Hlavní obsah

Neotřelý půdní elegán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkrovní byt v jedné z okrajových částí Prahy si s příchodem nových obyvatel přímo říkal o rekonstrukci. Mladý pár, který se rozhodl vytvořit si domov formou půdní vestavby v rodinném domě rodičů, si však na pomoc pozval odborníky – architektonický ateliér de.fakto. Do nového bytu se začátkem letošního roku už stěhovali ve třech.

Foto: Lukáš Hausenblas

Neutrální barevné tóny jednoznačně ovládají celý byt, opticky jej přitom nijak nezmenšují

Článek

Nemovitost je ve vlastnictví rodiny už dlouhá léta a o možnosti využít podkroví pro bydlení druhé generace se vždy uvažovalo. Když se mladá žena s manželem rozhodovali o novém bydlení, návrat pod jednu střechu s rodiči nakonec zvítězil. Podkroví, kam se mladý pár hodlal nastěhovat, ale potřebovalo pár drobných úprav. A ačkoli nebylo v plánu nic stavebně zásadního, právě spolupráce s architektonickým studiem majitele rychle přesvědčila, že díky stavebním zásahům se dá dosáhnout daleko většího komfortu žití.

„V případě rekonstrukce tohoto bytu jsme postupně vytvořili několik různých variant, ze kterých vzešly dvě finální – jedna lehčí, bez bourání a stavebních zásahů, a druhá radikální, jejíž součástí byla kompletní reorganizace bytové dispozice,“ nastínila Markéta Orlová, zodpovědná architektka studia.

Právě druhá varianta nakonec u klientů zvítězila. Prvotní opatrnost vystřídalo nadšení a odhodlání pustit se do změny. „Poté, co jsme si s klienty odsouhlasili návrh, pustili jsme se do přípravy podrobné dokumentace a vzápětí i do realizace,“ doplnila autorka návrhu.

Umakartové jádro bytu muselo pryč, majitelé mají moderní domov v zemitých odstínech

Tipy a trendy

Komplikovaný prostor

Velkou výzvu při rekonstrukci představoval prostor sám o sobě. „Vzhledem k tomu, že se jedná o půdní vestavbu, bylo nutné se vypořádat s velkým množstvím šikmin – prakticky všechny místnosti mají zkosenou část stropu, což zásadně zmenšuje využitelný prostor. Byli jsme rozhodnuti z dostupného prostoru pro klienty vytěžit co nejvíc a vytvořit pohodlné bydlení,“ říká architektka.

V rámci povedené přestavby byt získal úplně novou dispozici – do ložnice majitelé vstupují přes prostornou šatnu a mohou si také užívat komfortu soukromé koupelny. Kromě toho je v bytě ještě druhá, menší koupelna, která je primárně určena pro hosty a do budoucna i pro děti. Nechybí dětský pokoj a prostorově velmi štědrý obývák s kuchyní i jídelní částí.

Právě na kuchyň majitelé kladli zvláštní důraz a architekti jim uměli vyhovět. „Klienti nám prozradili, že často a rádi vaří. Protože jsme ale trošku bojovali s místem, rozhodli jsme se jídelní stůl spojit s ostrůvkem, který lze využít i jako pracovní plochu. Je to velmi praktické a univerzální řešení. Stačilo už jen přidat nižší barové židle, díky čemuž vzniklo místo pro příjemné posezení s přáteli.“

Součástí klientských požadavků byl i prostor pro pěstování bylinek – v kuchyni tak vznikla závěsná bylinková sestava, díky které mají majitelé kousek zeleného vždy po ruce.

Sdílené emoce

Celý interiér je proveden v neutrálních barvách. „Do obývacího prostoru jsme volili nábytek v bílé barvě, který místnost opticky nijak nezmenšuje. K tomu jsme vybrali zemité šedohnědé a čistě šedé odstíny, které společně vytváří velmi harmonický dojem. Veškerý nábytek kromě sedací soupravy, křesílka a barových židlí pak naši truhláři vyrobili přímo na míru danému bytu,“ vysvětlila architektka.

Moment předání hotového interiéru pak považuje za radostné zadostiučinění po měsících náročné práce. „Ten moment předání si užívám! V případě tohoto bytu došlo na spoustu emocí, neboť klientka byla z výsledku velmi dojatá. Vždy když na konci vidím všechny ty pozitivní reakce, konečně ze mě opadne ten stres, že se všechno stihlo a zvládlo, jak jsme si naplánovali.“

Autor: Sabina Bařinová, www.modernibyt.cz

Dům dvou tváří

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám