Hlavní obsah

Modrá oáza s levandulí uprostřed velkoměsta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské Záhřebské ulici stojí dům s novorenesanční fasádou nesoucí název Terasa Lavande. Inspirací celému projektu byl chorvatský Záhřeb a vůně levandule. Jeden z bytů v budově si koupila designérka Anke Glutová a při zařizování to všechno krásně propojila.

Foto: Lukáš Hausenblas

Byt představuje modrou oázu uprostřed velkoměsta. Při zařizování designérka ctila duch novorenesančního domu.

Článek

„Kreativitou, nadšením a empatií proměním pouhé místnosti v domov, ve kterém funkčnost a krása tvoří harmonii. Navrhuji místnosti, které prezentuji ve 3D vizualizaci, a následně se starám o realizaci projektu. Na svých cestách se inspiruji různými kulturami a krásou přírody. Miluji koncepty s jasným názorem, přírodní materiály jako dřevo, beton a kov a ráda si hraji s barvami. Skrz práci s novostavbami a rekonstrukcemi budov jsem si vybudovala síť architektů, dodavatelů a odborníků na realizaci,“ říká designérka, jež pochází z Berlína, několik let bydlela v Belgii a už 20 let žije u nás.

Díky její skvělé češtině jsme si spolu hezky popovídaly nejen o apartmánu, který zařídila, ale také o tom, že hodně a ráda cestuje, o vlivu nejrůznějších kultur na její tvorbu a také o tom, co má ráda a co ji v životě ovlivnilo. Něco z toho se vešlo i do článku…

Z kotelny a prádelny rodinného domu vznikla příjemná garsoniéra s motivem hor

Tipy a trendy

Luxus na pár metrech

Byt, který měří pouhých 23 metrů čtverečních, je sice hodně malý, ale k tomu, aby sloužil jako apartmán ke krátkodobému pronajímání, je velký až dost. Majitelku a designérku v jedné osobě zaujal už tím, že se nachází v krásné a klidné části pražských Vinohrad.

Ač se ve své profesi vůbec nebrání moderně, raději má staré domy, jež mají svou duši, což tento byt rozhodně má. Zaujal ji už při první prohlídce, a i když byl ve fázi rekonstrukce, nadchly ji jeho vysoké stropy a dispozice s nikou, do níž hned věděla, že „schová“ kuchyň.

Při hledání stylu, který interiéru vtiskne, měla Anke jasno. Chtěla ho zařídit elegantně a moderně a propojit charakter renesančního domu i lokalitu Vinohrad. S ohledem na malý počet metrů šla spíše cestou minimalismu, který ale měl mít nádech luxusu. Také bylo důležité, aby nájemcům nabízel dostatečný komfort.

Tón udala tapeta

Naše hostitelka apartmán pojmenovala Oasis Blue, protože ho vidí jako oázu ve městě. Modrá pak spojuje barvu fasády a její lásku k tomuto odstínu. Při svých realizacích vychází z toho, že designér by měl interiér přizpůsobit čtvrti a domu, což se jí tady povedlo.

Dojem luxusu a elegance dodávají interiéru použité materiály a barvy, jako je třeba mosaz, černé prvky, imitace mramoru, tapeta, retro nábytek a další. Dominantním prvkem je ručně malovaná tapeta, která pochází z dílny designérky Avy Semhounové, již Anke objevila na veletrhu v Paříži. Navázala s ní kontakty a od té doby ve svých realizacích často používá její díla.

Na tapetu ještě navazuje obraz ve zlatém rámu, v němž je ofocená a zvětšená část motivu z této tapety. Renesanční prvky zastupují frézované lišty lemující strop, podlahu a tapetu, a také rozeta u lustru. Dále třeba rám obrazu i zrcadla, odkládací stolek s mramorovou deskou a zelené křeslo.

Minimalistický styl zastupuje kuchyň v modré barvě s černými prvky. Kuchyň je vyráběná na zakázku a šikovně situovaná do niky. Do spodních skříněk se dokonce vešla i lednička a pračka. Vysoký strop byl využit k vytvoření podhledu, v němž jsou úložné prostory.

Důležité bylo sehnat pohodlné lůžko s kvalitní matrací. Tento požadavek splňuje vysoká postel s šedým čalouněným rámem a čelem. Aby se designérka vešla do rozumného finančního rozpočtu a zachovala požadovaný styl zařízení, vybírala v e-shopech a v běžných obchodech s nábytkem.

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Máte rádi levanduli jako motiv pro dekoraci interiéru?
Ano, to působí vždycky moc hezky
67,9 %
Docela ano...
5,3 %
Já mohu jakoukoli květinu
13,4 %
Nevím, mně zrovna levandule nějak výrazně neuchvacují
4,9 %
Ne, to není můj šálek čaje
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Jak na pěstování voňavé levandule na zahradě i v květináči

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám