Hlavní obsah

3+1 tip, jak se bezpečně rozloučit se starým rokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se už těšíte na to, až vyrazíte na silvestra někam mimo domov s přáteli a pořádně konec tohoto roku oslavíte? V tom případě nezapomeňte na základní bezpečnostní pravidla, abyste se domů nevraceli do vykradeného bytu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Pokliďte kolem domu

Pokud bydlíte v domě, je dobré před odjezdem na silvestrovské oslavy kolem něj uklidit vše, co by nenechavce mohlo lákat, a samozřejmě zajistit vše, co by těch pár posledních dní roku nemuselo přežít bez úhony.

Pokud bydlíte v zástavbě a víte, že silvestra bujaře slaví i lidé v sousedství, ze zahrady a zejména z okolí domu zlikvidujte vše hořlavé. Zalétnuvší světlice a jiný pyrotechnický materiál by se mohly stát základem pro požár. Totéž platí pro auto, ať již je necháváte přes silvestra doma, nebo třeba nikam ani necestujete. Máte-li garáž, zaparkujte je tam.

2. Svěřte kontrolu sousedům či chytrým aplikacím

Máte-li spolehlivé sousedy, kteří divoké zábavě na oslavu konce roku neholdují, je to velká výhoda. Určitě je poproste, aby vám domov čas od času zkontrolovali.

Tam, kde nejsou sousedé, je třeba zapojit do ostrahy domu elektroniku. Kamera nebo pohybový senzor při detekci okamžitě upozorní majitele přes mobilní aplikaci spolu s pořízenou fotografií objektu. Díky nočnímu vidění zaručí spolehlivé hlídání i během noci. V případě nedostupnosti wi-fi slouží jako záloha SD karta, na kterou je daný moment uložený. Chytrá aplikace zároveň umožňuje vzdálenou správu domácích zařízení, která lze takto zapínat a vypínat dle potřeby, například světla, sirény nebo nastavení stažení rolet každý večer,“ popisuje David Fuchs ze společnosti Agora DMT.

Chytré žárovky umí uzpůsobit svůj jas i odradit zloděje

Tipy a trendy

Kdo zabezpečovací systém nemá a jeho instalaci do silvestra neplánuje, nemusí si zoufat. Na trhu je možné objevit i jednoduché inteligentní LED žárovky, které výrobce nabízí s vlastní aplikací - jimi stačí běžný světelný zdroj nahradit a přes mobilní telefon je pak naprogramovat či ovládat.

3. Zkontrolujte zámky

Před odjezdem se samozřejmě nemusíte pouštět do kompletní obnovy zámků v domě, nicméně letmá kontrola neuškodí. Je možné, že vlivem zimy některé dosloužily a zloději by je mohli snadno překonat. Prověřte proto všechny přístupové cesty – vchodové, zadní a boční dveře, ale i vrata a bránu.

Kde je to možné, sáhněte po bezpečnostních zámkových vložkách či závorách s certifikací. „Je zbytečné jít zloději naproti tím, že necháme odemknutou branku a na garáži zůstane petlice, která vlivem deště a mrazu zrezla a ve dveřích máme cylindrickou vložku pochybného původu již 10 let, a navíc bez certifikace. Čím déle se totiž bude muset zloděj dostávat dovnitř, tím je pravděpodobnější, že pokus vzdá a posune se ‚o dům dál‘ – mluvíme o pravidlu pěti minut, které rozhodují,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Vstupní dveře hlídají teplo i domov

Jak na to

V každém případě před odjezdem obejděte dům a zkontrolujte, zda jsou zavřená také veškerá okna. Počítají se i ta malá - do garáže, do sklepa, do koupelny. Tam, kde to lze, spusťte venkovní žaluzie.

Co dělat, když už k nehodě dojde

Ačkoli jste se snažili chovat s největší zodpovědností a neponechat doma ani na silvestra nic náhodě, přesto se může stát, že se vrátíte domů a zjistíte, že vaší nepřítomnosti využili zloději. Pokud k něčemu takovému dojde, do domu či bytu nevstupujte, zavolejte policii a vyčkejte do jejich příjezdu.

V objektu se může nacházet plno daktyloskopických, trasologických, pachových a dalších stop, které bychom mohli svým vstupem do bytu nenávratně poškodit,“ říká Oldřich Rutar, bezpečnostní expert ze společnosti M2C.

Pokud domů potřebujete vejít, například kvůli zavření oken v nepříznivém počasí, ať je to jen jeden člověk, jenž okna zajistí a dále na nic jiného nesahá a vrátí se zpět. Na prohlídku interiéru a zjištění, co bylo odcizeno nebo poškozeno, bude čas, až svou práci dokončí kriminální technik. Kvalitní vyhledávání a zajištění stop a jejich vyhodnocení je mnohdy jediným důkazem.

„Jste-li pojištěni, nahlaste škodu a pořiďte fotodokumentaci. Postupujte podle pokynů pojišťovny. Je možné, že bude chtít provést na místě prohlídku. Nelikvidujte ani zničené věci a neopravujte poškozené věci, dokud k tomu nedá pojišťovna souhlas,“ nabádá nejen chataře a chalupáře Eva Svobodová z Uniqy.

Půlnoční atmosféra poslouží coby ideální inspirace pro vánoční i silvestrovský interiér

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám