Hlavní obsah

Nedělejte chyby ve výběru sauny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupě sauny je posledním krokem při zařizování nového domu. Je to bonus navíc. Sauna nás zrelaxuje, činí otužilými, zbavuje stresu a přidává na dobré náladě. Vybírat lze z mnoha typů saun. Důležité je neudělat při výběru chybu.

Foto: Dyntar

Nezbytnou součástí saunování je ochlazování a relaxace. Myslete tedy na dostatečný prostor: bazének, sprcha, lehátka

Článek

Za klasiku se považují finské sauny, za alternativu do interiéru tzv. infrasauny. Jakému typu dáte přednost, záleží na prostorových možnostech i cenové dostupnosti.

Pak už jen kombinujete výrobce, typ sauny, topný systém, vnitřní obložení, doplňky. Za nejdůležitější se ovšem považuje zvolený prostor, tedy umístění saunové kabiny. Má totiž zásadní vliv na velikost sauny a komfort provozu.

V sauně jsou si všichni rovni, hlásá rozehřívač nejstarší sauny ve Finsku

Muži

Vnitřní, nebo venkovní?

Venkovní sauna je vlastně zahradní stavba s integrovanou saunou. Na pozemku ji lze umístit kamkoliv: někdo dá přednost blízkosti vstupu do domu a terasy, jiný klidnému koutu garantujícímu naprosté soukromí.

Její předností je možnost libovolné velikosti, velkorysé dispoziční řešení a možnost realizovat ochlazovací fázi přímo ve sněhu, v jezírku, venkovním prostoru. Počítejte ale s vyššími náklady, protože stavba potřebuje izolovat, důležité je i vnější obložení, logické jsou i vyšší provozní náklady.

3 dobré rady

  • Důležité je dostatečné odvětrání, protože po každém saunování se musíme zbavit velkého množství nadbytečné vlhkosti. Finská sauna se musí větrat.
  • Mějte dostatečný přívod čerstvého vzduchu. Pamatujte i na blízkost sprchy a hygienu (před a po je třeba se omýt).
  • Fáze ochlazovací a odpočinková má vliv na celkový relax, nesmí se vynechat! Vyčleňte prostor na lehátka, ochlazovací bazének, vědro apod.

Vnitřní saunovací kabina není tak stavebně náročná na realizaci, lépe se udržuje, vždy máte více soukromí a účty za provoz jsou nižší. Ochlazení ale vyžaduje vyčlenění samostatné části. Také máte menší kontakt s přírodou.

Sauna, která zaujme nejednoho milovníka otužování i přírody

Tipy a trendy

Rychlá orientace

Zásadní je zvolit správnou velikost sauny. Tedy reálně si uvědomit, kolik osob a jak často ji bude používat. Samozřejmě jde i o komfort, ale sauna pro šest osob, kterou používají dva lidé, je ekonomicky nevýhodná. Promyslete s ohledem na budoucnost a nadšení způsob vytápění. Při vytápění elektřinou mohou být náklady veliké. Ostatně ani náklady na dřevo nejsou malé, nehledě na dovoz, přípravu, prostor na skladování apod.

Sauna je za odměnu, určitě nešetřete na materiálu a kvalitě vybavení. Preferujte vždy výrobce s dobrými referencemi, skutečné odborníky. Prodej sauny totiž začíná rozhovorem, nabídkou rozmanitých variant, možností vybavení, sestavením sauny na míru. Proto nevybírejte saunovací kabinu primárně podle cenovky. Při nízké ceně se asi dočkáte nekvalitního dřeva, horšího zpracování, nedostatečné izolace na stěnách, špatné může být odvětrávání, slabá kamna, nízká životnost doplňků.

Nejlepším řešením je sauna na míru. Typizované sauny si lze do jisté míry nechat vybavit na přání, ale už se pohybujete v jistých limitech tvarových, rozměrových.

Alternativní sauny aneb Od rozpálených kamen rovnou do řeky

Styl

Reklama

Související články

Navrhněte si koupelnu pro volný pohyb

Správná koupelna má několik zón. Do její menší verze se vejde umyvadlo, místo ke sprchování, koupání a někdy i pračka. Ve velkých koupelnách bývá zástěnou...

Výběr článků

Načítám