Hlavní obsah

Atypická dřevostavba otevírá pohledy do krajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní ekologický dům, v němž žije pětičlenná rodina, nepřipomíná tradiční venkovský dům. Na první pohled zaujme velkými prosklenými plochami a záměrně přiznaným betonem.

Foto: Archiv architektů a majitelů

Dům má skvělou pozici a z vesnice není vidět. Proto moderní pojetí úřadům nevadilo, dřevostavba přitom hezky zapadá do rázu místní krajiny.

Článek

Majitelé zakoupili před deseti lety velkorysý pozemek o velikosti 3000 m², kdy o tak velké pozemky nebyl zájem. Cena byla vzhledem k rozloze příznivá a poklidné místo v Polabí, které nabízí zázemí se školou pro děti i snadnou dostupnost do Prahy, bylo prostě jedinečné.

Stavbu domu s užitnou plochou 280 m² si majitelé dozorovali sami, ale na projektu spolupracovali s architektem Jiřím Zábranou ze studia Pro-Story, kterému nechali volnou ruku. Společně se shodli, že dům bude pracovat se světlem, dřevem a bude tepelně pasivní. Atypická stavba přitom nejde proti rázu krajiny, naopak je s ní v souladu.

Sklo, dřevo a beton

Architektonicky výrazně pojatý dvoupatrový dům stojí uprostřed starého ovocného sadu. Stromy se majitelé moudře rozhodli zachovat, protože jejich větvě dům přirozeně ochlazují a stíní. Dalším požadavkem byla vzdušnost a světlo v interiéru, a tak domu dominuje sklo. Hřeben sedlové střechy je netradičně navržen diagonálně, další zajímavostí jsou bezrámová okna a pak samotná technologie – kombinace betonu a dřeva ve vlastní konstrukci domu.

Dvoupokojový byt se proměnil ve svěží osobitý domov pro maminku s dcerou

Tipy a trendy

Beton má skvělé akumulační vlastnosti a díky jeho použití mohl mít dům méně podpěr. Na železobetonové konstrukci sedí v horním patře dřevostavba, čímž vznikl bytelný nízkoenergetický dům.

Zasazen přirozeně do přírody

Celý dům podél velkých prosklených ploch doplňují lavice na sezení. Když je venku zima a sedíte za sklem, stále máte pocit, že jste blízko stromů kolem domu. Výhledy do zahrady zklidňují a vytvářejí příjemnou atmosféru uvnitř domu. Dřevěný obklad lemuje dům zevnitř i zvenku, v interiéru se impregnované třívrstvé dřevěné desky střídají s přiznaným betonem, plášť domu pak lemuje modřínové dřevo, které postupně samo zešedne.

Interiér je podlahově vytápěn i chlazen pomocí úsporného tepelného čerpadla na principu voda-vzduch. Jelikož stavba nemá okna, která by se dala otevírat, je větrání řešeno na principu aktivní rekuperace. V dolní části domu lze samozřejmě větrat i přes vstupy na terasu.

Na zahradě majitelé každý rok vysazují nové stromy, třeba pavlovnie nebo platany javorolisté. Za domem stojí zrekonstruovaná velká průchozí stodola, přes niž se vstupuje na zahradu. Stodola tedy majitelům zaručuje maximální soukromí, a dokonce pomáhá s vytápěním domu. Na její střeše jsou dva solární termální kolektory. Dolní prostory stodoly slouží k odkládání nářadí, v patře majitelé vytvořili pro děti jejich soukromou divadelní a hudební zkušebnu.

Technické informace:

Vypínače a světla: Katy Paty

Okna: bezrámová, trojskla od firmy Agát

Podlahy: terakotová dlažba + dřevěné podlahy od MM Praha

Dodavatel kuchyňské linky: Truhlářství Kamil Beneš

Dodavatel stavby: Penatus

Prázdninový domek pro návštěvy

Stavět další dům majitelé původně neplánovali, ale když začínali se stavbou hlavního domu, na malém svažitém pozemku pod nimi se nacházel rozpadlý domek, který nikdo nechtěl. A tak přišel nápad postavit tzv. prázdninový dům pro návštěvy. Dům evokuje letní náladu, čemuž odpovídá celá koncepce domu.

V interiéru dominuje dřevo s medovou lazurou, bílo-šedé doplňky a barevné porcelánové vypínače i světla, která prostor zútulní. Najdeme tu ložnici, dětský pokoj, dvě koupelny, toaletu i kuchyni. Dům lemují rozsáhlé terasy orientované na východ a západ, které jsou průchozí přes centrální obývací místnost.

Když jde design na hranu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dřevostavby, Architekti

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám