Hlavní obsah

Nejlepší silvestr? Přece v pohodlí domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, kde oslavit silvestra? Můžete vyrazit někam do společnosti. Přivítat Nový rok ale můžete klidně také doma. Má to své výhody. Večírek totiž můžete připravit podle vlastních představ.

Foto: Vína z Moravy Vína z Čech

Na přípitek nezapomeňte dát chladit sekt nebo šampaňské.

Článek

Ať už byl letošní rok jakýkoliv, teď je čas za ním udělat tečku. Silvestra si můžete hezky užít ve dvou, jako rodina, nebo s pár přáteli (a jejich dětmi) pěkně doma. Časový prostor, abyste vše pohodlně stihli, tu ještě je.

Vánoční výzdobu bytu stačí doplnit o nějaké silvestrovské prvky, jako jsou girlandy, různé lesklé dekorace a světýlka. Klasikou jsou také třeba party čepičky nebo škrabošky. Nebo se můžete trochu „odvázat“ a pojmout večírek tematicky.

Třeba ve stylu osmdesátých let. To frčelo disco, móda byla hodně barevná a docela extravagantní. V líčení vládly zářivé barvy, rtěnky se používaly lesklé. A vlasy? Ty se vyčesávaly do objemných účesů.

3+1 tip, jak se bezpečně rozloučit se starým rokem

Tipy a trendy

Že je to pro vás příliš divoké? Pak zkuste elegantní 20. až 30. léta, tedy večírek jako z filmu Velký Gatsby. Klasikou je rovněž maškarní pojetí. Ve větším stylu v převlecích nebo v decentnější variantě jen s hezkými škraboškami na obličej. Převleky se budou líbit i dětem, stejně jako třeba pyžamová party.

Nepodceňujte rovněž přípravu programu. Atmosféru dodá hudba. Možná budete chtít i tančit. V tom případě přemístěte nábytek tak, aby pro tanec vznikl dostatečný prostor. Zábavné bývají i různé hry. Můžete pustit také nějaký film.

Bez dobrého jídla se to neobejde

Pokud vás nebude moc, můžete připravit servírovanou večeři u slavnostně prostřeného stolu a na zbytek večera další drobné občerstvení. Nebo vsaďte na bufetové stoly, z nichž si bude nabírat každý sám podle chuti. V každém případě vsaďte na jednoduchost.

Držet se můžete osvědčené klasiky, jako jsou kanapky a chlebíčky. Existuje spousta variant, včetně těch zdravých.

Nebo můžete i v tomto případě zkusit něco tematického. Inspirovat se lze třeba mexickou kuchyní, která je známá barevností jídel, různými omáčkami a množstvím koření a přísad. Oblíbená je např. guacamole, což je studená avokádová pomazánka (rozmačkané vyzrálé avokádo, rajčata a cibule, ochucené šťávou z limetky, chilli papričkou, přidat můžete také koriandr). Dobře bude chutnat na opečeném chlebu či toustech.

Nenahraditelné místo mají v mexické kuchyni i tacos, tedy menší kukuřičné tortilly, do nichž si každý může zabalit ingredience podle chuti. Stačí připravit na stolním grilu maso, různé druhy zeleniny a studené omáčky.

Obdobou klasických bramborových chipsů budou nachos, tedy kukuřičné chipsy. Jíst se dají samotné, nebo se namáčejí do dipu, např. sýrového, rajčatového nebo avokádového.

Anketa

Kde plánujete letos strávit silvestra?
Doma, jen v rodinném kruhu.
89,2 %
Doma, s rodinou a přáteli.
6,6 %
Na chalupě
2,2 %
Na rekreaci
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2147 čtenářů.

Zanevřít nemusíte ani na grilování. Samozřejmě můžete rozpálit venkovní gril. Komfortnější ale možná bude stolní gril či raclette gril, jež umožňují jídlo připravit přímo v bytě. Dokonce jsou k dostání grilovací desky do trouby.

Také to bude chtít i něco lehčího. Třeba talíř se zeleninou nebo ovocný salát. A chybět by v rautu nemělo ani nějaké sladké jídlo a dezerty. Zvláště když na večírku budou také děti. Muffiny, vaflemi či lívanečky se jim určitě zavděčíte. Stejně tak zmrzlinou nebo čokoládovým fondue.

Nezapomeňte na dostatek talířů a talířků. Klidně mohou být i jednorázové. K dostání jsou i se slavnostním motivem. Odpadne vám tak starost se špinavým nádobím.

Nejen půlnoční přípitek

Kromě švédských stolů připravte také bar. Promyslete si, kam ho umístíte a jaké nápoje budete podávat. Nealko, pivo a víno jsou samozřejmostí. Na oslavu příchodu Nového roku to ale bude chtít víc. Co by to totiž bylo za party bez míchaných drinků!? Tady se možností nabízí nespočet. Pro děti počítejte s nealko verzemi koktejlů. Na půlnoc dejte chladit sekt či šampaňské.

Nezapomeňte také na dostatek ledu. Nahradit ho můžete stylovými chladicími kameny nebo mraženým ovocem. A nejspíš se neobejdete také bez perlivé vody.

Slavnostnější ráz dodají party nápoje servírované ve skle. Minimálně na nealkoholické nápoje ale sáhněte klidně po jednorázových kelímcích. Pro děti, nebo pokud byste šli na přípitek ven, lze koupit také plastové šampusky.

Jak si pohodlně užít půlnoční silvestrovský přípitek v exteriéru

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Silvestrovský večírek v komorním stylu

Navzdory všem omezením lze nový rok oslavit báječně, s rodinou a ve větším klidu. Kdo chce širší společnost, pomůže si virtuálně, i když samozřejmě nic...

Výběr článků

Načítám