postavené jako skeletový systém ze dřeva. Máme velikánské dlouhé trámy, které se vyrábějí přímo v místě. Ty se smontovaly a tím vznikla jakási kostra,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Boční pohled na dům podle architekta vypadá, jako kdyby ho nakreslilo dítě.

„Boční pohled na dům vypadá, jak kdyby ho nakreslilo dítě jedním tahem. Je to prostě domeček protažený na několik desítek metrů a vlastně v tomto ‚vyextrudovaném‘ tvaru jsou jednotlivé provozy toho administrativního oddělení,“ dodal architekt.

Dům považovaný za nejvyšší dřevostavbu v zemi má několik zásadních míst. Jedno z nich, vodní nádrže umístěné rovnoběžně podél stavby, upoutá každého, kdo se k budově přiblíží.

Známe nejlepší dřevěné stavby roku 2023. Uspěla kancelářská budova i návrh pasivní ZŠ

Tipy a trendy

„Ony jsou vlastně napojeny na střechu. Ne přímo, ale padá do nich voda přímo ze střechy, když prší. Díky nim se v letních měsících budova ochlazuje,“ vysvětlil architekt.

„My si tu vodu ukládáme v podzemní retenční nádrži, UV lampami ji čistíme a udržujeme ji ve stavu, kdy je v pořádku a nezapáchá. Tím pomáháme i zdejšímu okolí. Pouze přebytek, který ta nádrž nepojme, jde do místní řeky,“ doplnil informace Jaroslav Šerý z Kloboucké lesní. Vodou se také zavlažuje zahrada kolem stavby.

Otevřené terasy

Kolem celé budovy je i v prvním nadzemním podlaží možné vyjít ven. Budovu „objímají“ terasy ze všech stran. Z venku jsou zakryté střechou, otevřené jsou pouze v čelech budovy.

Vrcholem stavby je pak velká půda. „Ta není izolovaná, ale pouze krytá střechou. Slouží pro nějaké větší akce. Záměrem klienta bylo nejen pořádat zde workshopy, případně vzdělávat zaměstnance, ale rád by tyto prostory otevřel i pro veřejnost,“ říká architekt.

Vzhledem k tomu, že stavba je až na betonový střed, ve kterém jezdí výtahy, ze dřeva, je pečlivě ochráněna před možným vznikem požáru.

„Jsou tady ‚samohasicí‘ zařízení, která mají v suterénu svou strojovnu. Ty červené trubky, které jsou po budově rozvedeny, slouží jako suchovod, který je natlakovaný, a v případě požáru by čidla nahlásila, ve které sekci domu je kouř,“ vysvětlil Šerý. V případě požáru se celý systém napustí vodou a došlo by k hašení. Systém navíc sám dokáže přivolat hasiče.

Hlídka na Stráži patří mezi nejlepší stavby v Česku

Tipy a trendy

Zašlý prvorepublikový dům proměnili v zářící moderní domov

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dřevostavby, Architekti, Projektové práce ve stavebnictví

Reklama

Související témata:
Valašské Klobouky

Související články

Výběr článků

Načítám