Hlavní obsah

V sauně jsou si všichni rovni, hlásá rozehřívač nejstarší sauny ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilmari Lyymä je hlavním rozehřívačem kamen v Rajaportti sauně v Tampere – nejstarší veřejné sauně ve Finsku, která je v provozu už od roku 1906. V rozhovoru v přilehlé kavárně jsme si povídali o původu sauny, o finské saunové kultuře či rozdílech mezi ní a saunovou kulturou v jiných zemích. Ilmari rovněž prozradil, že když byl během svých cest nucen žít bez sauny, cítil, že mu v životě něco schází. ⁠

Bez sauny není můj život kompletní, říká rozehřívač nejstarší sauny ve FinskuVideo: Martin Vlk, Novinky

 
Článek

Návštěva Rajaportti sauny, kterou spravuje nestátní nezisková organizace Pispalan Saunayhdistys ry, je takový malý výlet do minulosti. Během své více než stoleté historie se totiž téměř nezměnila.

„Je starší než samotné Finsko, v té době jsme totiž byli součástí Ruska,” informuje Ilmari. Zatímco počátky Rajaportti sauny se datují k roku 1906, Finsko vyhlásilo nezávislost 6. prosince 1917.

Český pár s dětmi přesídlil během pandemie na Tenerife. V rozhovoru vysvětluje, co to obnáší

Cestování

„Celý proces přípravy sauny zabere v zimě zhruba šest hodin. Samotné rozehřátí trvá možná čtyři hodiny. Pak musí kamna chvíli odpočívat, než přijdou první návštěvníci. Teplo uvnitř se musí takzvaně vyrovnat,” popisuje proces Fin, který v nejstarší veřejné sauně ve Finsku pracuje jako hlavní rozehřívač kamen.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Ilmari Lyymä je hlavním rozehřívačem kamen v Rajaportti sauně v Tampere – nejstarší veřejné sauně ve Finsku.

Sauna je nezbytnou součástí finské kultury. Aby ne, v zemi tisíců jezer má také svůj původ.

„Je to očistný proces, v němž je zahrnuta také spiritualita. Dnes je možná ve finské kultuře trochu skrytá, při sobotní sauně ale stále říkáváme, že ze sebe smýváme hříchy z páteční noci,” směje se Ilmari.

Sauna jako počáteční i konečný bod života

Jedním dechem ale s vážností dodává, že sauna dříve bývala počátečním i konečným bodem lidského života.

Tour de France si cením, ale pomoc dětem je víc, říká jezdec na vysokém kole Zimovčák

Muži

„Lidé v saunách dříve přicházeli na svět. Bylo to nejčistší místo. Stejně tak se v saunách umývala těla zemřelých. Díky tomu tak nějak všichni víme, že v sauně jsou si všichni rovni, mažou se tam tituly i životní role,” svěřuje se.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Spokojení návštěvníci Rajaportti sauny. V šatně, která se od padesátých let minulého století nezměnila.

Ilmari rovněž zmiňuje, že saunová kultura se ve Finsku v čase proměnila. „Když si lidé začali stavět vlastní sauny doma, většina veřejných saun zanikla. V dnešní době jsou opět relativně populární, ale zcela to změnilo jejich ráz. Dříve lidé neměli doma sprchy, veřejné sauny tak vyhledávali za účelem očisty. Dnes se do nich Finové chodí spíše socializovat,” vysvětluje.

Na celý rozhovor s rozehřívačem nejstarší veřejné sauny ve Finsku se podívejte na videu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám