Hlavní obsah

Nový vstup a prostorově úspornější dveře pomohly s pohodlnějším pohybem v domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při kompletní rekonstrukci rodinného domu ve Středočeském kraji nedaleko Odoleny Vody došlo i na stavební úpravy, které vedly k tomu, že je na chodbách více místa. A především v předsíni hned za vstupem bylo možné vytvořit i nový úložný prostor. Překvapivě si tyto úpravy vyžádaly jen malé změny v dispozici.

Foto: Časopis Bydlení mezi panely a archiv architektů

Celoskleněné dveře působí v interiéru takřka neviditelně.

Článek

„Dům prošel kompletní rekonstrukcí. Kromě nových instalací se dělaly nové štuky, podlahy, malby, dveře a samozřejmě koupelny. V průběhu rekonstrukce jsme bohužel naráželi na nešvary z doby výstavby. Například podkladní beton na podlahách byl ve zcela katastrofálním stavu. V části přízemí se tedy musel vybourat. V patře jsme prováděli vyztužení pomocí epoxidu,“ říká Martin Kouba z rodinné firmy Kouba interier.

V rámci rekonstrukce domu pak architekti provedli jen malé změny dispozice, díky nimž se podařilo vyřešit problematická místa. V přízemí byla vybourána příčka tvořící předsíň a koupelnu s WC. Nově je vstupní část do domu širší, ale nezasahuje tolik do prostoru obývacího pokoje.

Hned za vstupem do domu je umístěna vestavěná šatní skříň.

Důležitou roli mají dveře

Dveře do obývacího pokoje jsou prosklené, dvoukřídlé a atypicky vyšší, aby propouštěly co nejvíc světla. Koupelna je přístupná dveřmi posuvnými do pouzdra, jež vizuálně korespondují s členěním vstupních dveří. V patře jsou do pokojů dveře posuvné po zdi, tamní koupelnové dveře jsou pak kvůli dostatku světla prosklené.

V pravé části koupelny je sprchový kout, proti vstupu umyvadlo a WC. Pod oknem je místo pro pračku a filtr na vodu.

Do komory pod schody se nově vstupuje z obývacího pokoje. Také dveře do obýváku jsou posuvné. Mají skryté vedení, takže v prvním patře zůstaly příčky stejně jako v původním stavu.

Dveře do komory jsou zase plné, co nejméně nápadné a se skrytým posuvem.

V podkroví architekti původní velký prostor uzavřeli

„Dveře do všech pokojů jsme nahradili posuvnými po stěně, zlikvidovali jsme tak kolize křídel, ke kterým docházelo. V podkroví jsme původní jeden velký prostor uzavřeli. Vznikla tak menší ložnice a úložný prostor nad schody. Prosvětlení schodiště zajišťují celoskleněné dveře a okénka ve stěně,“ popisují architekti.

Vinyl je jako krytina použit do celého domu

Již zmiňované problémy související s nešvary při stavbě vypluly na povrch také při rekonstrukci schodiště. Po odstranění původní dlažby se ukázaly velké nerovnosti, výškové rozdíly atd. Stupně tedy architekti vyrovnali tak, aby na ně mohla přijít vinylová podlaha.

Vinyl je jako krytina použit do celého domu. Tím, že je i na schodišti, působí celý prostor jednotně.

Vana stojící volně v prostoru

Koupelna umístěná v horním podlaží působí velmi vzdušně. Má na tom podíl vana stojící volně v prostoru, což bylo velkým přáním majitelky. Na podlaze je velkoformátová dlažba s jemným geometrickým vzorem. Na stěnách pak jednoduché bílé obklady.

Koupelna v přízemí je ve stejném barevném ladění. Dlažba je použita výraznější a opět je doplněna neutrálním bílým obkladem.

Radikální úpravy dopomohly menšímu bytu k pokoji navíc

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Posuvné dveře

Výběr článků

Načítám