Hlavní obsah

Nový dům sází na cihlu, plech a dřevo

Mladá rodina svěřila design a funkčnost svého obydlí na Karlštejnsku třem základním materiálům – cihlovou budovu pokrývá plech od střechy až k patě stavby. Pohodovou a hřejivou atmosféru v interiéru pak navozuje dřevo.

Foto: archiv Petr Adámek

Dům ve skandinávském stylu působí minimalisticky, je však výsledkem do posledního detailu promyšleného, sofistikovaného projektu.

Článek

Investoři si našli pozemek na okraji obce za Prahou. Oslovil je zdejší klid a příroda s hustou sítí cyklostezek, což vyhovuje jejich aktivnímu založení.

Projekt „domu s ušima“, jak ho nazývá sám majitel, zaujal v soutěži Heluz Dům roku 2021. A to bylo pro investory zadostiučiněním po prožitých patáliích se stavební firmou.

Plech jako v horách

V představách mladého páru o domě figurovaly horské chalupy s plechovou střechou. Líbil se jim jejich kompaktní tvar. „Dům dělá fasáda. Ta je první, nač se člověk podívá. Proto jsem nechtěl jen sterilní bílou omítku, ale přál jsem si fasádu ozvláštnit,“ říká investor.

Možnost prodloužit oplechování ze střechy na fasádu mu připadala jako to nejlepší estetické i finanční řešení. Zároveň tím byl dům rozdělen na dvě hmoty. Obývací část je oplechována včetně štítu, druhá, odpočinková, ve tvaru písmene T , má klasickou bílou fasádu.

Základ zmíněného „téčka“ tvoří ložnicová část, orientovaná rovnoběžně se severní hranicí pozemku. Je zde pokoj pro hosty, ložnice, dětský pokoj, WC a koupelna. Kolmo směrem k jihu se napojuje společný obývací prostor s kuchyní.

„Toto řešení nám umožnilo prosklít stěny na dvě strany – na západ a na východ. Díky tomu máme v domě ranní i odpolední sluníčko a také si můžeme užívat dvě terasy. Ráno snídáme s výhledem do zeleně a večer si třeba vychutnáme sklenku při západu slunce,“ pochvaluje si majitel.

Cihly bez zateplení

Historie, respektive lety prověřená tradice cihlových staveb, inspirovala investory i při výběru základního stavebního materiálu. „Rozhodnutí padlo po řadě dlouhých debat, protože těch možností, z čeho stavět, je spousta. Když jsme zvolili zděný dům, tak zase vyvstala otázka, zda zateplovat, nebo ne. Dodatečně zateplovat jsme nechtěli, a tak jsme zúžili výběr a dospěli k tepelněizolačním broušeným cihlám vyplněným expandovaným polystyrénem, které mají v šířce 50 cm skvělé tepelně izolační parametry,“ vysvětluje majitel.

Dům měla původně postavit stavební firma na klíč, ale v momentě hrubé stavby přestala komunikovat. „Po měsíci čekání a zklamání jsem začal shánět řemeslníky sám,“ nerad vzpomíná vystudovaný ekonom, který si tak musel o stavbě všechno načíst. „Po večerech, po nocích, když jsem se vrátil z práce, jsem hledal řemeslníky, dával dohromady nabídky. Bylo to náročné, a i když jsem rád za tu zkušenost, tak podobným stresům bych se už raději vyhnul,“ popisuje.

Interiér plný dřeva

Interiér je spíše dílem manželky, pojatý ve střídmém skandinávském stylu, kdy dřevo zkombinovala s industriálními prvky, jako je např. ocel natřená kovářskou černí. Se dřevem investoři začali na podlaze, a to třívrstvou dubovou krytinou. Podobně jako plech zvenčí protáhli uvnitř dřevo až do střechy. „Stačí odjet na dva tři dny a po návratu první, co vás udeří do nosu, je vůně dřeva. A po dřevěné podlaze se příjemně chodí na boso,“ pochvaluje si investor.

V dubovém dekoru je nejen obložení kuchyňské linky a dveře, ale i schody do patra. Třešničkou je přiznané trámoví, které obývací prostor otevírá až do krovu. „Dřeva není nikdy dost,“ říká majitel domu a vypráví o trámech, které mají více než stoletou historii – pocházejí od Jičína, kde rozebíral to, co zbylo z Valdštejnské konírny a pivovaru z roku 1898. „Dřevo staré 130 let, a přitom zdravé, je rarita,“ zdůrazňuje.

O střešní okno více

Jediné, čeho dnes tak trochu lituje, je, že do střechy osadil jen jedno okno a nevpustil dovnitř ještě více denního světla. Ze společné obývací části, která je otevřená do stropu, totiž vede jednoramenné schodiště do galerie, která slouží k odpočinku.

Je tu šatna i prostor pro hrátky dětí, aniž by byl vidět nepořádek z hraček. Do budoucna zde také počítá s pracovnou. „Ale je tu jen jedno okno na východ, takže kdybychom udělali alespoň ještě jedno na západ, bylo by to lepší. Není tady tolik světla, kolik bych si přál,“ konstatuje investor.

Technické údaje:

  • Zastavěná plocha: 149,8 m² (+ terasy a garáž)
  • Užitná plocha: 173,8 m²
  • Konstrukce: betonové základové pasy a podkladní deska, na jižní straně větraná fasáda, stropy keramické Heluz, obvodové zdivo-tepelně izolační cihly Heluz Family 2in1
  • Podlaha: třívrstvá dubová krytina z kolekce Piacente švédského výrobce Kährs
  • Střešní okno: celodřevěné střešní okno Velux

Jako hrst minidomků vržená na pozemek, tak vypadá budova pro moderní rodiny

Tipy a trendy

Za neobyčejný tvar této vily může náročný terén, v němž stojí

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Rodinné domy na klíč, Architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám