Hlavní obsah

Byt pro návrhářku šperků zkrášlili architekti spoustou přírodních prvků a vdechli mu japonský styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemná hřejivá atmosféra se spoustou světla a minimalistické pojetí, to jsou hlavní rysy bytu, který pro svou klientku, návrhářku šperků, navrhli architekti z ateliéru Terra Capobianco. Interiér je plný přírodních materiálů a především prvků, které proměňují tento domov v malý kousek Japonska uprostřed brazilského São Paula.

Foto: Evelyn Müllerová

Hlavní obytný prostor je tvořen propojením obývacího pokoje, jídelny a kuchyně

Článek

Když se na brazilské architekty obrátila majitelka bytu o velikosti 140 m2 s žádostí o jeho renovaci a proměnu, velice brzy našli společnou řeč. Klientka, která je návrhářkou šperků, měla poměrně jasnou představu o tom, jak by její nový domov měl vypadat. Její láskou je totiž Japonsko a tamní styl života. Do země vycházejícího slunce už podnikla několik cest, a právě její styl si přála mít doma. Na nové podobě interiéru se proto aktivně podílela.

Jako v mnoha podobných případech i u tohoto bytu s plochou 140 m2 začala proměna připojením prostoru balkonu k interiéru. Ten je zároveň „nejjaponštějším“ místem v celé domácnosti – slouží jako čajový salonek pro čajový rituál. Jeho podlaha je pokryta kamenem, po obvodu je ohraničen kamennými lavicemi a v rohu je umístěna kamenná fontána s tekoucí vodou. Na lavicích jsou rozestavěny bonsaje a uprostřed prostoru je dvojice rohoží, na nichž spočívá nízký stolek se dvěma sedátky. Množství slunečního světla přicházejícího dovnitř pak regulují jemné rolety z přírodního materiálu. Pod návrhem této části bytu je podepsána designérka Renata Tilliová.

Také zbytek domácnosti je zařízený v podobném stylu. Vévodí mu dřevo v podobě masivu či dýhy výhradně ve světlých barvách, a lze je objevit nejenom na podlaze, ale je z něj také vyroben prakticky veškerý nábytek. Velmi útulně díky němu vyhlíží například obklad hlubokého ostění a parapetu velkého okna v obývacím pokoji, jež je stíněno rozměrnými posuvnými panely, které zvenčí přicházející sluneční paprsky proměňují v ambientní světlo.

Zajímavostí a vizuálním oživením kuchyně jsou dvířka skříněk, která jsou zčásti potažena lněným plátnem. Jak moc bude tento povrch v kuchyni namáhaný, ukáže patrně až čas. V každém případě, lněný materiál je v bytě nenápadně všudypřítomný. Omítky zdí a stropů v celém bytě byly jemně probarvené právě do jeho odstínu.

Architekti v tomto bytě vyřešili kuchyň stejně jako sprchový kout

Tipy a trendy

Propojení obývacího pokoje s kuchyní, kde prostor mezi těmito zónami vyplňuje podlouhlý jídelní stůl pro minimálně šest strávníků, je další úpravou původně daleko více členěného bytu. Nad jídelním stolem je pak umístěn lustr, jehož stínítko tvoří listy papírů s nápisy v japonštině. Nad kuchyňskou částí je možné si všimnou podhledu obloženého dřevem. Ten vznikl kvůli možnosti instalovat klimatizaci.

Další významnou úpravou původní podoby bytu bylo sloučení dvou existujících ložnic do jedné. Ta je díky tomu nejenom větší, ale zároveň ji doplňují šatna, koupelna, sauna a vířivka.

Japonský byt, jak architekti projekt proměny nazvali, je ukázkou velmi zdařilého propojení tradičního japonského stylu s moderním brazilským designem. Výsledkem je velice příjemné prostředí, které navozuje pocit klidu a atmosféru vhodnou nejenom k odpočinku a rozjímání.

Anketa

Líbí se vám takto zařízený byt?
Ano, ten se mi velmi líbí.
79,1 %
Nevím, musel/a bych tam být.
9,9 %
Ne, toto se mi nelíbí.
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 406 čtenářů.

Dům pro mladého single muže zajímavě kombinuje živé květiny a kov

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám