Hlavní obsah

Černobílou paletu bytu doplnili architekti dřevěnými obklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí manželé s malými dvojčaty, holčičkami, se rozhodli, že koupí byt v pražském Podolí, které je jejich oblíbenou čtvrtí. Architekti jej naplnili technologiemi a zařídili v duchu kombinace bílé a černé barvy doplněné dřevěnými obklady.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Černobílou paletu kuchyně postupně přebírá jak jídelní zóna, tak obývací pokoj.

Článek

Majitelé si od developera byt pořídili ještě v době výstavby a ve stavu shell & core, což znamená, že kromě obvodových a nosných stěn, vstupních dveří a oken v bytě není vlastně vůbec nic.

„Nespornou výhodou tohoto řešení byla možnost si interiér bytu přizpůsobit plně k obrazu svému,“ říká architekt Michal Grošup. Nevýhodou pak byla časová náročnost na koordinaci všech profesí.

Bylo třeba nechat instalovat nové rozvody a podhled v celém bytě. Dále bylo třeba položit nové podlahy a nechat omítnout všechny zdi. V rámci rekonstrukce proběhla montáž vzduchotechniky s rekuperací. Jednotka je skryta v podhledu v hale. Také do bytu přibyla klimatizace, která zůstala důmyslně skrytá za knihovnou.

Nejvýraznějším prvkem částečné proměny bytu je koupelna v růžové a černé barvě

Tipy a trendy

Dispozice se neměnila

Vlastní dispozice se v podstatě neměnila, architekti nechali pouze upravit rozdělení předsíně a haly vestavným nábytkem, který v celém interiéru hraje důležitou úlohu. Typový je vlastně jen sedací nábytek, jídelní židle a sedací souprava. Vše ostatní vyrobil na míru šikovný truhlář.

Celým bytem prochází dubová prkenná podlaha, která se v obývacím pokoji a v kuchyni objevuje také jako obklad na stěnách. V koupelnách je použita slinutá keramická dlažba i obklad v kombinaci světle krémové a imitace mramoru. V hlavní obytné místnosti dřevěné obklady doplňuje kontrastní kombinace bílé a černé.

Sádrokartonové podhledy, které jsou ve všech místnostech v různých výškách, vždy skrývají LED pásky, které nepřímo osvětlují stěny a vytvářejí příjemné světelné programy.

Závěrečné slovo architekta

„Vřelým přístupem ke každému klientovi se snažím vnímat jeho požadavky, potřeby nebo i rituály, jeho koníčky, vášně a radosti. Výsledek se prolne do návrhu stavby, která může s prostředím přirozeně splynout nebo naopak kontrastem vyniknout a vnést do okolí potřebný impulz a nový dech. Vždy ale respektuji okolní zástavbu,“ uzavírá architekt.

Díky rekonstrukci se podařilo zvětšit a zároveň propojit obě podlaží mezonetového bytu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám