Hlavní obsah

Z malého vršovického bytu se vyklubala dvojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze čtyřicetimetrového vršovického bytu vytvořili architekti dvojčata. Jedno z nich, pracovně nazývané „Žluťák“, kombinuje jemnější a světlejší odstíny s průsvitným prosklením.

Foto: Michaela Kociánová a časopis Bydlení mezi panely

Kvůli spacímu koutu je ve vstupní části a v kuchyni snížený strop.

Článek

Půdorys bytu v pražských Vršovicích o velikosti 40 m2 rozdělili architekti Jakub Heidler a Tereza Komárková z architektonického Studia Reaktor na dvě vzájemně se podobající jednotky. Interiér každé z nich se odvíjí od vzhledu původních omítek. V o něco menším „Žluťákovi“ jsou dobře patrné zbytky omítky žluté barvy s tmavými ornamenty.

Rozdvojení celku promítnuté v detailu

Nově vytvořená skleněná příčka mezi kuchyní a koupelnou propouští světlo do útrob dále do hloubky podlouhlého minibytu. Hmotově zde navazuje kuchyňská linka na koupelnový nábytek, čímž vzniká optický klam zrcadlení dřezu, baterie a skříněk. Jedná se však o pomyslné rozdvojení odkazující se na rozdělení celku.

Původní malby jako umělecké dílo

V polovině dispozice zůstala zachována stará oškrábaná výmalba. Drobné praskliny dodávají stěnám opravdovost, dokreslují prostor jako umělecké dílo. Na malbách přibyly jen lineární značky od elektrikáře pro osazení vypínačů, poznámky dělníků a tzv. vágrys, vodorovná linie ve výšce jeden metr usnadňující přesné osazení všech vrstev rekonstrukce.

Využití světlé výšky

Vestavěné patro z ocelových íček zvětšuje využitelnou plochu. Zábradlí je vypletené nerezovými lanky, pokoj je řešen v dekoru odkazujícím se na secesní zábradlí činžovního domu. Spací kout byl vyštukován bez výmalby, hlazení omítky od řemeslníků se propisuje skrze průsvitný matný lak.

Drobnosti a doplňky

Prostor zdobí původní štukatury, špaletová okna, dubové parkety či očištěné kazetové dveře rozříznuté nad třetím pantem, aby se vešly pod spací patro. Hlavní osvětlení zajišťuje svislý svazek zářivek připomínající lucernu. Svary, škrábance a viditelné tahy štětcem jsou v celém bytě vítány.

Použité materiály

Nosná konstrukce patra: surová ocel

Zábradlí spacího patra: nerezová lanka

Obytný prostor: oškrábaná výmalba

Stěny spacího patra: lakovaný štuk

Podlaha: dubové parkety

Anketa

Líbilo by se vám mít doma v obytném prostoru jen oškrábané omítky?
Ano
4,7 %
To neumím říci s jistotou
2,5 %
Ne
92,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3504 čtenářů.

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: studio reaktor

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám