Hlavní obsah

Z kotelny a prádelny rodinného domu vznikla příjemná garsoniéra s motivem hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům z 90. let minulého století v Rudníku byl původně vytápěn kotlem, jejž majitelka nahradila tepelným čerpadlem. V nevyužívaných prostorech kotelny se rozhodla vytvořit apartmán, který by mohla využívat k ubytování přátel a členů rodiny, ale třeba i ke krátkodobým pronájmům. Úkolu se ujala designérka Hedvika Novotná z ateliéru NOVOdesign.

Foto: Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

Apartmán vznikl místo bývalé kotelny a prádelny rodinného domu.

Článek

Rodinný dům z 90. let se nachází v Krkonoších v obci Rudník, nedaleko známých lyžařských středisek, lázní a golfového hřiště. Apartmán je orientován na severovýchod a vznikl v bývalé technické části rodinného domu, což byla kotelna na tuhá paliva a prádelna.

Garsoniéra má výměru 25 m2 , přičemž její prostor tvoří tři místnosti - vstup/zádveří (4 m2), koupelna se sprchovým koutem a WC (3,5 m2) a hlavní obytná místnost s kuchyňským koutem (17,5 m2).

Úkol pro designérku

Majitelka chce nový apartmán využívat nejen pro přespání přátel a rodinných příslušníků, ale zároveň by měl prostor sloužit i pro krátkodobé pronájmy pro ubytování lyžařů a ostatních příchozích, kteří chtějí v Krkonoších strávit aktivní dovolenou. „Zároveň jsem od návrhu očekávala, že prostor bude plně funkční a zařízený tak, abych ho mohla v budoucnu sama využívat a třeba se do této části domu přestěhovat,“ říká majitelka.

Žádné dveře, jen otvory ve zdi a spousta květin, tak vypadá proměna panelákového bytu ze 60. let

Tipy a trendy

Jejím přáním zároveň bylo, aby garsoniéra získala moderní interiér s respektováním genia loci dané lokality, což je horská vesnice. Apartmán měl mít rovněž vlastní soukromý vchod, což v tomto případě znamená z druhé strany rodinného domu. Dále si majitelka přála zařídit byt nábytkem s čistými liniemi, myčkou, indukční mikrovlnkou a lednicí. Všechny přístroje měly být vestavné a chybět nesměla ani televize a wifi.

„Rekonstrukce nepodléhala stavebnímu řízení, což bylo pozitivní (nezasahovalo se do nosných konstrukcí). Nic nemuselo jít cestou dlouhého schvalovacího procesu,“ pochvaluje si designérka.

Konceptem a propojujícím prvkem celého prostoru je motiv hor. Všude jsou kulatá svítidla, ať již závěsná, či přisazená – mají připomínat sněhové koule. Ostatně kuličky (puntíky) jsou i na polštářcích a zácloně. Motiv hor je použitý i v grafice na tapetě za postelí, a vtipným a funkčním doplňkem jsou i háčky – horolezci, které potkáváme všude: věšák na utěrku v kuchyni, na osušku u sprchy, na bundy a ostatní svršky v zádveří.

„V interiéru vypadají moc hezky vhodně zvolené koncové prvky elektroinstalace (zásuvky a spínače) – šedomodrý rámeček se stříbrným kulatým středem. Místo původní prádelny vznikla malá koupelna s WC a větším sprchovým koutem (90×110 cm). I když to tak nevypadá, v apartmánu je spousta úložného prostoru, protože skříně jsou využity až do stropu a je tam i solitérní komoda,“ dodává.

Minimum otevřených prostor

Apartmán má navozovat pocit útulnosti. Majitelka si přála minimum otevřených prostor, žádné zbytečné police na usazování prachu. Na podlaze se doplňuje vinylová rytina s dlažbou. V garsoniéře jsou rovněž nové dveře, rozvody, okna, podlahy, sádrokartonový strop.

Ubytovací prostor je určen maximálně pro dvě osoby s malým dítětem. Aby se měli kde vyspat, je v apartmánu k dispozici pohodlná menší rozkládací sedačka a manželská postel.

Společná práce

„Díky tomu, že klientka znala moji předchozí práci, spolupráce byla velmi úzká. Řešily jsme spolu nejmenší detaily (přesné vnitřní uspořádání vestavných skříní, dekorace, obrazy, textilie), proto je výsledný interiér společnou prací. Oproti stavu před rekonstrukcí je teď celý prostor bytu sjednocený díky použití neutrální barevnosti v základu interiéru,“ uzavírá designérka.

Použité materiály

  • Podlaha: vinyl v roli (téměř bezespárové provedení), francouzská značka Gerflor, odstín Harlem Grey
  • Sprchový kout: Velkoformátový obklad Cement Grey 60×120 cm zakoupený v Hornbachu
  • Dlažba za kuchyní a na podlaze v zádveří a v koupelně: značka Refin, série Frame, typ Geometric
  • Obklad stěn: laminovaná dřevotříska, značka Kaindl
  • Doplňky a textilie: Ikea, Jysk, Beliani, Koziol (velká svítidla u postele a nad jídelním stolem)
  • Tapeta nad postelí s motivem hor: tisk Vavex

Anketa

Jak byste prázdnou kotelnu využili vy?
Jako další pokoj
51,3 %
Také k pronájmům na bydlení
26,1 %
K pronájmu, ale nějaké firmě
1,1 %
Jako hernu
2,3 %
Jako pracovnu
5,7 %
Jako tělocvičnu
8,5 %
Jinak
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 472 čtenářů.

Architektka zařídila majitelům druhý byt v Berouně pro pohodlné hlídaní vnoučat

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám