Hlavní obsah

Moderní mrakodrap bude čistit vzduch ve svém okolí

Novinky, Jana Nesvadbová

Věž, kterou navrhl známý belgický designér a futurista Vincent Callebaut, nese název Tchao Ču Jin Jüan a vzbuzuje zaslouženou pozornost veřejnosti od roku 2010, kdy byla poprvé představena ještě pod pracovním názvem Agora Garden. Mrakodrap, který má čistit vzduch ve svém okolí, pomalu roste v tchajwanské metropoli Tchaj-pej, jeho dokončení je plánováno na září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fasádu mrakodrapu v Tchaj-peji pokryje 23 tisíc stromů a keřůVideo: Reuters

 
Článek

Jak je u Callebautových staveb typické, věž má natolik charakteristický tvar, že je už teď snadno zapamatovatelným orientačním bodem v dané části města.

Jedenadvacetipodlažní budova má šroubovicový tvar a její povrch by měl být pokrytý zelení. Na fasádách, střeše, v interiéru a na terasách má být vysázeno na 23 tisíc stromů a keřů.

Podle předběžných výpočtů by takové množství zeleně mělo ročně absorbovat 130 tun oxidu uhličitého, což je ekvivalent znečištění způsobeného zhruba 27 automobily.

V domě je navrženo na 42 luxusních bytů fungujících trvale udržitelným způsobem, zajímavostí budou chodby s prosklenými podlahami, nebude chybět plavecký bazén.

Elektrickou energii bude dům získávat ze slunce, díky fotovoltaickým panelům s celkovou plochou 1000 m2 umístěným na střeše, v jejímž středu je kruhový heliport.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Mé návrhy se mohou zdát exotické a futuristické, ovšem jejich podstatou je vždy snaha řešit skutečnou hrozbu, kterou města představují pro lidstvo a ekologickou rovnováhu,” řekl pro CNN Vincent Callebaut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám