Hlavní obsah

Architekti k samostatné ložnici přidali saunu. Opět má švih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dlouho, co francouzští designéři z ateliéru Lumicene představili světu roztomilý dřevěný domek s kruhovým půdorysem, který lze využívat například jako detašovanou ložnici. Nově k ní nyní přidali stejně řešenou saunu a opět je na co se dívat.

Foto: Lumicene

Sauna je určena především do míst, kde si člověk vychutná samotu a sepětí s přírodou.

Článek

Dřevěnou saunu s kruhovým půdorysem vytvořili designéři z Lyonu. Milovníky saunování v přírodním prostředí na první pohled upoutá svým vzhledem, který působí nejenom elegantně, ale zároveň i relativně přirozeně – jako kmen nějakého velikého stromu.

Velké zaoblené okno (nelze je otevírat) je z izolačního skla a nabízí osobám uvnitř se saunujícím hezký výhled do okolí.

Sauna je proto zjevně míněna ani ne tak na zahradu v husté městské zástavbě, ale spíš jako doplněk k nějakému samostatnému soběstačnému domku někde uprostřed přírody. Například k podobně řešené ložnici.

Stavba ukotvená na čtyřech vrutech má průměr 2,5 metru. Její kruhový interiér obkládaný olšovým dřevem je rozdělen na dvě poloviny, přičemž jednu zabírá dvojice schodovitě umístěných lavic, každá s hloubkou 60 cm.

Druhá polovina je volná, stojí v ní pouze kamínka. Podlahu pokrývá antracitová dlažba. Osvětlení je skryto prakticky pod lavicemi.

Foto: Lumicene

Osvětlení je ve stropě a také po lavicemi.

Mezi vnitřní a vnější stěnou je 15 cm minerální izolace, stejným způsobem je izolovaný strop sauny, podlahu pak izoluje 8 cm polyuretanové pěny. Vnější dřevěné obklady jsou z tepelně upraveného borového dřeva.

Výška sauny činí 2,465 metru, respektive 3,295 metru. Autoři ji nabízejí hned ve dvou variantách, skromnější má běžnou plochou střechu, noblesnější je pak doplněna o žebřík a zábradlí, které střechu proměňuje v terasu, či chcete-li observatoř s ničím nerušeným výhledem do všech stran.

Sauna nazvaná stejně jako samostatná ložnice, Lumipod, se vyrábí v továrně ve Francii, na místo určení ji dopraví rozloženou kamion. Její kompletace pak zabere jen několik hodin.

Anketa

Hodila by se vám podobná sauna?
Rozhodně ano!
62 %
Možná...
3,8 %
Já ani nevím.
2,6 %
Asi ne.
6,5 %
Ne, my už saunu máme.
9,1 %
Ne, stejně bychom ji nepoužívali.
16 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 495 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám